Niezbędne na rodzinne wakacje. Lodówki turystyczne idealne na lato
Sezon na chłodzenie trwa. Klimatyzacja, wentylatory i urządzenia do przechowywania żywności latem są wręcz niezbędne, a wśród nich najważniejsze na wakacje są lodówki turystyczne. Ciepła cola albo roztopione lody nam nie grożą, jeśli pod ręką mamy lodówkę turystyczną.
Masz ochotę na chłodny napój na działce?
Lodówka turystyczna rodem z PRL-u zalega na niejednym strychu. Dzisiaj kojarzy nam się bardziej z ciężkim gadżetem, którego działanie w upalny dzień pozostawiało wiele do życzenia. Przywodzi na myśl kempingi i wypady z dzieciństwa, kiedy na rodzinną wycieczkę nad rzekę zabierało się prostokątne wiaderko z pokrywą, o grubszych ściankach, do którego chowaliśmy lód albo zmrożone wkłady i to, co planowaliśmy zjeść i wypić. Tak działają najprostsze lodówki – schłodzone wkłady w izolującej od ciepła komorze oddają chłód jedzeniu i napojom. Z czasem lodówki turystyczne zostały nieco zapomniane, bo w końcu wszędzie można kupić coś do jedzenia i picia… Teraz lodówki turystyczne znowu stały się popularne. Możliwość schłodzenia swojego prowiantu i otwarcia zimnej puszki napoju w trasie zamiast wydawania pieniędzy w przypadkowych miejscach. Taka praktyka stała się domeną rozważnych konsumentów i dobrym nawykiem w ograniczaniu zbędnych wydatków. Lodówka z własnym jedzeniem pozwala uniknąć zbędnego odwiedzania przypadkowych miejsc, dzięki czemu jest idealnym gadżetem na miarę naszych czasów.
Którą lodówkę wybrać?
Dobra lodówka turystyczna chłodzi dobrze i nie na krótko. Im lepsza izolacja obudowy, tym dłużej napoje i jedzenie w środku zachowują przyjemną, chłodną temperaturę i świeżość. Wypad na działkę, rodzinny kemping albo wycieczka samochodowa – w tych okolicznościach przyda się lodówka turystyczna. Większość najpopularniejszych modeli ma ok. 30 litrów pojemności, na wycieczkę w niewielkim gronie w sam raz, ale są też większe modele (do 70 litrów) wyposażone w praktyczne kółka i uchwyty ułatwiające transport zapełnionej lodówki. Lodówka turystyczna ma zdolność schładzania o konkretną liczbę stopni, poniżej temperatury otoczenia i wynosi w przypadku wielu produktów około 20 stopni Celsjusza. Na zewnątrz temperatura sięga 27 kresek? Popularne modele schłodzą napój np. o 22 stopnie, czyli wewnątrz komory będzie 5 stopni Celsjusza.
Najpopularniejsze są lodówki elektryczne - świetne do transportowania jedzenia samochodem, bo podłączymy je do zasilania oraz absorpcyjne (wykorzystujące do chłodzenia amoniak), skuteczniejsze, ale i droższe. Najwydajniejsze są lodówki kompresorowe, których skuteczność chłodzenia ocenia się najwyżej, ale ich cena nie każdemu pozwoli na ich zakup. Te modele cechuje też większa waga – ok. 20 kilogramów (dla porównania modele tradycyjne ważą maksymalnie 8 i to w przypadku modeli o największej pojemności).
Lodówki turystyczne - dobra inwestycja
Polacy stawiają na swoje wyżywienie na urlopie z różnych przyczyn. Część z nich chce wiedzieć co je, ma swoje indywidualne preferencje żywieniowe albo obawia się braku dostępu do konkretnego typu jedzenia w niektórych miejscowościach (np. do wegańskiego, pozbawionego alergenu lub z ekologicznych upraw). Innymi kieruje prostsza przyczyna… koszty. Ostatnimi czasy wiele mówi i pisze się o zawyżonych kosztach za obiad dla rodziny w turystycznych miejscowościach i nie da się ukryć, wychodzi naprawdę drogo, a biorąc pod uwagę kryzysowe okoliczności – niejedna rodzina musi uważniej wydawać pieniądze.
Duży wybór urządzeń chłodzących i akcesoriów do lodówek i zamrażarek - turystycznych, jak i tradycyjnych.