Projekt 'ReSource' - kuchnia przyszłości
Wyzwanie jakie stoi obecnie przed projektantami, to poszukiwanie nowego spojrzenia na kuchnie i wykorzystywanie dostępnych technologii do tworzenia innowacyjnych sprzętów.
08.06.2012 14:40
Oczekiwania konsumentów dotyczące urządzeń domowych stają się coraz większe. Liczy się funkcjonalność, forma i wykonanie. Liczy się także dopasowanie rozwiązań do zmieniającego się stylu życia i zwyczajów.
Wyzwanie jakie stoi obecnie przed projektantami, to poszukiwanie nowego spojrzenia na kuchnie i wykorzystywanie dostępnych technologii do tworzenia innowacyjnych sprzętów. Takie właśnie wyzwanie Electrolux postawił przed studentami ostatniego roku Domus Academy z Mediolanu. W ramach projektu 'ReSource' studenci stworzyli dziewięć prac.
1: KEWA (Kinetic Efficient Water Appliance), Pietro Russomanno, Włochy
KEWA wykorzystuje sprężone powietrze w procesie mycia naczyń, dzięki czemu pozwala oszczędzić wodę, czas i energię. Woda kierowana przez ruchome dysze tworzy “wodne ostrze”, które błyskawicznie czyści dowolny talerz lub garnek. Dodatkowo KEWA jest zaopatrzona w ręczną dyszę używaną do usuwania resztek jedzenia przed myciem.
2: Aeolus, Chi Rong Hsu, Taiwan
Aeolus, to wyciąg, który skutecznie usuwa zapachy z całego pomieszczenia. Chi Rong zwrócił uwagę na problem jakim jest zapach powstający podczas smażenia i gotowania na woku. Aeolus potrafi sobie z nim poradzić, a przy okazji jest znacznie bardziej uniwersalny. Na jego ramie można wieszać kieliszki i różne narzędzia kuchenne i tym samym oszczędzić miejsce w kuchni. Proste, sprytne i efektywne.
3: CLEAiR, Ariadna Tellez Rossell, Meksyk
CLEAiR, to oczyszczacz powietrza, który automatycznie informuje o jakości powietrza w domu, zapewniając czystsze i zdrowsze miejsce do życia. Trzy oddzielne, montowane do stołu jednostki, mogą być także wykorzystywane do ogólnych porządków.
4: Breathe, Beyza Dogan, Turcja
Breathe to urządzenie kuchenne, które wciąga zanieczyszczenia wykorzystując jonizację. Czyste powietrze w kuchni jest uzupełnione delikatnym światłem, dostosowującym się do naturalnego cyklu dnia. Dzięki temu Breathe zwiększa poczucie harmonii.
5: Jumble, Zahira Ivelisse Crespo, Puerto Rico
Jumble jest zestawem trzech indukcyjnych talerzy do gotowania, który umożliwia łatwe przestawianie naczyń na pola o różnych temperaturach. Pilot pozwala zarówno włączać pola grzewcze urządzenia jak i składać je, aby zwolnić cenne miejsce na blacie kuchennym.
6: Wine, Jung Kun Choi, Korea Południowa
‘Wine’. służy do przechowywania i prezentacji kolekcji win. Mocowane do ściany urządzenie atrakcyjnie eksponuje butelki z winem, utrzymując je jednocześnie w optymalnej temperaturze. W osobnym schowku znajduje się miejsce do przechowywania i chłodzenia przekąsek, które serwuje się razem z winem.
7: Celcius, Marcela Vanesa Céspedes, Argentyna
Celcius jest połączeniem kosza na śmieci i urządzenia do recyklingu. Enzymy, które rozkładają w nim organiczne śmieci, przy okazji wytwarzają energię. Energia ta zostaje przesłana przewodami do specjalnych pojemników, które mogą być potem wykorzystywane do podgrzewania małych naczyń.
8: Chefiamo by Jervis Chua, Hong Kong
‘Chefiamo’. to wirtualna książka kucharska, która wspiera, doradza i inspiruje poprzez wyświetlanie odpowiednich przepisów. Obraz pojawia się na blacie i asystuje w procesie gotowania, ułatwiając odtworzenie dowolnych potraw. Interaktywna rękawica pomaga ocenić postęp prac i zważyć składniki.
9: Fulcrum by Surbhi Singhal, India
Fulcrum jest złożonym z modułów zestawem mebli i urządzeń kuchennych. Idealnie dopasowuje się do dostępnej powierzchni, gdyż może być dowolnie powiększany. Fulcrum pozwala na przechowywanie żywności, gotowanie i jedzenie niezależnie od wielkości powierzchni, którą dysponujemy w kuchni.
-/PS