Jedzenie czekolady spala tłuszcz. Tylko trzeba... zdążyć
Naukowcy odkryli niezwykłą zależność między przyjmowaniem dużych ilości czekolady a spadkiem wagi.
24.06.2021 09:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Para naukowców neurologów ze szpitala Birgham and Women's w Bostonie opublikowała wyniki swoich badań, z których wynika, że jedzenie czekolady w określonym momencie doby może spowodować przyspieszenie spalania tłuszczu i przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Wnioski naukowców opierają się na badaniach przeprowadzonych we współpracy z hiszpańskim uniwersytetem Muricia. Przebadano grupę 19 kobiet po menopauzie, które przyjmowały 100 g czekolady z rana, nie później niż godzinę po przebudzeniu, albo w nocy - do godziny przed pójściem spać.
Jak się okazało, zarówno poranne, jak i nocne jedzenie czekolady nie prowadziło do przybrania badanych kobiet na wadze, natomiast przyjęcie dużej dawki czekolady wkrótce po obudzeniu skutkowało spalaniem tłuszczu i obniżeniem poziomu glukozy we krwi.
W obu przypadkach - przyjmowania czekolady rano i wieczorem - zaobserwowano zmiany we wzorcach snu, apetytu oraz składzie mikroflory jelitowej.
"Nasze wyniki pokazują, że czekolada obniżyła ilość konsumowanej przez ochotniczki energii, oraz zmniejszenie głodu, apetytu i pragnienia słodyczy" - powiedziała doktor Marta Garaulet, jedna z autorów badania.