Czekolada będzie zdrowsza. Naukowcy znaleźli na to sposób

Zespół naukowców ze Szwajcarii zaprezentował innowacyjną recepturę czekolady, która wykorzystuje odpady z owoców kakaowca, będące źródłem naturalnego cukru. Badacze podkreślają, że ta nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona niż tradycyjne podejście.

Tabliczka czekoladyTabliczka czekolady
Źródło zdjęć: © Shutterstock
oprac.  KMO

Naukowcy opracowali unikalny przepis, który polega na użyciu miąższu i łusek strąków kakao. Te składniki są rozgniatane, tworząc słodki, włóknisty żel. Ten żel ma potencjał, aby zastąpić cukier, który jest zwykle dodawany podczas produkcji czekolady. Zdaniem naukowców, dzięki wykorzystaniu całego owocu kakaowca, powstaje czekolada, która jest zdrowsza niż ta produkowana tradycyjnymi metodami.

Naukowcy stworzyli zdrowszą czekoladę

Badacze informują, że nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona, ponieważ zużywa o 6 procent mniej wody i zasobów ziemi. Jednakże, emisja gazów cieplarnianych wzrosła o 12 procent, ponieważ proces wymaga dodatkowego etapu suszenia, który zużywa dużo energii. Naukowcy zaznaczają, że jeśli produkcja będzie prowadzona na dużą skalę, a do suszenia miazgi wykorzystane zostaną energię słoneczną lub panele słoneczne, wówczas emisja gazów cieplarnianych może zostać zredukowana.

Jednym z wyzwań, z którymi borykają się szwajcarscy naukowcy, jest znalezienie odpowiedniego dawkowania słodzącego żelu, aby czekolada nie była ani zbyt słodka, ani zbyt gorzka. Badacze przyznają, że znalezienie tej równowagi jest skomplikowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test piekarnika Amica Piekarnik do zabudowy ED975398BA+ X-TYPE STEAM P Amica

Czekolada wyprodukowana według nowej receptury w laboratorium ma konsystencję podobną do gorzkiej czekolady, a jej smak przypomina słodycze produkowane w Ameryce Południowej. Słodycz uwalnia się w ustach wolniej niż w przypadku tradycyjnej ciemnej czekolady, ale jest w niej więcej nut owocowych i kwaśnych. Informacje na temat tej innowacyjnej metody produkcji czekolady zostały opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma Nature Food.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Rosja straciła kolejną unikatową maszynę. Wiele ich już nie zostało
Rosja straciła kolejną unikatową maszynę. Wiele ich już nie zostało
To był jeden z najnowszych pocisków Rosjan. Strąciła go tania antyrakieta
To był jeden z najnowszych pocisków Rosjan. Strąciła go tania antyrakieta
Amerykański następca ATACMS-a. Chcą go produkować 400 sztuk rocznie
Amerykański następca ATACMS-a. Chcą go produkować 400 sztuk rocznie
Wielki szturm Rosjan w obwodzie donieckim. Takiej masy dawno nie widziano
Wielki szturm Rosjan w obwodzie donieckim. Takiej masy dawno nie widziano
Nikt inny na świecie nie dał tylu czołgów. Polska pomoc dla Ukrainy
Nikt inny na świecie nie dał tylu czołgów. Polska pomoc dla Ukrainy
Są klientem Rosjan. Teraz kupują pociski z Wielkiej Brytanii
Są klientem Rosjan. Teraz kupują pociski z Wielkiej Brytanii
Bat na masy rosyjskich dronów. Będą produkować ich 2000 miesięcznie
Bat na masy rosyjskich dronów. Będą produkować ich 2000 miesięcznie
Airbus A320 przejmuje fotel lidera. Boeing 737 spada na drugie miejsce
Airbus A320 przejmuje fotel lidera. Boeing 737 spada na drugie miejsce
Jest wyjątkowy. Ma masę miliona Słońc
Jest wyjątkowy. Ma masę miliona Słońc
Powtórzy wyczyn Magellana. Autonomiczny dron w rejsie dookoła świata
Powtórzy wyczyn Magellana. Autonomiczny dron w rejsie dookoła świata
Kupili MiG-i od Rosjan. Miały awarię za awarią
Kupili MiG-i od Rosjan. Miały awarię za awarią
Mają unikat w skali świata. Chcą uczynić go jeszcze lepszym
Mają unikat w skali świata. Chcą uczynić go jeszcze lepszym