Koniec zmywania naczyń!

Koniec zmywania naczyń!
Źródło zdjęć: © chip.pl

08.07.2016 21:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zmywanie naczyń po imprezie to koszmar, zwłaszcza jeśli nie posiadamy zmywarki. Wkrótce jednak może się to zmienić za sprawą szwedzkiej zastawy...

Projektantki Hanna Billqvist i Anna Glansén we współpracy z Innventia i KTH Royal Institute of Technology opracowały naczynia, które wystarczy opłukać wodą, by pozbyć się resztek jedzenia. Sekret tkwi w materiale, z którego są zbudowane. Naczynia wykonane są z nanocelulozy, która jest wyjątkowo lekkim i wytrzymałym materiałem (porównywanym do włókien syntetycznych, z których wykonywane są kamizelki kuloodporne). Otrzymuje się ją z pulpy drewnianej (wodnej zawiesiny włókien celulozy), która jest produktem jednego z etapów wytwarzania papieru.

Problemem dla produktów wykonanych z tego materiału jest woda, która może doprowadzić do puchnięcia i osłabienia ich struktury. Twórcy naczyń poradzili sobie z tą niedogodnością pokrywając ich powierzchnię powłoką hydrofobową, która działa tak jak odpychające wodę liście lotosu –. dzięki temu brud i ciecze nie przywierają do niej.

Technologię pozwalającą uodpornić naczynia na przyleganie brudu opracowali w 201. r. naukowcy z MIT. LiquiGlide - to hydrofobowa powłoka w sprayu używana m.in. do butelek. Dzięki śliskiej powierzchni ketchup czy sos z takiego pojemnika można bez problemu opróżnić, bez pozostawiania resztek (wideo powyżej).

Opracowane naczynia są dopiero prototypem - prawa do nich posiada firma Innventia, która zajmie się ich późniejszym wprowadzeniem na rynek. Niestety nie wiadomo kiedy dokładnie będziemy mogli szukać ich w sklepach. Przypuszczalnie najpierw mogą pojawić się na rynku spożywcze pojemniki hydrofobowe.

Polecamy w wydaniu internetowym chip.pl: Fotopułapka skradziona i... odnaleziona

ag

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także