Usuń historię wyszukiwania zanim Google wprowadzi nowy regulamin

Usuń historię wyszukiwania zanim Google wprowadzi nowy regulamin
27.02.2012 14:54
Usuń historię wyszukiwania zanim Google wprowadzi nowy regulamin
Źródło zdjęć: © chip.pl

Pierwszego marca Google wprowadzi nową, jednolitą politykę prywatności, która będzie miała wpływ na twoje dane zbierane przez Google do tej pory oraz w przyszłości. Dotychczas twoja Historia online (Google Web History), czyli rejestr wyszukiwanych fraz oraz odwiedzanych stron, była oddzielona od innych produktów Google. To zabezpieczenie było wyjątkowo ważne, bo wyniki wyszukiwania mogą ujawniać bardzo wrażliwe informacje na wasz temat, łącznie z faktami o miejscu zamieszkania, pracy, wieku, orientacji seksualnej, religii, problemach zdrowotnych i dużo więcej.

288772365389871251
Źródło zdjęć: © (fot. chip.pl)

Jeśli chcecie powstrzymać Google przed połączeniem waszej historii wyszukiwania i odwiedzanych stron z danymi zbieranymi przez inne produkty, jak YouTube czy Google Plus, możecie być zainteresowani usunięciem wszystkich elementów z Web History oraz zatrzymać ją w przyszłości.

Oto jak możecie to zrobić:

  1. Zalogujcie się do Google
288772365390133395
Źródło zdjęć: © (fot. chip.pl)
  1. Przejdźcie do https://www.google.com/history
288772365390264467
Źródło zdjęć: © (fot. chip.pl)
  1. Kliknijcie “Usuń całą Historię online”
288772365390395539
Źródło zdjęć: © (fot. chip.pl)
  1. Kliknijcie OK.
288772365390526611
Źródło zdjęć: © (fot. chip.pl)

Usunięcie historii sprawia, że usługa jest automatycznie wstrzymana i pozostanie wyłączona do momentu, gdy zechcecie znowu ją uruchomić.

Pamiętajcie, że nawet wyłączenie Historii Online nie powstrzyma Google od zbierania i przetrzymywania tych informacji oraz używania ich dla wewnętrznych celów. Nie zmieni też faktu, że wszystkie informacje przetrzymywane przez Google mogą zostać udostępnione w celu egzekwowania prawa (np. policji).

Włączona Historia online sprawi, że te dane będą przetrzymywane przez nieokreślony czas, wyłączona oznacza, że będą częściowo anonimizowane po 18 miesiącach, a niektóre ich wykorzystanie, np. w spersonalizowanych wynikach wyszukiwania, nie będzie możliwe. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ograniczyć informacje, które przechowuje o tobie Google, nadal aktualne są rady zawarte w białej księdze Electronic Frontier Foundation: Six Tips to Protect Your Search Privacy.

Jeśli macie kilka kont Google, potrzeba będzie wykonać powyższą operację na każdym z nich.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (20)