Klik i wszyscy wiedzą, że chciałeś obejrzeć kontrowersyjny film

Klik i wszyscy wiedzą, że chciałeś obejrzeć kontrowersyjny film02.01.2013 10:25
Klik i wszyscy wiedzą, że chciałeś obejrzeć kontrowersyjny film
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Eksperci z laboratorium antywirusowego Eset ostrzegają przed falą niebezpiecznych odnośników, które pojawiły się ostatnio na Facebooku. Kliknięcie w jeden z takich linków kończy się dla ciekawskiego internauty albo dodaniem na jego facebookowej tablicy informacji o polubieniu kontrowersyjnego filmu, albo przeniesieniem do strony internetowej, która próbuje podstępem przekonać go do aktywacji usługi SMS premium.

Specjaliści nie po raz pierwszy identyfikują niebezpieczne odnośniki publikowane na Facebooku, które wyglądają jak linki do filmów z serwisu YouTube. Kontrowersyjny kadr z rzekomego materiału wideo oraz intrygujący tytuł dość skutecznie zachęcają do kliknięcia w link. Kliknięcie w odnośnik kończy się przeniesieniem do strony, która wyglądem przypomina serwis YouTube, jednak wciśnięcie przycisku „Play”. nie powoduje uruchomienia filmu. Zamiast tego wyświetlany jest komunikat o przeciążeniu serwerów oraz informacja o możliwości ominięcia przeszkody, m.in. poprzez podanie numeru swojej komórki. Postąpienie zgodnie ze wskazówkami powoduje aktywację usługi SMS premium, w ramach której pod wskazany numer dostarczane są wiadomości SMS zawierające m.in. wróżby. Każda taka wiadomość obciąża rachunek użytkownika kwotą 4,92 zł brutto.

Jeśli na profilu swojego znajomego odnajdziesz podejrzany link, poinformuj go o swoim odkryciu. Im szybciej ofiara dowie się o odnośniku, tym większe prawdopodobieństwo, że w pułapkę nie wpadną kolejne osoby.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)