Uważaj co jesz, gdy przyjmujesz leki. Efekty mogą być zagrożeniem
Niektóre pokarmy mogą wpływać na działanie leków, co czasem prowadzi do nieoczekiwanych efektów. Naukowcy badają te interakcje, aby poprawić skuteczność terapii – informuje BBC. Sprawdź, czego unikać, gdy przyjmujesz leki.
Jedzenie może mieć znaczący wpływ na leki, które przyjmujemy, w efekcie wywołując różnorodne skutki. Obecnie naukowcy starają się opracować metodę pozwalającą na jak najefektywniejsze wykorzystanie tych skutków w celu poprawienia skuteczności leczenia.
Tego nie jedz, gdy bierzesz leki
Jednym z owoców, które wpływa na działanie przyjmowanych substancji jest granat. Sok z tego owocu może zwolnić proces trawienia substancji w organizmie, przez co może nastąpić nasilenie działania substancji lub też wystąpienie i nasilenie skutków ubocznych. Granat również obniża ciśnienie krwi, więc niewskazane jest łączenie go z lekami obniżającymi lub podwyższającymi je.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce
Grejpfrut z kolei jest znany z tego, że zwiększa moc wielu leków. Może on znacząco zwiększać stężenie danej substancji we krwi lub spowalniać proces trawienia leku. Z tego powodu, owoc ten jest odradzany przez lekarzy przy zażywaniu jakichkolwiek leków.
Dodatkowo, BBC ostrzega również przed spożywaniem wysoko błonnikowych pokarmów podczas terapii lekami. One, zdaniem ekspertów, mogą sprawić, że leki będą działały znacznie słabiej i wolniej niż powinny.
Lukrecja to kolejny produkt spożywczy, który, jak wykazano, wchodzi w interakcje z lekami, oddziałując na szereg enzymów cytochromowych, które normalnie rozkładają leki. Wpływa ona na leki, w tym na digoksynę, lek na choroby serca, i niektóre leki przeciwdepresyjne. Jednak badania dokładnie określające to działanie sugerują, że nie powinna ona również powodować żadnych klinicznie istotnych skutków ubocznych.
Przyszłość badań
Wiele leków przechodzi testy, aby sprawdzić ich interakcje z jedzeniem. Jednak złożoność ludzkiego metabolizmu sprawia, że nie wszystkie kombinacje są badane. Jelena Milešević z Serbii podkreśla, że organizm ludzki to skomplikowana "fabryka" chemiczna.
"Większość leków nie reaguje z jedzeniem" – mówi Patrick Chan, profesor praktyki farmaceutycznej i administracji na Western University of Health Sciences w Kalifornii. "W pewnych przypadkach, gdy to się jednak dzieje, właśnie na nie powinniśmy zwracać uwagę", by móc opracować jak najskuteczniejsze terapie.
Naukowcy, jak Lewis Cantley z Harvardu, badają, jak dieta może wspierać leczenie nowotworów. Jego badania sugerują, że dieta niskowęglowodanowa może zwiększać skuteczność niektórych leków przeciwnowotworowych. Potrzebne jest jednak więcej badań, by sprawdzić jak różne produkty spożywcze oddziałują na poszczególne substancje.