Pozornie takie same, ale technologicznie różne. Zanim kupisz lodówkę
Przy wyborze chłodziarko-zamrażarki jedni sugerują się dużą pojemnością urządzenia, inni efektywnością energetyczną, a kolejni - nowoczesnym designem lub kolorem. Eksperci radzą, by zwracać uwagę szczególnie na parametry technologiczne sprzętu. Kluczowe jest to, żeby urządzenie jak najdłużej utrzymywało świeżość produktów i miało dwa osobne termostaty, które dają możliwość ustawiania żądanej temperatury oddzielnie dla części chłodzącej i mrożącej.
27.06.2016 12:25
–. Statystyki pokazują, że przy zakupie chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki najczęściej kierujemy się wyglądem i ceną. To, co możemy ocenić, to solidność konstrukcji i wygląd urządzenia. Natomiast uważam, że nie jest to do końca właściwa droga, ponieważ urządzenia chłodnicze wbrew pozorom bardzo się różnią technologicznie. W chłodnictwie tak naprawdę najważniejsze jest to, czego nie widać – mówi Krzysztof Wasilewski, product manager marki Liebherr.
Dlatego przy wyborze chłodziarko-zamrażarki warto skonsultować się ze specjalistą, który udzieli fachowej porady. A jeśli nie ma takiej możliwości, najlepiej postawić na urządzenie chłodnicze tej marki, która ma spore doświadczenie na rynku.
–. Proponowałbym zakup osobno chłodziarki i zamrażarki. To jest optymalna wersja. Natomiast najczęściej kupowane są chłodziarko-zamrażarki i jest to zawsze pewien kompromis. W tym przypadku powinniśmy jednak wybrać urządzenie, które ma dwa niezależne obiegi czynnika chłodniczego. Możemy rozpoznać to, obserwując panel sterowania. Tam zwykle są dwa termostaty, osobny dla chłodziarki, osobny dla zamrażarki – tłumaczy Krzysztof Wasilewski.
Takie urządzenia zwykle są dużo bardziej efektywne chłodniczo niż dwukomorowe jednoobiegowe. Temperatura we wnętrzu chłodziarki wynosi od +2 do +8°C, a we wnętrzu zamrażarki od -6 do -26°C. Jeśli natomiast chodzi o zużycie energii elektrycznej, to warto wybierać urządzenia w najwyższych klasach efektywności energetycznej. Informacje o rocznym zużyciu energii elektrycznej można znaleźć na etykiecie umieszczonej na każdej lodówce.
–. Na rynku mamy już cały szereg urządzeń w klasie A z potrójnym +, pojawiają się jeszcze bardziej ekonomiczne, które powinny mieć czwarty +, ale na razie nie może to być pokazane. Warto też zwrócić uwagę na trwałość sprzętu, czyli czas eksploatacji. Niektóre urządzenia chłodnicze pracują znacznie krócej niż inne. Wybrałbym te, które gwarantują najdłuższy czas utrzymania świeżości produktów – mówi Krzysztof Wasilewski.
Pomagają w tym systemy takie jak NoFrost, komory "zero", półki pokryte antybakteryjnymi substancjami, a także specjalne oświetlenie. Nie chodzi tylko o to, jaki rodzaj żarówek czy diod LED oświetla wnętrze, ale o światło, które emitowane jest w lodówce po zamknięciu drzwi. Specjalnie dobrane barwy sprawiają, że żywność - w szczególności warzywa i owoce - znacznie dłużej zachowują świeżość. To jednak cechy bardzo drogich urządzeń, dlatego częściej znajdziemy komory świeżości.
Im urządzenie chłodnicze jest bardziej zaawansowane technologicznie i bardziej dynamiczne w procesie schładzania, tym czas przechowywania i utrzymywania produktów w świeżości jest dłuższy. Komora przedłużonej świeżości lub komora 0. to specjalna szuflada w chłodziarce, w której panuje niższa temperatura niż w pozostałych częściach urządzenia. Zwykle jest to około 0°C.
–. Są specjalne komory, gdzie regulujemy wilgotność, temperatura jest utrzymywana na niskim poziomie, niewiele ponad zero stopni. I tutaj są pewne różnice technologiczne, jeżeli porównujemy ze sobą marki. W niektórych urządzeniach chłodniczych ten czas przechowywania jest krótszy, w innych dłuższy. Zwykle w parametrach technicznych takie dane nie są podawane – podkreśla Krzysztof Wasilewski.
Zwróć uwagę na pojemność
Jak informują sami producenci, optymalną pojemnością chłodziarki dla jednego użytkownika jest 12. litrów. Dodatkowe 30 litrów należy wziąć pod uwagę w przypadku każdego kolejnego domownika korzystającego z lodówki, więc w przypadku małżeństwa z dwójką dzieci najodpowiedniejszym wyborem będzie lodówka nie mniejsza niż 210 litrów. Pojemność zamrażalnika dla jednej osoby to 50-100 litrów, w zależności od zapotrzebowania na przechowywanie żywności głęboko zmrożonej.
Jest to jednak tylko informacja ogólna. Decydując, jaką lodówkę kupić, rozważyć musimy swoje indywidualne potrzeby. Innej przestrzeni potrzebować będą ludzie robiący codziennie bieżące zakupy, a innej osoby raz na jakiś czas kupujące większą ilość produktów na dłuższy okres. Pamiętajmy też, że takie same rozmiary zewnętrzne urządzeń nie idą w parze z pojemnością - produkty różnią się bardzo na tym polu.
Klasa zamrażarki
Jeśli chodzi o klasę zamrażarki, to ta informuje nas o tym, jaka temperatura panuje w komorze urządzenia. Jest ona oznaczana za pomocą gwiazdek, a im większa jest ich liczba, tym niższa temperatura. Pamiętajmy, że każda kolejna gwiazdka oznacza dodatkowe -6 stopni Celsjusza. Klasa zamrażarki jest związana bezpośrednio z maksymalnym czasem przechowywania żywności. Dzięki uważnemu czytaniu oznaczeń możemy się dowiedzieć, przez jaki czas możemy trzymać produkty bez obaw o ich zepsucie.
W tym przypadku jedna gwiazdka oznacza, że w komorze mrożącej panuje temperatura -6 stopni Celsjusza, dzięki czemu możemy przechowywać żywność przez okres około jednego tygodnia. Kolejna gwiazdka równa się mniejszej o kolejne 6 stopni temperaturze, a czas przechowywania przedłuża się do czterech tygodni. Trzy gwiazdki to kolejne -6 stopni, a produkty mogą dzięki temu być składowane od trzech do nawet dwunastu miesięcy. Za to najwyższy poziom, czyli cztery gwiazdki, mówią użytkownikowi o tym, że może magazynować mrożonki przez ponad rok w temperaturze poniżej -2. stopni Celsjusza.
Dobre urządzenie chłodnicze powinno posłużyć przynajmniej 10 lat i w tym czasie utrzymać takie parametry technologiczne jak na początku.