Sposoby na ułatwienie sobie życia w kuchni

Sposoby na ułatwienie sobie życia w kuchni
14.06.2016 10:31
Sposoby na ułatwienie sobie życia w kuchni
Źródło zdjęć: © Fotolia | aleksangel

Aby skórka z cytryny czy pomarańczy nie przyklejała się do tarki, posmarujmy ją odrobiną oliwy. A co zrobić, gdy przesolimy zupę? Prezentujemy 5 sposobów na ułatwienie sobie życia w kuchni.

Sposobów na ułatwienie domowych czynności jest wiele. Jajecznica nie przypali się, jeśli delikatnie oprószymy patelnię mąką. Skórka z cytryny czy pomarańczy nie przyklei się do tarki, w momencie, gdy posmarujmy ją odrobiną oliwy. Te praktyczne porady ułatwiają nam nie tylko przygotowywanie potraw, ale i pozwolą zaoszczędzić czas. Jeśli nieraz zdarzyło ci się przesolić zupę, mamy dla ciebie kilka pomysłów, które mogą usprawnić kuchenne prace. Zapraszamy od obejrzenia krótkiego wideo.

Porada 1

Krojenie cebuli jest nieprzyjemne, ponieważ wydziela się wtedy kwas siarkowy, który nas szczypie i powoduje łzawienie. Aby uniknąć łez, należy włożyć cebulę na kilka minut do lodówki lub zamrażalnika albo zamoczyć nóż w wodzie - wtedy kwas zostanie zatrzymany na nożu.

Porada 2

Czasami pieczywo już na drugi dzień traci swój świeży smak. Wystarczy zastosować banalnie prosty trik - do pojemnika z chlebem włóż obraną połówkę jabłka. Dzięki temu pieczywo wciąż będzie zachwycać smakiem i aromatem.

Porada 3

Są trzy sposoby, które ułatwią czyszczenie przypalonego garnka - soda oczyszczona, sól kuchenna lub ryż. Należy jeden z nich wsypać do garnka, dolać trochę wody i gotować przez 3. minut. Dzięki temu usuniesz wszystkie zabrudzenia.

Porada 4

Aby barszcz czerwony miał piękny i intensywny kolor, do wywaru z buraków wlewamy łyżkę octu lub soku z cytryny. Ta niewielka ilość nie będzie miała dużego wpływu na smak, a barwa będzie idealna.

Porada 5

Chcesz ochronić grzyby przed utratą świeżości? Przełóż je do papierowej torby i umieść w lodówce.

Porada 6

Przesoliłeś gulasz? Dodaj do niego sok z cytryny bądź cukier. Rób to stopniowo, cały czas próbując potrawę, aż uzyskasz pożądany smak. Jeśli nie chcesz zmieniać smaku potrawy, włóż do sosu kawałek surowego ziemniaka.

Porada 7

Aby w mące lub ryżu nie pojawiły się szkodniki, do opakowań włóż listki laurowe. Dzięki temu skutecznie odstraszysz nieproszonych gości.

Porada 8

Maszynkę do mielenia oczyścisz z resztek mięsa, kiedy przemielisz w niej kawałek suchego chleba.

Porada 9

Nie jesteś pewien, czy jajka są świeże? Jest prosty sposób, aby to sprawdzić. Wystarczy, że umieścisz je w solonej wodzie. Jeśli opadną na dno oznacza to, że jajka są bardzo świeże. Jeżeli jeden koniec jajka wynurza się nieznacznie, to jajko jest jeszcze dobre, ale nie jest pierwszej świeżości. Jeśli jajko pływa, to znaczy, że nie jest już dobre i nie powinniśmy go spożywać.

Porada 10

Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.

Porada 11

Jeżeli chcesz uniknąć przymarzania pojemnika z lodem do dna zamrażarki, posyp je odrobiną soli.

Porada 12

Natka pietruszki oraz koperek na dłużej zachowają świeżość, jeśli skropisz je wodą, zamkniesz np. w słoiku i włożysz do lodówki.

Porada 13

Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli. Dzięki temu piana będzie sztywna!

Porada 14

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki, wystarczy rozsypać w miseczce mieloną kawę. Oczywiście raz na jakiś czas należy ją wymienić na nową, aby mieć spokój z brzydką wonią w lodówce. Pamiętaj, że zużytą kawę wyrzucasz do śmieci, ponieważ nie nadaje się do dalszego spożycia. W roli neutralizatora zapachów można wykorzystać cytrynę lub jabłko. Wystarczy przekroić na pół i wsadzić na tydzień do lodówki. Można również obrać inny owoc i pozostawić w chłodziarce samą skórkę.

Porada 15

Chcesz zrobić przezroczyste kostki z lodu? Zrób je z wrzącej wody. Pamiętaj, że kostki lodu wykonane z wody o temperaturze pokojowej będą mgliste.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)