Koniec zmywania naczyń!
Zmywanie naczyń po imprezie to koszmar, zwłaszcza jeśli nie posiadamy zmywarki. Wkrótce jednak może się to zmienić za sprawą szwedzkiej zastawy...
08.07.2016 21:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Projektantki Hanna Billqvist i Anna Glansén we współpracy z Innventia i KTH Royal Institute of Technology opracowały naczynia, które wystarczy opłukać wodą, by pozbyć się resztek jedzenia. Sekret tkwi w materiale, z którego są zbudowane. Naczynia wykonane są z nanocelulozy, która jest wyjątkowo lekkim i wytrzymałym materiałem (porównywanym do włókien syntetycznych, z których wykonywane są kamizelki kuloodporne). Otrzymuje się ją z pulpy drewnianej (wodnej zawiesiny włókien celulozy), która jest produktem jednego z etapów wytwarzania papieru.
Problemem dla produktów wykonanych z tego materiału jest woda, która może doprowadzić do puchnięcia i osłabienia ich struktury. Twórcy naczyń poradzili sobie z tą niedogodnością pokrywając ich powierzchnię powłoką hydrofobową, która działa tak jak odpychające wodę liście lotosu –. dzięki temu brud i ciecze nie przywierają do niej.
Technologię pozwalającą uodpornić naczynia na przyleganie brudu opracowali w 201. r. naukowcy z MIT. LiquiGlide - to hydrofobowa powłoka w sprayu używana m.in. do butelek. Dzięki śliskiej powierzchni ketchup czy sos z takiego pojemnika można bez problemu opróżnić, bez pozostawiania resztek (wideo powyżej).
Opracowane naczynia są dopiero prototypem - prawa do nich posiada firma Innventia, która zajmie się ich późniejszym wprowadzeniem na rynek. Niestety nie wiadomo kiedy dokładnie będziemy mogli szukać ich w sklepach. Przypuszczalnie najpierw mogą pojawić się na rynku spożywcze pojemniki hydrofobowe.
Polecamy w wydaniu internetowym chip.pl: Fotopułapka skradziona i... odnaleziona
ag