Najnowsze wyposażenie amerykańskiej armii - kanapka

Amerykańska armia dokonała kolejnego technologicznego przełomu. Nie, to nie jest nowy niewidzialny samolot bezzałogowy, strzelający laserem na odległość setek kilometrów. Tym razem mowa o czymś dużo bliższym każdemu żołnierzowi, mówimy o elemencie wyposażenia, bez którego żaden komandos nie przetrwałby za liniami wroga. Amerykańska armia stworzyła najbardziej zaawansowaną... kanapkę!

Najnowsze wyposażenie amerykańskiej armii - kanapka
Źródło zdjęć: © BBC

09.12.2011 10:18

Obraz
© (fot. BBC)

Do tej pory amerykańscy żołnierze dostawali w ramach racji żywnościowych tzw. M.R.E. (Meal Ready to Eat - posiłek gotowy do spożycia). Zamknięte w hermetycznym opakowaniu jedzenie może wytrzymać trzy lata, a po otwarciu wystarczy dodać wody i posiłek gotowy. Problem polega jednak na tym, że zdaniem żołnierzy jedzenie to smakuje jak wilgotna dykta, mokra skarpeta... powiedzmy, że Magda Gessler by tego do menu nie wprowadziła. Z tego właśnie powodu sztab naukowców pracował dzień i noc, aby w końcu stworzyć ultrazaawansowany technologicznie posiłek. Najnowocześniejsza kanapka ogólnowojskowa ma termin przydatności do spożycia wynoszący dwa lata, a przede wszystkim smakuje jak... kanapka.

Jak działa supernowoczesna kanapka?

Powodem, dla którego żywność się psuje, jest rozwój bakterii. Ich powstawanie związane jest przede wszystkim z występowaniem dwóch czynników: wilgoci oraz powietrza. Opracowana przez amerykanów kanapka eliminuje te dwa elementy. Aby pozbyć się wilgoci, wykorzystano dżem lub miód. Są to przetwory, które charakteryzują się zatrzymywaniem wody wewnątrz. Zauważcie, że chleb posmarowany miodem lub dżemem nie wilgotnieje. Dlatego właśnie amerykańska kanapka zawiera właśnie dżem, miód lub jeden z kilku innych składników o podobnych właściwościach "wiązania" wody.

Drugim problemem było "pozbycie się" powietrza. Aby tego dokonać, kanapkę zamknięto w hermetycznym opakowaniu, do którego dodatkowo dołożono niewielką torebkę z opiłkami żelaza. Jeśli w opakowaniu pojawi się wilgoć lub powietrze, wejdą one w reakcję z żelazem, powodując jego rdzewienie. Zasada działania jest podobna do pochłaniaczy wilgoci, dokładanych do opakowań z butami lub elektroniką.

Amerykańscy żołnierze chwalą sobie smak kanapki, która niewielkim kosztem podniosła morale w armii zza oceanu. My, Polacy pozostajemy jednak niewzruszeni - kanapka z dżemem, która wytrzymuje dwa lata? Wielka mi innowacja - Jankesi mogli poprosić, to byśmy im wysłali wagon konserwy turystycznej i pasztetów.

Obraz

Źródło: BBC

Komentarze (43)