Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?
14.11.2017 14:15, aktual.: 14.11.2017 15:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak w przypadku wszystkich sprzętów AGD, przy wybieraniu piekarnika do domowej kuchni najważniejsze jest precyzyjne określenie potrzeb.
Nie ma bowiem sensu kupowanie zaawansowanego piekarnika z dziesiątkami funkcji, jeśli będziemy go używać raz na kilka miesięcy do podgrzewania mrożonej pizzy. Gdy już określimy swoje potrzeby, wtedy można zabrać się do wybierania odpowiedniego sprzętu. W tym celu trzeba wiedzieć, jakie trendy panują na rynku i czym różnią się najpopularniejsze urządzenia.
Na parę, na gaz, na prąd?
Coraz popularniejsze stają się piekarniki parowe. Wybierają je osoby ceniące zdrowy tryb życia, które chcą przyrządzać potrawy bez dodatku tłuszczu lub muszą przestrzegać określonej diety. Dania przyrządzane w piekarniku parowym zachowują więcej wartości odżywczych i witamin oraz mają intensywniejszy smak. Pieczenie parą zapobiega też wysychaniu potraw. Piekarniki parowe cechują się najniższą temperaturą pieczenia. Maksymalnie wynosi ona 100 stopni Celsjusza. Nie każdemu musi to jednak odpowiadać.
Na rynku można dostać piekarniki w najróżniejszych konfiguracjach. Uniwersalne, bez funkcji grilla lub bez funkcji pieczenia. Wybierając piekarnik parowy, warto zdecydować się na urządzenie, które oferuje przynajmniej funkcję standardowego piekarnika. Dzięki temu liczba jego zastosowań będzie większa, a my będziemy mogli w nim upiec także aromatyczną pieczeń z chrupiącą skórką czy pachnące ciasto. Największą zaletą piekarników parowych jest ich wielofunkcyjność. Mogą zastąpić zwykłe piekarniki, mikrofalówki oraz parowary.
Piekarniki gazowe królowały w domach jeszcze kilkanaście lat temu. Teraz ich popularność spadła. Mimo to nadal pozostają ciekawym wyborem. Są bowiem tańsze w zakupie i eksploatacji od piekarników elektrycznych. Mają jednak mniej funkcji i ułatwień (nie znajdziemy w nich np. termoobiegu czy samoczyszczenia). A jeśli instalacja gazowa jest stara i zaniedbana, mogą stwarzać poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. To jednak ekstremum, które na szczęście nie zdarza się często. W piekarnikach gazowych nie występują natomiast wahania temperatury, których bardzo nie lubią np. ciasta.
Obecnie najchętniej wybieramy piekarniki elektryczne. To zasługa dużej liczby przydatnych funkcji. Oprócz wspomnianego wcześniej termoobiegu czy samooczyszczenia, są to np. automatyczne programy do najpopularniejszych potraw, funkcja szybkiego nagrzewania czy grill. Na rynku dostępne są także piekarniki kompaktowe, które mają funkcję kuchenki mikrofalowej.
Wszystko, co potrzebne
Wiemy już czym różnią się poszczególne rodzaje piekarników. Teraz przyjrzyjmy się funkcjom jakie oferują.
*Termoobieg. *Dzięki tej funkcji gorące powietrze jest równomiernie rozprowadzane we wnętrzu piekarnika. Sprawia to, że w całej komorze panuje dokładnie taka sama temperatura. Nie ma zimniejszych i cieplejszych miejsc, co może się zdarzyć przy pieczeniu na kilku poziomach. Dzięki temu wszystkie potrawy upieką się równomiernie.
Rozmrażanie. Tu chyba tłumaczenie jest zbędne.
Szybki nagrzew. Dzięki temu piekarnik może nagrzać się do 150 st. Celsjusza już w 4 minuty. Potem temperatura zatrzymuje się na ustalonym poziomie, ograniczając zużycie energii.
Grill. Jak sama nazwa wskazuje, jest to funkcja do przyrządzania potraw z grilla. Na rynku dominują dwie wersje: mała i duża. Dobór w zależności od potrzeb.
*Samoczyszczenie. *To opcja dostępna w piekarnikach elektrycznych. Dostępne są dwa rodzaje tej funkcji. Czyszczenie pyrolityczne (pyroliza) polega na rozgrzaniu się piekarnika do 500 st. Celsjusza i spopieleniu zanieczyszczeń, które następnie należy wymieść. Czyszczenie katalityczne działa dzięki zastosowaniu specjalnych wkładów, które należy wymieniać. W tym przypadku piekarnik rozgrzewa się do 250 stopni, jednak czyszczenie jest mniej dokładne.
*Funkcja mikrofali. *Umożliwia szybkie odgrzanie jedzenia. Nie wszyscy są jednak miłośnikami mikrofal.
Grzałka dolna i górna. Możliwość włączenia tylko grzałki górnej lub dolnej bywa przydatna, gdy chcemy przyrumienić potrawę tylko z dołu lub z góry.
Termosonda. Pozwala sprawdzić temperaturę wewnątrz potrawy. Raczej nie przyda się tym, którzy korzystają z piekarnika od święta, ale taką funkcję doceni każdy szef kuchni.
*Wyświetlacz. *Zwykle umożliwia zaprogramowanie piekarnika, ustawienie timera, temperatury, itp. Jest bardziej estetyczny od tradycyjnych pokręteł i łatwiej go wyczyścić.
Blokada dziecięca. Dzięki niej dziecko nie włączy przypadkiem piekarnika ani nie zmieni ustawień w trakcie, jeśli zacznie przy nim majstrować.
Automatyczny wyłącznik. Wyłączy urządzenie, jeśli przypadkiem o tym zapomnisz.
Chłodny front. Przypadkowe dotknięcie szyby piekarnika nie musi skutkować oparzeniem. Dzięki tej funkcji jej temperatura nie przekroczy 35 stopni Celsjusza. Wszystko dzięki odpowiednio zaprojektowanej wentylacji. Chłodny front pozwala też bezpiecznie obserwować potrawę w trakcie pieczenia.
*Prowadnice. *Ułatwiają wkładanie oraz wyjmowanie potraw i naczyń z piekarnika.
Obrotowy rożen. Do pieczenia kurczaków i gyrosów.
Oczywiście przy zakupie piekarnika należy rozważyć również tak ważne parametry, jak:
- rozmiar,
- sposób otwierania drzwi (na bok, do dołu),
- wygląd - ostatnio popularne są urządzenia w stylu retro.
Ostatnią kwestią pozostaje pytanie: wolnostojący czy zabudowany? Coraz częściej można spotkać piekarniki w zabudowie wertykalnej, co ułatwia korzystanie z nich. Mówiąc najprościej, jak się da - nie trzeba się schylać.
Oprócz piekarników do zabudowy, w sklepach znaleźć można kuchnie wolnostojące. Powoli się to zmienia, ale to one ciągle panują w polskich domach. W tej wersji występują najczęściej z elektrycznymi płytami grzewczymi, ale można też spotkać połączenie elektrycznego piekarnika z płytą gazową z palnikami.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Amica