Jedzenie czekolady spala tłuszcz. Tylko trzeba... zdążyć
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naukowcy odkryli niezwykłą zależność między przyjmowaniem dużych ilości czekolady a spadkiem wagi.
Para naukowców neurologów ze szpitala Birgham and Women's w Bostonie opublikowała wyniki swoich badań, z których wynika, że jedzenie czekolady w określonym momencie doby może spowodować przyspieszenie spalania tłuszczu i przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Wnioski naukowców opierają się na badaniach przeprowadzonych we współpracy z hiszpańskim uniwersytetem Muricia. Przebadano grupę 19 kobiet po menopauzie, które przyjmowały 100 g czekolady z rana, nie później niż godzinę po przebudzeniu, albo w nocy - do godziny przed pójściem spać.
Jak się okazało, zarówno poranne, jak i nocne jedzenie czekolady nie prowadziło do przybrania badanych kobiet na wadze, natomiast przyjęcie dużej dawki czekolady wkrótce po obudzeniu skutkowało spalaniem tłuszczu i obniżeniem poziomu glukozy we krwi.
W obu przypadkach - przyjmowania czekolady rano i wieczorem - zaobserwowano zmiany we wzorcach snu, apetytu oraz składzie mikroflory jelitowej.
"Nasze wyniki pokazują, że czekolada obniżyła ilość konsumowanej przez ochotniczki energii, oraz zmniejszenie głodu, apetytu i pragnienia słodyczy" - powiedziała doktor Marta Garaulet, jedna z autorów badania.