Samsung Cello - mikrofalówka z funkcją robienia jogurtu
Nowa kuchenka mikrofalowa Cello firmy Samsung wyposażona jest w opcję robienia jogurtu. I to zdrowszego, niż ten ze sklepu - bez zagęstników, nadmiernej ilości cukru i barwników.
16.05.2013 16:20
Jogurty owocowe zachwalane są, jako zdrowe śniadanie lub przekąska. Tymczasem lekarze i dietetycy ostrzegają, że zdrowe są owszem, ale tylko jogurty naturalne. Natomiast owocowe dostępne w sklepach mają za dużo cukru i sztucznych dodatków, a za mało…. owoców.
Żeby zrobić jogurt w domu, możemy skorzystać z jogurtownicy. Samsung proponuje jednak inne rozwiązanie - kuchenka mikrofalowa MC32F606TCT, poza opcjami pieczenia, ma również funkcję fermentacji, umożliwiającą przygotowanie jogurtu.
Jak zrobić jogurt?
Potrzebny jest jogurt naturalny, mleko i owoce lub na przykład miód. Na porcję dla rodziny trzeba wymieszać 15. g jogurtu naturalnego z 500 ml mleka (najlepiej 3,5% tłuszczu ) oraz ulubionymi dodatkami (świeżymi truskawkami, malinami, jagodami i innymi owocami lub miodem).
Zobacz: Jaką wybrać jogurtownicę?
Potem przelewamy wszystko do jednego naczynia, przykrywamy przezroczystą folią spożywczą i wstawiamy do mikrofalówki. Wciskamy przycisk Yogurt i kuchenka sama ustala czas potrzebny do przeprowadzenia procesu fermentacji naszego jogurtu.
Najnowsza kuchenka mikrofalowa Samsung Cello MC32F606TCT mająca opcję robienia jogurtu będzie w sprzedaży pod koniec drugiego kwartału 201. roku.
Źródło: informacja prasowa, PS, WP.PL