Jedzenie czekolady spala tłuszcz. Tylko trzeba... zdążyć

Naukowcy odkryli niezwykłą zależność między przyjmowaniem dużych ilości czekolady a spadkiem wagi.

czekolada
czekolada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Konstanty Młynarczyk

24.06.2021 09:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Para naukowców neurologów ze szpitala Birgham and Women's w Bostonie opublikowała wyniki swoich badań, z których wynika, że jedzenie czekolady w określonym momencie doby może spowodować przyspieszenie spalania tłuszczu i przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Wnioski naukowców opierają się na badaniach przeprowadzonych we współpracy z hiszpańskim uniwersytetem Muricia. Przebadano grupę 19 kobiet po menopauzie, które przyjmowały 100 g czekolady z rana, nie później niż godzinę po przebudzeniu, albo w nocy - do godziny przed pójściem spać.

Jak się okazało, zarówno poranne, jak i nocne jedzenie czekolady nie prowadziło do przybrania badanych kobiet na wadze, natomiast przyjęcie dużej dawki czekolady wkrótce po obudzeniu skutkowało spalaniem tłuszczu i obniżeniem poziomu glukozy we krwi.

W obu przypadkach - przyjmowania czekolady rano i wieczorem - zaobserwowano zmiany we wzorcach snu, apetytu oraz składzie mikroflory jelitowej.

"Nasze wyniki pokazują, że czekolada obniżyła ilość konsumowanej przez ochotniczki energii, oraz zmniejszenie głodu, apetytu i pragnienia słodyczy" - powiedziała doktor Marta Garaulet, jedna z autorów badania.

Komentarze (23)