Milionerzy: Pytanie o szyjki rakowe warte było 500 tys. złotych. Jak brzmiała prawidłowa odpowiedź?

Szyjki rakowe to mięso, z której części raka? To pytanie w ostatnich odcinku programu "Milionerzy" warte było pół miliona złotych. Sprawdźcie, jak poradziła sobie uczestniczka.

Milionerzy: Pytanie o szyjki rakowe warte było 500 tys. złotych. Jak brzmiała prawidłowa odpowiedź?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Cezary Piwowarski/TVN

21.02.2020 08:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pani Ania szła jak burza w ostatnim odcinku "Milionerów". Uczestniczkę dzieliły od głównej wygranej dwa pytania i miała do wykorzystania jeszcze 2 koła ratunkowe. Pytanie za 500 tys. brzmiało:
Szyjki rakowe to mięso raka. Z której jego części?

  • A: z głowy
  • B: ze szczypiec
  • C: z tylnych odnóży
  • D: z odwłoka

Uczestniczka zdecydowała się wykorzystać oba, pozostałe koła ratunkowe - telefon do przyjaciela i pomoc publiczności. O ile kolega pani Ani wahał się nad prawidłową odpowiedzią, to publiczność w 90 proc. wskazała na odpowiedź D. Uczestniczka zdecydowała się jednak nie zaryzykować i zakończyła grę z wygraną w kwocie 250 tys. złotych. Wy również możecie spróbować swoich sił w mobilnej grze "Milionerzy" - do pobrania tutaj

Z czego są szyjki rakowe?

Szyjki rakowe to mięsa raka z odwłoka, więc publiczność miała w tym wypadku rację. To bardzo delikatne mięso, które wykorzystywane jest do samodzielnych potraw jak i dodatek, np. do zup. Raki tradycyjnie jada się w Polsce od lat, chociaż w ostatnim czasie ich popularność zmalała.

Powodem jest m.in. mniejsza dostępność raków w wodach, co spowodowane jest zarówno nieregulowanym niegdyś odłowem, jak i brakiem odporności raków na choroby i pasożyty. Raki możemy spotkać w jeziorach, stawach, rzekach i potokach. Gatunki rodzime preferują zbiorniki o czystej wodzie, przybysze z za oceanu nie są tak wymagający.

Komentarze (1)