Rewolucja w McDonald's. Każda restauracja w Polsce się zmieni
Od 23 stycznia 2020 r. w McDonald's nie dostaniemy plastikowych słomek. Restauracja zmieniła też opakowania lodów McFlurry i wprowadziła papierowe patyczki do balonów. To początek zmian związanych z długofalową strategią zrównoważonego rozwoju firmy.
McDonald's wykonał ważny ekologicznie krok. Nowa strategia firmy zakłada wiele istotnych zmian. Wśród nich najważniejszymi są: redukcja gazów cieplarnianych w restauracjach, biurach oraz w łańcuchu dostaw firmy, recykling odpadów powstających w salach jadalnych i przejście na opakowania wykonane ze źródeł odnawialnych.
Idą duże zmiany w McDonald's
- Papierowe słomki, nowe kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów to dopiero początek. Wiemy, że jeszcze dużo pracy przed nami. Dobre rozwiązania, możliwe do wdrożenia w naszej skali, wymagają czasu. Intensywnie nad nimi pracujemy. Już wkrótce w restauracjach wdrożymy kolejne zmiany przyjazne środowisku - informuje Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald's Polska.
Wprowadzenie papierowych słomek poprzedziły liczne badania. Weryfikowano m.in. ich wytrzymałość i funkcjonalność. Kluczowe było to, aby szybko nie rozmiękały. Nowe słomki mają wytrzymać do 5,5 godzin bez namakania. Polska jako pierwsza wdroży je w restauracjach McDonald's.
Nowe zasady przyjazne środowisku
Papierowe słomki posiadają certyfikat ISEGA (pozwalający na kontakt z żywnością) i są w 100 proc. wykonane z papieru certyfikowanego przez PEFC (Program Zatwierdzenia Systemów Certyfikacji Leśnej).
Zmiany obejmują również nowe opakowania lodów McFlurry i wprowadzenie papierowych patyczków do balonów. Jest to istotne, ponieważ w skali roku w McDonald's zużywa się 160 mln słomek, 23 mln kubeczków McFlurry oraz 3,5 mln patyczków do balonów.
Wprowadzenie ekologicznych rozwiązań jest ogromnym wyzwaniem dla restauracji. Zmiany obejmą 440 obiektów należących do sieci McDonald's na terenie całej Polski.