5 elementów, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawy

5 elementów, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawy14.11.2016 12:47
5 elementów, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawy
Źródło zdjęć: © mat. prasowy
289186591161854010
Źródło zdjęć: © Kawa (fot. mat. prasowy)

Poranny rytuał parzenia kawy jest dla wielu osób najważniejszą częścią poranka. Najwięksi miłośnicy kawy inwestują lub chcą zainwestować w ekspres do kawy. Ale na co zwrócić uwagę wybierając odpowiedni model? Podpowiadamy.

Kapsułki, mielona a może jednak ziarno?

Najważniejszą kwestią, jaką należy rozstrzygnąć, jest klasa urządzenia. Ekspresy podzielić można na 4 typu urządzeń: przelewowe, kapsułkowe, kolbowe i automatyczne.

- Ekspresy kapsułkowekuszą w wielu przypadkach niską ceną samego urządzenia oraz prostotą obsługi. Na pewno sprawdzą się one w przypadku osób, które kawę piją raczej sporadycznie i wybierają przeważnie jedną jej postać. Miłośnicy małej czarnej, którzy potrafią wypić kilka filiżanek dziennie, szybko zauważą jednak spory mankament „kapsułkowców” - cenę kapsułek z kawą.

- Kolejna klasa urządzeń to ekspresy kolbowe. Ubijanie kawy w kolbie przy pomocy tampera i montowanie jej w ekspresie bez wątpienia pozwolą poczuć się jak prawdziwy barista z ulubionej kawiarni. Kolbówki, mimo że nieco droższe od ekspresów kapsułkowych, również nęcą atrakcyjną ceną. Jednak w przeciwieństwie do nich, wymagają włożenia więcej wysiłku w przygotowanie kawy oraz oddzielnego młynka do kawy, jeśli chcemy sami mielić ziarna. Zarówno ekspresy kolbowe, jak i kapsułkowe, oferują bardzo ograniczony zestaw kaw, jakie potrafią przygotować.

- Ostatni rodzaj urządzeń to ekspresy automatyczne. To największe gabarytowo urządzenia, które w zasadzie wszystko robią za nas - mielą ziarna kawy, parzą kawę i w przypadku urządzeń z systemem spieniania mleka, tworzą piękną, gęstą piankę mleczną. Ekspresy automatyczne wyróżniają się również pod względem palety dostępnych kaw oraz możliwości dopasowania przepisów do gustu i smaku osoby pijącej. Ich ceny, w zależności od posiadanych funkcji, wahają się od ok 1200 - 1500 zł do ponad 7000 zł.

Funkcje

Wybierając ekspres automatyczny powinniśmy zwrócić uwagę zarówno na aspekty techniczne, jak i funkcjonalne. Parzenie kawy wbrew pozorom jest dosyć skomplikowanym procesem, w który zaangażowanych jest wiele komponentów. Od jakości ich wykonania i użytych technologii zależy to, czy do naszej filiżanki trafi czarna ambrozja czy napój o smaku kawy.

- młynek

Pierwszym z kluczowych elementów jest młynek. Aktualnie w zdecydowanej większości ekspresów montowane są młynki żarnowe - stalowe lub ceramiczne. Oba rodzaje młynków zapewniają optymalny proces mielenia kawy. Przewagą młynków stalowych jest ich odporność na ewentualne uszkodzenia oraz precyzję mielenia, nawet po dłuższym czasie od zakupu. Porównując parametry młynków w ekspresach automatycznych, warto zwrócić uwagę na zakres regulacji mielenia – im większy, tym łatwiej dostosować ustawienia do rodzaju ziaren i smak kawy do naszych preferencji. Wśród urządzeń dostępnych na rynku są takie wyposażone w młynki z nawet 13-stopniową regulacją mielenia.

- temperatura

289186591162509370
Źródło zdjęć: © (fot. DeLonghi)

Kolejnym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest system grzewczy, zwany też termoblokiem. Odpowiada on za podgrzanie wody do zaparzenia kawy oraz przygotowanie pary wodnej, niezbędnej do spienienia mleka. Do przygotowania pary wodnej termoblok rozgrzewa się do temperatury ok 120 st. C., natomiast optymalna temperatura parzenia kawy to 88-96 st. C. Jeśli ekspres ma tylko jeden termoblok to po przygotowaniu piany mlecznej i mleka urządzenie musi się schłodzić do temperatury parzenia kawy, a więc samo przygotowanie napoju trwa dłużej.

Jeśli termoblok nie schłodzi się do 88-96 st. C., to kawa będzie przepalona i gorzka w smaku. Z kolei zbyt niska temperatura parzenia sprawi, że kawa będzie kwaśna i rozwodniona. Idealnym rozwiązaniem jest zakup ekspresu wyposażonego w niezależne systemy grzewcze, z których jeden odpowiada tylko za przygotowanie mleka i pianki, a drugi za kawę. W ten sposób będziemy mogli cieszyć perfekcyjnym smakiem naszej ulubionej kawy, nie czekając zbyt długo na jej przygotowanie.

- blok zaparzający

Sercem każdego ekspresu jest blok zaparzający, czyli element, w którym spotykają się zmielona przez młynek kawa oraz podgrzana przez termoblok woda. Blok powinien być kompaktowy i łatwo dostępny, ponieważ żeby utrzymać ekspres w dobrej kondycji, będziemy musieli go regularnie czyścić. Niektórzy producenci wymagają całej serii zabiegów pielęgnacyjnych dla bloku zaparzającego, np. w postaci smarowania czy kąpieli w specjalnych tabletkach. Takie czynności są uciążliwe i wymagają wydania dodatkowych pieniędzy na środki konserwujące. Dlatego wybierzmy ekspres, w którym blok zaparzający można po prostu wyjąć i opłukać pod bieżącą wodą.

- pianka

W ekspresach spotykamy dwa rodzaje tych systemów: tzw. system cappuccino, czyli dyszę do spieniania mleka w oddzielnym naczyniu lub automatyczny system mleczny z karafką. Lepiej zainwestować w system z karafką, zwłaszcza że takie ekspresy jako dodatkowe akcesorium prawie zawsze posiadają też dyszę „cappuccino”. System mleczny z karafką to kolejny element, który należy regularnie czyścić, dlatego podobnie jak blok zaparzający, powinien on być łatwy do rozłożenia, zbudowany z niewielkiej liczby elementów i nadawać się do mycia w zmywarce. Najlepsze są systemy podłączane bezpośrednio do ekspresu, pozbawione cienkich i długich gumowych rurek, które bardzo szybko się zapychają. Z punktu widzenia komfortu użytkowania system powinien mieć płynną regulację objętości piany mlecznej, tak żebyśmy mogli zmienić ustawienie także w trakcie przygotowywania kawy, oraz zintegrowaną z karafką funkcję czyszczenia, która pozwoli utrzymać system w czystości. Żeby uzyskać odpowiednią pianę mleczną, mleko powinno być schłodzone i
tłuste (min.2%).

- wygląd

Równie istotne, co zastosowane technologie, są wrażenia z codziennego użytkowania urządzenia. Wszystkie te mniejsze lub większe usprawnienia przekładają się na nasze samopoczucie. Kawowi eksperymentatorzy powinni szukać ekspresów, które oferują szeroką paletę przepisów kawowych.

Niektóre ekspresy umożliwiają zmianę nie tylko mocy kawy czy temperatury, ale również objętości kawy czy mleka. Topowe modele idą jeszcze o krok dalej i pozwalają na tworzenie własnych przepisów. Miłośnicy nowinek technologicznych docenią także możliwość „zamówienia” kawy z dowolnego miejsca w domu, przy pomocy smartfona. Tego typu rozwiązania, spotykane dotąd głównie w filmach science-fiction, są coraz popularniejsze.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)