Diabetolog: zakażmy cukru. Nie jest nam potrzebny
Diabetolog prof. Leszek Czupryniak z WUM stwierdził w rozmowie z PAP, że "Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany". Według eksperta powinno się go opodatkować nawet bardziej niż alkohol.
25.06.2020 14:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak informuje PAP, podatek cukrowy był jednym z głównych tematów kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, który niedawno odbył się online.
Z badań i opinii ekspertów wynikać ma, że taki podatek może przyczynić się do zmniejszenia spożycia cukru, jeśli zostanie odpowiednio wprowadzony. Natomiast, jak mówi ekspert, mniejsze spożycie cukru, to mniejsze ryzyko otyłości, więc pośrednio i cukrzycy.
– To nie jest tak, że większe spożycie cukru powoduje cukrzycę, od cukierków nie dostaje się cukrzycy. Większe spożycie cukru sprzyja otyłości, a cukrzyca jest jej najpoważniejszym powikłaniem – powiedział prof. Czupryniak.
"Bierzmy przykład z oświadczeń innych krajów"
Jak stwierdza profesor, doświadczenia innych krajów pokazują, że podatek cukrowy zmniejsza spożycie napojów słodzonych, co w dłuższym okresie powinno przyczynić się do zmniejszenia otyłości i jej powikłań, w tym cukrzycy. Dodatkowo wiadomo też, że im podatek jest wyższy, tym spożycie napojów słodzonych jest mniejsze.
Przykładem może być Meksyk, gdzie 70 proc. mieszkańców ma nadwagę lub jest otyłych. W kraju tym podwyższenie ceny napojów słodzonych o 10 proc. może w 2030 r. zmniejszyć liczbę osób z nadwagą lub otyłością 0,5 mln, a 20 lat później o 1,5.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) już w maju 2014 r. zarekomendowała politykę fiskalną jako skuteczne narzędzie zmieniania diety społeczeństwa, w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Otyłość i cukrzyca to główne czynniki ryzyka takich chorób.