130-letnie duńskie masło. Znaleziono w nim takie bakterie

Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli w piwnicy w Frederiksbergu bakterie z XIX wieku, które kiedyś służyły do produkcji masła. To odkrycie rzuca nowe światło na historię mleczarstwa.

Butelki z masłemButelki z masłem
Źródło zdjęć: © University of Kopenhagen
Aleksandra Dąbrowska

W piwnicy w Frederiksbergu w Danii dwie butelki zbierały kurz od ponad wieku. W zeszłym roku, zrządzeniem losu, naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego natknęli się na nie ponownie i znaleźli w nich podejrzany biały proszek. Odkryli, że ten osad zawierał bakterie z lat 90. XIX wieku i był kiedyś używany do produkcji masła, otwierając tym samym okno na skandynawską historię mleczarstwa w tym kraju.

Bakterie z przeszłości

Jørgen Leisner, autor badania, podkreśla, że odkrycie genetycznych informacji z bakterii używanych w duńskiej produkcji masła 130 lat temu było niezwykle zaskakujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przelot Black Hawków nad Warszawą

Przyglądając się etykietom butelek, Leisner i współautorzy zauważyli, że zawierają one kultury bakterii kwasu mlekowego – mikroorganizmów od dawna wykorzystywanych w konserwowaniu i aromatyzowaniu żywności.

Naukowcy zsekwencjonowali DNA z próbek i porównali je z bazami danych znanych bakterii. Odkryli obecność Lactococcus cremoris, bakterii wciąż używanej w duńskich mleczarniach do zakwaszania mleka i eliminacji szkodliwych bakterii po pasteryzacji.

Standardyzacja produkcji masła w XIX wieku

Pod koniec XIX wieku Dania zaczęła masowo eksportować masło do Anglii. Aby zapewnić wysoką jakość produktów, mleko było pasteryzowane, a następnie dodawano kultury starterowe, które fermentowały i nadawały masłu odpowiedni smak i aromat. Leisner podkreśla, że kultury starterowe stały się kluczem do standaryzacji produkcji masła.

W butelkach znaleziono również inne bakterie, takie jak Cutibacterium acnes, które powodują trądzik, oraz potencjalnie patogenne bakterie, w tym Staphylococcus aureus. To pokazuje, że przemysł mleczarski w XIX wieku borykał się z poważnymi wyzwaniami higienicznymi.

Świadectwo dawnych czasów

Zawartość butelek świadczy o standaryzacji produktów mlecznych, które kiedyś każda rodzina rolnicza wytwarzała samodzielnie. Nathalia Brichet, współautorka badania, zaznacza, że warunki higieniczne były wtedy zupełnie inne niż obecnie.

Problemy rosyjskiej floty podwodnej. Od "kulejącego okrętu" do "pływającej Hiroszimy"
Problemy rosyjskiej floty podwodnej. Od "kulejącego okrętu" do "pływającej Hiroszimy"
Tajemnica posągów z Wyspy Wielkanocnej rozwiązana. Są nowe badania
Tajemnica posągów z Wyspy Wielkanocnej rozwiązana. Są nowe badania
Błędnie zdiagnozowała raka. AI myli się w 7 na 10 przypadków
Błędnie zdiagnozowała raka. AI myli się w 7 na 10 przypadków
Widowiskowy pokaz świateł z dalekiej północy. Zorza polarna znów nad Polską
Widowiskowy pokaz świateł z dalekiej północy. Zorza polarna znów nad Polską
Odkryli egipską twierdzę sprzed 3,5 tys. lat. W środku piece i ciasto
Odkryli egipską twierdzę sprzed 3,5 tys. lat. W środku piece i ciasto
Muzyka generowana przez AI zastępuje artystów. Sklepy w Belgii unikają opłat
Muzyka generowana przez AI zastępuje artystów. Sklepy w Belgii unikają opłat
Muchomory modne na Instagramie? Toksykolog: eksperymenty mogą zabić
Muchomory modne na Instagramie? Toksykolog: eksperymenty mogą zabić
Sekret rosyjskiego Su-57 poznany. Oto co pomieści w swoim wnętrzu
Sekret rosyjskiego Su-57 poznany. Oto co pomieści w swoim wnętrzu
Fascynujące odkrycie na Tytanie. To prawdziwe wyzwanie dla chemików
Fascynujące odkrycie na Tytanie. To prawdziwe wyzwanie dla chemików
Pocisk manewrujący Ragnarök pokazany. To długie ramię dla "Walkirii"
Pocisk manewrujący Ragnarök pokazany. To długie ramię dla "Walkirii"
Już kupowali z Zachodu. Nagle zwrot akcji. Wybrali myśliwiec z Chin
Już kupowali z Zachodu. Nagle zwrot akcji. Wybrali myśliwiec z Chin
Są starsze niż piramidy w Gizie. Natura stworzyła je w Alpach
Są starsze niż piramidy w Gizie. Natura stworzyła je w Alpach