Poznaj zalety termosondy w piekarniku

Poznaj zalety termosondy w piekarniku

Poznaj zalety termosondy w piekarniku
Źródło zdjęć: © Fotolia | djedzura
18.07.2016 10:08

Nowoczesne piekarniki mają możliwości, o których kilkanaście lat temu nikt nie śmiałby marzyć. Dziś, urządzenia myślą i pracują za nas. Sam odbierze zdalny komunikat, wyświetli zdjęcia, podgrzeje potrawę, a nawet sam się wyczyści. Dlatego zastanawiając się nad wyborem piekarnika, powinniśmy wybrać taki model, który będzie spełniał nasze oczekiwania.

Niejednokrotnie prezentowaliśmy różne zestawienia piekarników i pojawiały się wśród nich modele z termosondą. Niestety niewiele osób o niej wie i wciąż zadaje sobie pytanie: czym właściwie jest ta funkcja oraz jakie daje możliwości? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania i zaprezentować kilka piekarników wyposażonych we wspomniany dodatek.

Termosonda to specjalny czujnik, który kontroluje temperaturę posiłku. Urządzenie umieszcza się we wnętrzu potrawy podczas przyrządzania jej w piekarniku. Cel działania jest bardzo prosty i jasny: kontroluje temperaturę oraz reguluje nagrzewanie piekarnika tak, aby ciepło utrzymywało się na ustalonym poziomie. Dzięki temu możemy łatwo określić, kiedy potrawa nadaje się do spożycia i kiedy należy przerwać proces, by nie doprowadzić do jej przypalenia. Termosonda może nam pomóc w przygotowaniu popisowego dania znanego na całym świecie kucharza Gordona Ramsey'a. Jego wołowina a'la Wellington spędzała sen z powiek wszystkim występującym w jego programach. Dzięki termosondzie nawet mniej doświadczeni użytkownicy, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni, będą mogli przygotować idealną porcję wołowiny.

Obraz
© (fot. Fotolia / Alexey Stiop)

Zatem, czy wszystkie termosondy działają tak samo? Cel ich działania jest taki sam, jednak zdarza się, że bazują na trochę innych udogodnieniach. Oczywiście każdy producent chce się wyróżnić na rynku i stosuje swoje własne opatentowane rozwiązania. Dlatego niektóre termosondy mogą być bardziej rozwinięte technologicznie, a inne mniej. Część firm ogranicza udział człowieka w procesie pieczenia do niezbędnego minimum, za to pozostali pomagają bardziej profesjonalnym kucharzom wykazać się podczas przygotowywania posiłku.

Pamiętajmy, że dania z piekarnika powinny być dobrze upieczone, a jednocześnie muszą zachować odpowiedni smak oraz wartości odżywcze. Dlatego w razie potrzeby, jeśli temperatura w urządzeniu będzie za wysoka, sprzęt automatycznie wyłączy się, dzięki czemu obniży się zużycie energii. Poza tym zmniejszy się ryzyko przypalenia naczynia, w którym przygotowujemy posiłek.

Tej funkcji używamy przede wszystkim do pieczenia mięsa, ale możemy również wykorzystać do pieczenia ciast. Wystarczy, że wbijemy w nie szpikulec, który stanowi część opisywanej powyżej technologii. W kolejnym kroku musimy określić, kiedy piekarnik ma się wyłączyć (tutaj może pomóc instrukcja obsługi), choć zdarzają się też takie modele, które potrafią to zrobić same. Wiele osób uważa, że jest to zwykły bajer, zupełnie niepotrzebny. Jednak zwykle takie opinie wyrażają osoby, które albo nie posiadają piekarnika z tą funkcją, albo po prostu nie korzystają z niej. Dlatego poniżej, aby ułatwić wam wybór piekarnika, prezentujemy kilka wybranych modeli z tym rozwiązaniem.

Amica Integra EBI8862AA

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Nasze zestawienie zaczynamy od urządzenia o pojemności 66 litrów, które pracuje w klasie energetycznej A++. Piekarnik został wyposażony w system Aqualytic, który przeznaczony jest do czyszczenia komory piekarnika. Wykorzystuje on parę wodną, która zmiękcza zanieczyszczenia widoczne na ścianach urządzenia, a potem wystarczy je przetrzeć gąbką, by uzyskać czystą powierzchnię. Urządzenie posiada także rożen obrotowy, opcję szybkiego nagrzewania oraz system chłodzący front. Użytkownicy mogą liczyć na kilkanaście programów i funkcji pieczenia, wśród których znajdują się ogrzewanie górne i dolne, grill oraz termoobieg. Klienci, którzy zdecydowali się na ten model doceniają go przede wszystkim za funkcjonalność oraz dobry stosunek ceny do jakości. Piekarnik firmy Amica kupimy w cenie 1300 zł.

Electrolux EOB3311AOX

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Kolejny sprzęt to wielofunkcyjny piekarnik o pojemności 74 litrów. Urządzenie posiada aż dziewięć poziomów umieszczania potraw. Producent zwraca także uwagę na to, że wnętrze piekarnika można łatwo wyczyścić, dzięki zastosowaniu emalii łatwoczyszczącej. Osoby, które kupiły to urządzenie, doceniają je przede wszystkim za łatwość czyszczenia oraz dużą pojemność. Sprzęt możemy kupić w cenie 950 zł.

AEG BP731462PM

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Na koniec urządzenie firmy AEG o pojemności 74 litrów. W prezentowanym modelu zastosowano system Pyroluxe Plus, czyli tzw. pyrolizę (system automatycznego czyszczenia piekarnika w bardzo wysokich temperaturach). Warto również wspomnieć jeszcze o rozwiązaniu SoftMotion, czyli cichym i płynnym zamykaniu drzwiczek. Urządzenie posiada także opcję szybkiego nagrzewania, blokadę chroniąca przed przypadkowym uruchomieniem oraz różne kombinacje programów pieczenia. Niestety urządzenie nie należy do tanich - jego cena wynosi 2200 zł.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)