Lodówka turystyczna – jaka będzie odpowiednia?
Kiedy wybieramy się w podróż autem albo na piknik za miasto, często zabieramy ze sobą jedzenie. By zachowało świeżość jak najdłużej, używamy przenośnych, niewielkich lodówek. Jaki modele sprawdzą się w poszczególnych warunkach?
16.05.2018 | aktual.: 16.05.2018 13:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rodzaje lodówek turystycznych
Lodówki turystyczne dzielą się na cztery rodzaje: termoelektryczne, kompresorowe, na wkłady i na gaz. Lodówki na wkłady to najprostsze modele, które z reguły są bardzo lekkie, łatwe w przenoszeniu oraz stosunkowo tanie. Sekretem ich działania są wkłady mrożące, które utrzymują stałą, niską temperaturę przez stosunkowo krótki czas. Lodówki termoelektryczne, wykorzystujące efekt Peltiera, potrzebują z kolei prądu i można je podłączyć zarówno do gniazdka w domu, jak i do zapalniczki samochodowej. Niektóre mają również funkcje podgrzewania. Lodówki na gaz schładzają wnętrze amoniakiem za pomocą agregatu i mogą być również zasilane prądem. Lodówki kompresorowe zaś działają podobnie jak lodówki stacjonarne: podsiadają kompresor, który może stale schładzać wnętrze przez dłuższy czas. Cena tego modelu jest jednak najwyższa.
Co się liczy przy wyborze lodówki turystycznej?
Prócz sposobu chłodzenia, warto też zwrócić uwagę na pojemność. Z reguły im jest ona większa, tym więcej produktów można zmieścić, jednak warto pamiętać, że duża lodówka turystyczna na wkłady schładza się wolniej. Dlatego jeśli planujemy wypad na piknik, gdzie nie będziemy mieli dostępu do gniazdka, weźmy pod uwagę czas, jaki będzie potrzebny do obniżenia temperatury wnętrza oraz produktów (zwykle trwa to nawet nawet 3-4 godziny). Uniwersalnym modelem jest lodówka o pojemności ok. 30 litrów.
Temperatura chłodzenia również ma znaczenie. Lodówki turystyczne na wkłady utrzymują jedzenie w niskiej temperaturze, jednak nie mają zdolności do jej obniżania tak bardzo jak pozostałe rodzaje lodówek. Z kolei egzemplarze termoelektryczne mogą schładzać jedzenie do 20 stopni Celsjusza poniżej temperatury otoczenia, a lodówki kompresorowe i na gaz – nawet do -20 stopni Celsjusza.
Jaka lodówka będzie najbardziej odpowiednia?
Jeśli często wybierasz się na krótkie, sporadyczne pikniki i nie potrzebujesz stale schładzać produktów, możesz wziąć lodówkę na wkłady. Taki model jest bardzo lekki, więc będzie również wygodny w przenoszeniu, a koszty jego eksploatacji nie nadwyrężą zbytnio budżetu. Jeśli jedziesz na działkę poza miasto czy na grilla do znajomych i potrzebujesz zimnych napojów, świeżych warzyw albo gorącego kurczaka, możesz wybrać lodówkę termoelektryczną zasilaną z zapalniczki samochodowej z funkcją podgrzewania. Duża lodówka na gaz lub lodówka kompresorowa przyda się na długie wycieczki kamperem lub na jachcie.