Microsoft udostępnia nieużywane konta na Outlooku

Microsoft udostępnia nieużywane konta na Outlooku07.10.2013 10:30
Microsoft udostępnia nieużywane konta na Outlooku
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Outlook miał swoją premierę nieco ponad rok temu. Wiele osób założyło wtedy tam konta, by móc przetestować następcę Hotmaila i największego konkurenta Gmaila. Teraz z ich kont korzysta... kto inny.

Wygląda na to, że regulamin poczty Outlook jest napisany dość nieprecyzyjnie. Jak się bowiem okazuje, twoje byłe konto pocztowe może teraz należeć do kogoś innego. Microsoft w regulaminie korzystania z Konta Microsoft (a więc m.in. z poczty Outlook) zastrzega, że jeżeli użytkownik nie zaloguje się na swoje konto w przeciągu 27. dni, może utracić do niego dostęp i do swoich danych. Nie ma w nim jednak ani słowa, że nazwa użytkownika może zostać udostępniona komuś innemu.

Przedstawiciel Microsoftu potwierdził, że konto jest blokowane i usuwane po 27. dniach, a po kolejnych 90 dniach jego nazwa jest uwalniana, umożliwiając kolejnym użytkownikom jej przejęcie. Podobnie z nazwami kont postępuje Yahoo!. Google z kolei nie udostępnia nikomu wykorzystanych już raz nazw, nawet jeżeli konto zostało usunięte.

Microsoft zapowiedział, że przyjrzy się regulaminowi Outlooka i poprawi go, jeżeli to będzie konieczne.

Polecamy w wydaniu internetowym chip.pl: "Chrome OS wbudowany w... Windows 8"

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (133)