5 trików na przedłużenie świeżości warzyw i owoców
Truskawki, maliny, porzeczki oraz wiśnie zachowują świeżość przez mniej więcej dwa dni. Sezonowe warzywa takie jak pomidory, rzodkiew, szpinak czy sałata również szybko zaczynają tracić swoje właściwości.
16.07.2018 | aktual.: 26.07.2018 16:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W efekcie to produkty, które bardzo często zamiast na talerzu, lądują w koszu na śmieci. Oto kilka podpowiedzi, w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej wspaniale smakowały i pachniały.
1.Sałatę owiń ręcznikiem
Na skórce oraz liściach warzyw i owoców gromadzi się wilgoć, która powoduje, że szybciej gniją. Sprawdzonym sposobem na pozbycie się jej nadmiernej ilości jest zawinięcie produktów w papierowy ręcznik, który wchłania kropelki wody. Należy pamiętać o tym, by wszystkie liściaste warzywa takie jak szpinak czy sałata wyciągnąć z folii po zakupie. To bardzo ważne ponieważ folia, odwrotnie niż ręcznik, zatrzymuje wilgoć sprawiając, że warzywa i owoce szybciej się psują.
2. Marchewki lubią ziemię
Sklepy oferują nam marchewki umyte i zapakowane w folię – lepiej jednak ich nie kupować. Jeśli na marchewce znajduje się niewielka ilość ziemi, będzie ona nadawała się dłużej do spożycia. Co ważne, powinniśmy koniecznie przechowywać marchew w całości i kroić ją na mniejsze kawałki dopiero przez zjedzeniem lub ugotowaniem.
3. Zioła zawiń w folie
Bazylia, mięta, koperek… świeże zioła najlepiej jest przechowywać w lodówce. Można po umyciu i wysuszeniu zawinąć je w folię aluminiową. Innym sposobem na przedłużenie świeżości ziół jest umieszczenie ich pojemniku z wodą pod przykryciem z folii spożywczej i przechowywanie w pozycji pionowej.
4. Nie myj!
Najpyszniejsze letnie owoce takie jak truskawki, maliny, poziomki, jagody czy borówki należy przechowywać razem z szypułkami. Odcinajmy je dopiero na moment przed podaniem. Pamiętajmy też, że nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki – opłukujemy je dopiero przed wyłożeniem na stół.
5. Specjalny pojemnik w lodówce
Istnieje wiele sposobów na to, by przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Najprościej jednak jest włożyć je do odpowiedniego pojemnika w lodówce i gotowe! Najnowsze lodówki Amica (np. model FK2515.4UTXAA) posiadają specjalny pojemnik do ich przechowywania z filtrem FreshOn. Trzymane w lodówce warzywa i owoce wytwarzają etylen, tzw. hormon starzenia, który nie mając dokąd uciec powoduje, że produkty szybko zaczynają więdnąć. Filtr FreshOn eliminuje gaz wewnątrz pojemnika, tym samym wydłużając świeżość żywności, zwłaszcza zielonych warzyw. Dzięki temu, nie marnujemy produktów, nawet jeśli, skuszeni ich pięknym kolorem i zapachem kupiliśmy ich dużo więcej niż naprawdę potrzebujemy!