Kuchnia indukcyjna - fakty i mity
Zjawisko nagrzewania metali zawierających atomy żelaza będących w polu indukowanych prądów wirowych znane jest od XIX w. W oparciu o zjawisko działa bardzo wiele urządzeń, m.in. kuchnie indukcyjne. Pomimo, że w Polsce dostępne są w sprzedaży od kilku lat ciesząc się z roku na rok coraz większą popularnością, wiedza o działaniu, zaletach i wadach wciąż pozostaje niewielka. Z największymi mitami rozprawił się Rafał Zych z matrixmedia.pl - dystrybutora sprzętu AGD.
29.11.2012 15:21
Zjawisko nagrzewania metali zawierających atomy żelaza będących w polu indukowanych prądów wirowych znane jest od XIX w. W oparciu o zjawisko działa bardzo wiele urządzeń, m.in. kuchnie indukcyjne. Pomimo, że w Polsce dostępne są w sprzedaży od kilku lat ciesząc się z roku na rok coraz większą popularnością, wiedza o działaniu, zaletach i wadach wciąż pozostaje niewielka. Z największymi mitami rozprawił się Rafał Zych z Matrix Media - dystrybutora sprzętu AGD.
1. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: bezpieczeństwo
Po pierwsze należy zrozumieć zasadę działania, żeby wiedzieć że pole magnetyczne działa tylko w obrębie naczynia (jego średnicy), dokładnie na dno naczynia z metalu ferromagnetycznego. Nawet włączona płyta, bez przyłożonego garnka nie indukuje pola. Jest to niewątpliwie atut w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami, gdyż zabezpiecza przed przypadkowym poparzeniem, szczególnie dzieci. O ile jest to jasne, często klienci pytają o wpływ indukowanego pola magnetycznego na otoczenie.
Ponieważ producenci płyt podają informację o możliwej interferencji z urządzeniami elektromagnetycznymi wśród których jest np: rozrusznik serca często rodzi to pewne obawy. Bezpieczna odległość to ok. 4. cm od płyty dla wszystkich urządzeń i nośników magnetycznych. Nie należy popadać w panikę, a jedynie pamiętać, że płyty indukcyjne mają ograniczony zasięg, w którym generowane jest pole. Ponadto wszystkie dostępne na rynku posiadają certyfikat CE świadczący o ich bezpieczeństwie, podkreśla Zych.
*2. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: oszczędność *
Możliwość uzyskania stosunkowo taniej energii cieplnej w porównaniu z dostępnymi aktualnie metodami spowodowała, że zasady fizyki przeniesiono właśnie do kuchni. Płyta indukcyjna posiada największą wydajność energetyczną w porównaniu z płytami ceramicznymi i klasycznymi palnikami gazowymi w stosunku 90/60/45.
Pomimo, że gaz jest o wiele tańszy od prądu jego zużycie jest o wiele większe, a po doliczeniu również kosztów utrzymania czystości, które w przypadku kuchni gazowych są większe całkowity koszt eksploatacji jest porównywalny. O ile zatem decyzja o wyborze płyty indukcyjnej kilka lat temu była trudna ze względu na bardzo wysokie ceny, dzisiaj jest to wybór zdecydowanie prostszy, gdyż niezłych płyt rozpoczynają się od ok. 140. PLN.
3. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: montaż
O pytanie dotyczące możliwości montażu bardzo często pytają osoby mieszkające w blokach, które obawiają się, że sieć energetyczna nie jest przystosowana do zainstalowania takich urządzeń. Jest to oczywiście możliwe, przy odpowiednim wykorzystaniu faz dostępnych w sieci ogólnodostępnej jednak montażem powinni zawsze zająć się specjaliści. Gwarantuje to nie tylko poprawne działanie płyty, ale również nie narusza warunków gwarancji, co jest wymogiem wielu producentów.
Ogólną zasadą bezpieczeństwa jest dobry stan techniczny sieci, do której podłączana jest płyta, podobnie jak w przypadku innych urządzeń AGD wysokiego poboru prądu. Istotny jest również materiał, z którego wykonane są meble, w których osadzona jest płyta. Powinny być zgodne z polską normą bezpieczeństwa dotyczącą odporności na odkształcenia i odbarwienie do temperatury 100C.
Zobacz: Jaką kuchenkę mikrofalową kupić?
4. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: akcesoria
Płyta indukcyjna mimo bardzo nowoczesnej technologii wcale nie wymaga bardzo nowoczesnych naczyń do korzystania. Mylną jest opinia, że wraz z zakupem nowej płyty skazani jesteśmy na zakup nowego zestawu garnków spełniających specjalne wymogi. Wymóg jest w rzeczywistości jeden i spełnia go większość dostępnych na rynku naczyń. Muszą być wykonane z metalu ferromagnetycznego, czyli takiego, który ulega namagnesowaniu (można przetestować przyciąganie zwykłym magnesem), posiadać płaskie dno, a ich średnica powinna być o średnicy co najmniej odpowiadającej średnicy pola indukcyjnego.
W większości garnki, które już posiadamy spełniają te warunki, a ewentualny zakup nowych jest ułatwiony, gdyż producenci podają specjalną informację o możliwym zastosowaniu na kuchniach indukcyjnych. Również producenci samych płyt organizują specjalne promocje i bardzo często takie zestawy dodają w formie prezentu. Warto nadmienić przy okazji akcesoriów również łatwiejszy sposób utrzymania czystości niż w przypadku tradycyjnych kuchenek zwiększających możliwość przypalenia - podsumowuje Zych.
źródło: informacje prasowe