Astronauci hodują rośliny w kosmosie i z nadzieją patrzą w swoje kosmiczne sałatki
Zdjęcie astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej jedzących mizunę, czyli japońską gorczycę obiegło internet. Nic w tym dziwnego, gdyby nie fakt, że wyhodowali ją samodzielnie. W kosmosie. To rzuca zupełnie nowe światło na przyszłość wytwarzania własnego jedzenia w przestrzeni kosmicznej.
22.11.2019 13:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W 2015 roku astronauci przebywający na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej po raz pierwszy wyhodowali jedzenie w kosmosie. Była to czerwona sałata rzymska.
Dokonanie stanowiło ważny krok w zwiększaniu samowystarczalności misji kosmicznych i element planu, zgodnie z którym astronauci powinni mieć dostęp do świeżego i niepochodzącego z Ziemi pożywienia.
Ray Wheeler, zajmujący się fizjologią roślin w NASA w rozmowie z portalem Space.com powiedział, że agencja od dawna była zainteresowana uprawą roślin jako bioregeneracyjnym podejściem do podtrzymywania życia w kosmosie. Rośliny miały dostarczać pożywienie oraz tlen, a także usuwać nadmierną ilość dwutlenku węgla.
Nowy, roślinny eksperyment
NASA skupia się na dalszym sprawdzaniu możliwości hodowania roślin w kosmosie. Obecnie swoją uwagę angażuje w projekt Veg-04B. W jego ramach NASA sprawdza, w jaki sposób światło oraz wykorzystywane nawozy wpływają na bezpieczeństwo mikrobiologiczne, wartość odżywczą i smak uprawianych roślin.
Astronauci z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej hodują mizunę. Jest to warzywo o małych wymaganiach, które rośnie bardzo szybko. 13 listopada miały miejsce drugie z trzech zaplanowanych zbiorów tego lekko pikantnego i liściastego warzywa.
Oczywiście całe wydarzenie zostało uwiecznione na zdjęciach i udostępnione w mediach społecznościowych.
- Część z liści została zjedzona przez załogę, podczas gdy reszta została schowana w zamrażarce do późniejszej analizy na Ziemi – brzmiał podpis pod zdjęciem.
Po co uprawiać kosmiczne rośliny?
Ostatecznym celem takich eksperymentów jak Veg-04B jest opracowanie skutecznego i zrównoważonego sposobu produkcji żywności w kosmosie. Dzięki temu przyszli osadnicy Marsa i Księżyca będą w stanie wyhodować chociaż część potrzebnej im żywności. Jest to istotne, bo paczkowanie jedzenie z Ziemi, po pewnym czasie straci swoje wartości odżywcze.
Wielu astronautów ma tendencje do utraty masy ciała, co może być wynikiem monotonnej diety. Naukowcy sugerują, że dodanie do diety świeżych produktów mogłoby rozwiązać ten problem.