Mięso z probówki rozwiązaniem problemów ekologicznych?

Hodowla zwierząt do produkcji mięsa i innych produktów żywnościowych wydatnie przyczynia się do emisji szkodliwych gazów do atmosfery. Czy rozwiązaniem tego problemu może być uzyskiwanie tych produktów w laboratorium?

Powstawanie mięsa z probówki, czyli ekologicznego zamiennika mięsa.
Powstawanie mięsa z probówki, czyli ekologicznego zamiennika mięsa.
Źródło zdjęć: © unsplash.com

17.11.2022 | aktual.: 30.12.2022 11:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Problemy związane ze światowym systemem żywnościowym

Dane zaprezentowane na łamach czasopisma "Environmental Research Letters" przez naukowców alarmują! Produkcja mięsa w ramach chowu i hodowli zwierząt oddziałuje negatywnie na nasze środowisko i prowadzi do powiększania się efektu cieplarnianego. 

Jak wskazuje raport brytyjskiego instytutu Chatham House, działania te generują więcej CO2 niż transport samochodowy, lotniczy, kolejowy i wodny razem wzięte. Do tego emitują ogromne ilości metanu – CH4, który ma o wiele większe negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne. Główny autor raportu – Rob Bailey – twierdzi, że przeciwdziałanie katastrofalnym zmianom klimatu jest uzależnione od zmniejszenia spożycia mięsa i nabiału. 

Raport Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu idzie o krok dalej i sugeruje wdrożyć możliwie jak najszybciej zmiany w światowym systemie żywności, który odpowiada aż za 20 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. Zdaniem autorów raportu przejście na mięso z probówki, które ma pochodzenie roślinne, pozwoliłoby na zredukowanie emisji nawet o 90 proc. 

Badania wskazują, że aż 77 proc. gruntów rolnych wykorzystywanych jest do hodowli zwierząt, a przemysł ten dostarcza żywności zaspokajającej tylko około 18 proc. zapotrzebowania kalorycznego na świecie. Innowacje w zakresie mięsa hodowanego komórkowego pozwoliłoby na rozwiązanie kluczowego problemu, jakim są zmiany klimatyczne i brak bezpieczeństwa żywnościowego czy wodnego. 

Szansą dla środowiska – mięso z probówki

Good Food Institute Europe zauważa, że zrównoważone białka mogą odegrać kluczową rolę w ograniczaniu emisji z systemu żywnościowego. Organizacja zwraca się do rządów kolejnych krajów, by inwestowały w ogólnodostępne badania i rozwój w zakresie mięsa roślinnego i hodowlanego jako kluczowych rozwiązań klimatycznych. 

Seren Kell, kierowniczka ds. nauki i technologii w Good Food Institute Europe powiedziała, że "potrzebna jest transformacja systemów żywnościowych , jeśli mamy mieć szansę na wyżywienie rosnącej populacji na ocieplającej się planecie – a ta żywność może ułatwić tę transformację poprzez zaspokojenie rosnącego popytu na mięso w bardziej zrównoważony sposób".

To konieczne, skoro wyniki badań konsumenckich z raportu Chatham House pokazują, że rośnie apetyt ludności na mięso. Szacuje się nawet, że jego spożycie może wzrosnąć o 75 proc. do 2050 roku, a nabiału o 65 proc. 

Fundacja Compassion Polska na COP26 podkreśla, że dla zapobieżenia katastrofie klimatycznej globalne spożycie mięsa i nabiału musi się zmniejszyć. Mogą pozwolić na to produkty z laboratorium. Jak powstają?

Produkcja mięsa z probówki

Już w XX wieku podejmowano pierwsze próby wyprodukowania mięsa w warunkach laboratoryjnych. Dopiero w 2013 roku uzyskano zakładane cele. Doktor Mark Post stworzył mięso z probówki, ale koszty jednego burgera były niebotyczne – około 300 tys. euro. 

W 2020 roku Singapurska Agencja Żywności wydała z kolei zgodę na sprzedaż nuggetsów z in vitro start-upowi Eat Just. Koszty spadły, ponieważ obecnie to niecałe 50 dolarów za porcję. Rozwój produkcji mięsa z probówki wydaje się krokiem w dobrą stronę i stwarza nadzieję, że można "zjeść ciastko i mieć ciastko", a może w tym wypadku zmniejszyć efekt cieplarniany i móc spożywać mięso.

Na razie istnieją bariery technologiczne i finansowe w produkcji mięsa w laboratorium. Aby mogło ono powstać, potrzebne są komórki macierzyste pobrane z żywego organizmu, które mają zdolność przeobrażania się w dowolne komórki ciała. Z jednej próbki pobranej od zwierzęcia naukowcy są w stanie stworzyć nawet 80 tys. porcji mięsa. W przyszłości, dzięki nowym technologiom, pozyskiwanie takich produktów będzie tańsze i łatwiejsze.

Źródło artykułu:WP Tech
Komentarze (0)