Milionerzy: Pytanie o szyjki rakowe warte było 500 tys. złotych. Jak brzmiała prawidłowa odpowiedź?
Szyjki rakowe to mięso, z której części raka? To pytanie w ostatnich odcinku programu "Milionerzy" warte było pół miliona złotych. Sprawdźcie, jak poradziła sobie uczestniczka.
21.02.2020 08:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pani Ania szła jak burza w ostatnim odcinku "Milionerów". Uczestniczkę dzieliły od głównej wygranej dwa pytania i miała do wykorzystania jeszcze 2 koła ratunkowe. Pytanie za 500 tys. brzmiało:
Szyjki rakowe to mięso raka. Z której jego części?
- A: z głowy
- B: ze szczypiec
- C: z tylnych odnóży
- D: z odwłoka
Uczestniczka zdecydowała się wykorzystać oba, pozostałe koła ratunkowe - telefon do przyjaciela i pomoc publiczności. O ile kolega pani Ani wahał się nad prawidłową odpowiedzią, to publiczność w 90 proc. wskazała na odpowiedź D. Uczestniczka zdecydowała się jednak nie zaryzykować i zakończyła grę z wygraną w kwocie 250 tys. złotych. Wy również możecie spróbować swoich sił w mobilnej grze "Milionerzy" - do pobrania tutaj
Z czego są szyjki rakowe?
Szyjki rakowe to mięsa raka z odwłoka, więc publiczność miała w tym wypadku rację. To bardzo delikatne mięso, które wykorzystywane jest do samodzielnych potraw jak i dodatek, np. do zup. Raki tradycyjnie jada się w Polsce od lat, chociaż w ostatnim czasie ich popularność zmalała.
Powodem jest m.in. mniejsza dostępność raków w wodach, co spowodowane jest zarówno nieregulowanym niegdyś odłowem, jak i brakiem odporności raków na choroby i pasożyty. Raki możemy spotkać w jeziorach, stawach, rzekach i potokach. Gatunki rodzime preferują zbiorniki o czystej wodzie, przybysze z za oceanu nie są tak wymagający.