Stacja bazowa może być i ładna, i ekologiczna

Stacja bazowa może być i ładna, i ekologiczna18.09.2007 13:51
Stacja bazowa może być i ładna, i ekologiczna

Ericsson przedstawił innowacyjną koncepcję radiowej stacji bazowej, która jest nie tylko bardziej przyjazna dla środowiska, ale również tańsza do adaptacji oraz eksploatacji. Ponadto, jest ona bardzo atrakcyjna wizualnie.

Ericsson przedstawił innowacyjną koncepcję radiowej stacji bazowej, która jest nie tylko bardziej przyjazna dla środowiska, ale również tańsza do adaptacji oraz eksploatacji. Ponadto, jest ona bardzo atrakcyjna wizualnie.

Nowoczesny projekt, którego autorem jest znany architekt skandynawski Thomas Sandell, stanowi całkowicie nowe podejście do architektury stacji. Elastyczna, betonowa wieża o średnicy 5 metrów i wysokości 40 metrów, zawiera całe wyposażenie radiowej stacji nadawczej, łącznie z antenami.

Estetyka leży u podstaw koncepcji stacji, zwanej _ Wieżą Ericssona _ (ang. _ Tower of Ericsson _). Została ona jeszcze rozwinięta przez dobór odpowiednich materiałów budowlanych. Elastyczna, betonowa wieża może być pomalowana i wyposażona w oznaczenia firmowe, zgodne ze specyficznymi potrzebami operatora. Może też ona zarówno wtopić się w otoczenie, albo stać się atrakcyjnym akcentem krajobrazowym.

Beton ma mniej negatywny wpływ na środowisko niż tradycyjna stal, za sprawą mniejszej o 30% emisji dwutlenku węgla, towarzyszącej jego produkcji i transportowi.

W odróżnieniu od standardowych projektów, bazowa stacja nadawcza jest zlokalizowana na szczycie wieży, dzięki czemu krótsza jest odległość między urządzeniami, a anteną. Daje to określone korzyści dla sieci komórkowej w postaci zwiększenia jej zasięgu. Istotne jest również to, że nie wymagane jest aktywne chłodzenie, co z kolei przyczynia się do obniżenia zużycia energii aż o 40%.

Co więcej, ten nowy projekt zajmuje 60-75% mniej powierzchni terenu niż budowy konwencjonalne, w związku z czym ułatwione jest pozyskiwanie lokalizacji. Z uwagi na niezależny charakter konstrukcji, operatorzy unikną potrzeby budowania płotów, oraz kosztów ich utrzymania, a także patrolowania.

_ Poprzednio wygląd stacji bazowych nie był w ogóle brany pod uwagę. Były to zasadniczo maszty stalowe z kontenerem, zawierającym sprzęt, otoczone przez ogrodzenie. Dzięki nowemu podejściu, tworzymy nie tylko atrakcyjniejszy wizualnie obiekt włączony w architekturę społeczności lokalnej, ale też uzyskujemy projekt bardziej przyjazny dla środowiska i tańszy w eksploatacji _ - powiedział Ulf Ewaldsson, wiceprezes Ericssona.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)