Kupujesz lodówkę lub zamrażarkę - zwróć uwagę na te parametry
Zwykle nie zwracamy uwagi na tak istotne parametry jak klasa klimatyczna, klasa zamrażarki czy zdolność zamrażania. Nie należą one do głównych wyznaczników, które przemawiają za kupnem danego urządzenia. Warto jednak zdawać sobie sprawę z ich istnienia oraz wpływu, jaki mogą wywierać na działanie nowo zakupionego sprzętu.
Klasa klimatyczna
Podział ze względu na klasy klimatyczne ułatwia nam klasyfikację urządzeń chłodzących. Pamiętajmy, że zakres temperatur podany w poniższej tabeli określa temperaturę pomieszczenia, w której urządzenie będzie pracować, a nie temperaturę zewnętrzną w danej strefie klimatycznej.
Jeśli chodzi o Polskę, sprawdzają się wszystkie klasy, jednak wystarczające będą N i SN. Przed zakupem sprzętu warto przemyśleć, w jakim miejscu będzie stała lodówka. Jeśli planujemy postawić urządzenie w nietypowym miejscu, jak np.piwnica, garaż lub obok źródeł ciepła, jak kaloryfer czy piec, wtedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią klasę klimatyczną. Warto również zaznaczyć, że gdy lodówka pracuje w nieodpowiednio dobranej klasie klimatycznej, będzie działała mniej efektywnie, przez co zużyje znacznie więcej prądu.
Klasa zamrażarki
Jeśli chodzi o klasę zamrażarki, to ta nas informuje o tym, jaka temperatura panuje w komorze urządzania. Jest ona oznaczana za pomocą gwiazdek, a im większa jest ich liczba, tym niższa temperatura. Pamiętajmy, że każda kolejna gwiazdka oznacza dodatkowe -6 stopni Celsjusza. Klasa zamrażarki jest związana bezpośrednio z maksymalnym czasem przechowywania żywności. Dzięki uważnemu czytaniu oznaczeń możemy się dowiedzieć, przez jaki czas możemy trzymać produkty, bez obaw o ich zepsucie.
W tym przypadku jedna gwiazdka oznacza, że w komorze mrożącej panuje temperatura -6 stopni Celsjusza, dzięki czemu możemy przechowywać żywność przez okres około jednego tygodnia. Kolejna gwiazdka równa się mniejszej o kolejne 6 stopni temperaturze, a czas przechowywania przedłuża się do czterech tygodni. Trzy gwiazdki to kolejne -6 stopni, a produkty mogą dzięki temu być składowane od trzech do nawet dwunastu miesięcy. Za to najwyższy poziom, czyli cztery gwiazdki, mówią użytkownikowi o tym, że może magazynować mrożonki przez ponad rok w temperaturze poniżej -2. stopni Celsjusza.
Wybierając odpowiednią klasę zamrażarki, powinniśmy zwrócić uwagę na nasze preferencje oraz rodzaj przechowywanych produktów. Jeśli mrozimy owoce czy mięso - cztery gwiazdki to konieczność. W przypadku produktów przeznaczonych do spożycia tego samego dnia lub następnego, klasa oznaczona jedną gwiazdkę powinna być wystarczająca.
Zdolność zamrażania
Ostatnim ważnym parametrem jest zdolność zamrażania, która poinformuje nas o liczbie możliwych do zamrożenia kilogramów żywności w ciągu doby. W tym przypadku standardem jest przedział od 3 do 1. kg, ale można się spotkać również z urządzeniami, których zdolność zamrażania sięga 25 kg. Warto tutaj zaznaczyć, że dodatkowym wsparciem podczas zamrażania jest funkcja szybkiego mrożenia. Pozwoli ona zachować wszystkie walory smakowe, wartości odżywcze oraz świeżość przechowywanych produktów.
Źródło: mycenter / mixmedia
ag