Piwo z probiotykami na odporność. Chińscy naukowcy znowu zaskakują
Alkohol niekoniecznie kojarzy nam się z leczniczym efektem. Jak jednak udowadniają naukowcy, wystarczy twórczo podejść do tematu.
31.07.2017 | aktual.: 01.08.2017 09:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Probiotyczne piwo, które zwiększa odporność i sprzyja zdrowiu przewodu pokarmowego, powstało na Narodowym Uniwersytecie Singapuru (NUS). Oryginalny trunek zawiera probiotyczny szczep Lactobacillus paracasei L26, który wyizolowano z ludzkich jelit. Do jego specjalnych właściwości należy neutralizacja toksyn i wirusów, a także regulacja pracy układu odpornościowego. Co do samej zawartości alkoholu, wynosi ona ok. 3,5 proc.
Zdaniem twórców nowego rodzaju piwa, trafi ono w niszę na rynku.