Jaka będzie kuchnia przyszłości według Candy i Hoover?
Urządzenia AGD sterowane na odległość za pomocą tabletów, a nawet reagujące na komendy głosowe i ruch - takie rozwiązania kuchni jutra można było zobaczyć na ekspozycji marek Candy i Hoover podczas Międzynarodowych Targów Mebli Kuchennych w Mediolanie.
25.04.2012 | aktual.: 07.05.2012 14:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mediolańskie targi Eurocucina to jedno z najważniejszych wydarzeń prezentujących światowe trendy w urządzaniu wnętrz kuchennych. Obok ekspozycji producentów mebli oraz dodatków kuchennych, ważnym elementem targów była „Technologia FTK do kuchni”, poświęcona urządzeniom AGD do zabudowy. W tej części wystawy prezentowane były nie tylko nowości produktowe ale również prototypy i projekty urządzeń.
Na stoisku marki Hoover zwracały uwagę urządzenia, wykorzystujące technologię nowoczesnej komunikacji mobilnej. Dzięki wbudowanym modułom Wi-Fi, piekarnik czy zmywarkę będzie można programować zdalnie, np. za pomocą tabletu. Marka Candy poszła jeszcze o krok dalej - zaprezentowała prototyp piekarnika „U Motion”, który reaguje na polecenia słowne i gesty.
Ciekawym rozwiązaniem były zaprezentowane przez Hoovera piekarniki parowe z innowacyjnym systemem ultradźwiękowym. Opatentowana technologia umożliwia właściwy rozkład pary i tym samym równomierne gotowanie potraw. Pod względem designu uwagę przyciągały płaskie okapy przypominające telewizory LCD oraz płyty gazowe z masywną koroną rusztów.
Tegoroczne targi w Mediolanie pokazały bardzo wyraźnie, jak ważnym aspektem życia dla współczesnego człowieka jest komunikacja. Futurystyczne wizje rodem z powieści science fiction na naszych oczach stają się rzeczywistością. I tylko kwestią czasu pozostaje, gdy będziemy mogli porozmawiać z piekarnikiem czy lodówką.