Jak wybrać dobry ekspres do kaw mlecznych, latte i cappuccino?

Jakie modele są polecane w rankingach i przez blogerów? Jak przygotowuje się białe kawy w różnych ekspresach? Jaki sposób na spienianie mleka jest najlepszy? Na jaki model się zdecydować, jeśli jesteśmy wielbicielami mlecznych kaw? Własny ekspres do kawy to marzenie niejednego z nas. Rozpoczynanie każdego dnia od filiżanki parującego, aromatycznego napoju nie musi pozostawać tylko w sferze planów. Wraz ze wzrostem zainteresowania domowymi maszynami do robienia kawy, na rynku pojawia się coraz więcej bardzo dobrych ekspresów w atrakcyjnych cenach.

Jak wybrać dobry ekspres do kaw mlecznych, latte i cappuccino?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

31.01.2019 | aktual.: 04.02.2019 14:21

Podstawowe i najtańsze ekspresy do kawy latte

Ekspres przelewowy - kiedyś popularny ale czy teraz?

W sklepach znajdziemy wiele różnych ekspresów do kawy. Oferowane maszyny różnią się nie tylko wyglądem, ale również funkcjami. W latach 90. najpopularniejsze były ekspresy przelewowe. W jaki sposób przygotowuje się kawę w takim modelu? Ekspres przelewowy składa się z pojemnika na kawę, zbiornika na wodę, filtra, dzbanka na gotową kawę i płyty grzewczej. Zaparzona kawa niczym nie różni się w smaku od zwykłej kawy po turecku, czyli mielonych ziaren zalanych wrzątkiem.

Plusem jest to, że fusy zostają w filtrze, więc w filiżance mamy tylko aromatyczny napar i fakt, że możemy przygotować od razu większą ilość kawy dla naszych gości. Dzięki płycie grzewczej napój przez cały czas będzie gorący. Minusy to konieczność osobnego mielenia ziaren przed parzeniem (tego typu ekspresy nie mają raczej wbudowanych młynków) oraz brak możliwości przygotowania kawy tylko dla jednej osoby. Nie liczmy też na to, że w takiej maszynie zrobimy dla siebie kawę latte.

Ekspresy ciśnieniowe - zaawansowane automatyczne i kolbowe oraz proste kawiarki

Jeśli zależy nam na kawie o bogatszym smaku i aromacie, to musimy rozejrzeć się za ekspresem ciśnieniowym. Na rynku znajdziemy bardzo wiele modeli, które różnią się obsługą, ceną oraz funkcjami.

Ekspresy ciśnieniowe dzielimy na automatyczne, kolbowe i kawiarki. W sklepach spotkamy się również z hybrydami, czyli ekspresami kombinowanymi oraz z odmianą maszyn automatycznych, czyli ekspresami na kapsułki. Jak nie zagubić się w tym wszystkim? Zacznijmy od mniej standardowych modeli.

Kawiarki to urządzenia niskociśnieniowe, które służą do przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy. Są małe i poręczne dla jednej osoby, więc dobrze sprawdzają się w domach. Jednak z powodu niskiego ciśnienia nie są w stanie przygotować tak dobrej kawy, jak ich bardziej rozbudowane odpowiedniki. Nie liczmy też na przygotowanie w prosty i automatyczny sposób mlecznej kawy. Aby do gotowego napoju dodać gorące mleko, będziemy musieli je osobno spienić i dopiero połączyć z kawą.

Ekspresy kolbowe to urządzenia przeznaczone dla kawiarni oraz dla profesjonalistów. Ich obsługa wymaga sporych umiejętności, a przygotowywanie mlecznych kaw odbywa się ręcznie (ekspresy kolbowe są najczęściej wyposażone w dyszę manualną).

Ciekawostką na rynku są ekspresy kombinowane. Taka maszyna składa się z dwóch osobnych elementów zaparzających – ekspresu ciśnieniowego i przelewowego z dzbankiem. Na taki model zwykle decydują się osoby, które chcą mieć oba typy urządzeń, ale mają małą kuchnię lub nie lubią zagraconej przestrzeni.

Przed kupnem ekspresu warto zastanowić się czy potrzebujemy mały ekspresów do kawy z młynkiem, czy może ekspres do kawy z pojemnikiem na mleko, ekspres do kawy i czekolady, ekspres do kawy i herbaty, ekspres do kawy dla jednej osoby, czy może ekspres do kawy i cappuccino? Wszystkie te elementy mają wpływ przede wszystkim na cenę – im więcej funkcji oczekujemy, tym cena będzie wyższa.

Automatyczny ekspres z młynkiem i pojemnikiem na mleko – idealny do kawy latte

Obraz
© Materiały prasowe

Najlepszym wyborem dla przeciętnego użytkownika będzie ekspres automatyczny. Takie maszyny robią kawę po naciśnięciu jednego przycisku, a na dodatek są wyposażone w systemy mleczne dla białych kaw. Tańsze modele zwykle posiadają dyszę parową, a te ze średniej półki cenowej system automatycznego spieniania mleka z rurką. Ekspresy automatyczne najwyższej klasy mogą się pochwalić zaawansowanymi systemami spieniania oraz zintegrowanym pojemnikiem na mleko.

Maszyny automatyczne przygotowują tak samo dobrą kawę, jak ich kolbowe odpowiedniki, ale są prostsze w obsłudze. Często też posiadają szereg dodatkowych funkcji, które ułatwiają przygotowywanie kawy. Jednym z najważniejszych dodatków jest wbudowany młynek. Aby uzyskać napar o najlepszym aromacie i smaku, musimy korzystać tylko ze świeżo mielonych ziaren. Mając u siebie w domu ekspres z młynkiem szybko i łatwo zmielimy kawę tuż przed samym parzeniem. To oszczędność czasu i wygoda.

Podczas zakupów zwróćmy uwagę na parametry urządzenia. Dobry sprzęt powinien parzyć kawę z ciśnieniem minimum 9 barów i mieć dużą moc grzałki (im jest większa, tym urządzenie będzie bardziej stabilne w kwestii ciśnienia i temperatury). Duże maszyny mają do 1400 W, za to wersje kompaktowe do 800 W. Ważny jest też rozmiar pojemnika na wodę – minimalna pojemność to 1 litr. Jeśli chcemy przygotowywać więcej niż jedną filiżankę kawy naraz, to nie wybierajmy zbyt małych zbiorników. Podczas podgrzewania wody część płynu zabiera dysza parowa, a część po prostu wyparowuje. Aby ciągle nie przepłukiwać i ponownie nie napełniać pojemnika na wodę odpuśćmy sobie małe modele.

Szukasz idealnego ekspresu do przygotowywania kaw mlecznych, latte i cappuccino? Sprawdź koniecznie: Najlepszy ekspres ciśnieniowy - ranking ekspresów De'Longhi.

Ekspres kapsułkowy, czy zrobi dobre latte macchiato?

Obraz
© Materiały prasowe

Wiele osób skuszonych wizją jeszcze prostszego przygotowywania kawy decyduje się na zakup ekspresu kapsułkowego. Na rynku są dostępne urządzenia na specjalne kapsułki wypełnione odpowiednią ilością kawy i dodatków. Można z nich przygotować konkretny rodzaj kawy np. cappuccino albo latte. Zaletą tego typu ekspresów jest ich niska cena i prosta obsługa. Jeżeli mamy ochotę się napić naszej ulubionej kawy, to musimy tylko umieścić specjalną kapsułkę w otworze ekspresu i nacisnąć przycisk. Po chwili otrzymamy gotową kawę. W sklepach znajdziemy również kapsułki zawierające gorącą czekoladę oraz herbatę.

Niestety to rozwiązanie ma również sporo minusów. Kawa zawarta w kapsułkach jest słabej jakości i została zmielona na długo przed całym procesem parzenia. W ekspresach kapsułkowych nigdy nie zrobimy tak dobrej kawy, jak w ich automatycznych lub kolbowych odpowiednikach. Osoby, które cenią w kawie przede wszystkim aromat świeżo mielonych ziaren, będą rozczarowane tego typu maszynami. Innym problemem są same kapsułki. Jeśli maszyna jest stosunkowo tania, to koszt zakupu nowych kapsułek jest naprawdę wysoki.

Musimy być też pewni, że kawa z kapsułek danego producenta nam smakuje, bo będziemy w pewnym sensie na nią skazani. Alternatywą dla tej sytuacji jest sprawdzenie przed zakupem ekspresu, czy na rynku są dostępne zamienniki dla naszych kapsułek.

Osoby lubiące mleczne kawy mogą się również rozczarować ekspresami kapsułkowymi. Jeśli zdecydujemy się na najtańszy model bez wbudowanej dyszy do spieniania mleka, to będziemy musieli zadowolić się kawami z mlekiem w proszku. Nie jest to ani zbyt smaczne, ani zbyt zdrowe rozwiązanie. Nie można jednak demonizować tego typu maszyn. Są osoby, dla których liczy się przede wszystkim szybkość i łatwość w przygotowywaniu kawy, proste czyszczenie ekspresu oraz możliwość zrobienia białej kawy w przeciągu krótkiej chwili. Tego typu modele też mają swoich gorących zwolenników.

Dlaczego kawa z ekspresu ciśnieniowego jest tak dobra?

Wiele mówi się o zaletach kawy z ekspresu ciśnieniowego, ale niewiele osób wie tak naprawdę, dlaczego jest tak dobra. Sekretem jest oczywiście wysokie ciśnienie.

Jak wygląda proces zaparzania kawy? Gorąca woda jest dozowana do pojemnika ze zmielonymi ziarnami za pomocą specjalnej pompki, a gotowy napar jest wręcz przeciskany do rurki, którą wypływa aromatyczna kawa. Tak przygotowany napój ma głęboki smak, wspaniały aromat oraz jest znacznie zdrowszy niż klasyczna zalewajka. Ten sposób przygotowania kawy pozbawia ją toksycznych substancji, które mogłyby podrażniać układ pokarmowy. Jest więc lżej strawna i łagodniejsza dla żołądka.

Obraz
© Materiały prasowe

Smak kawy z ekspresów ciśnieniowych De’Longhi doceniła również Monika Kamińska z bloga Black Dresses. Smak prawdziwej włoskiej kawy to jakość obok, której nie da się przejść obojętnie:

Italians Do It Better – głosi słynny napis na koszulce Madonny, a Made in Italy jest trzecią najbardziej rozpoznawalną marką na świecie (zaraz po Visie i Coca-Coli). Historii po prostu nie da się ominąć, ale tym razem działa ona wybitnie na korzyść; dziedzictwo starożytnego Rzymu zobowiązuje. Włosi od wieków są przesiąknięci najwyższą jakością. A co najważniejsze, cenią sobie zarówno piękny wygląd, jak i funkcjonalność. Nie trzeba robić dania z miliona składników – jeśli masz dobre składniki, ale niewiele, to pizza i tak będzie smakować najlepiej. Nie potrzebujesz też poliestru, skoro możesz wybrać włoską wełnę. Oraz w końcu: po co komu kawa rozpuszczalna w czasach, w których włoski ekspres jest na wyciągnięcie ręki?

Za to Joanna Kądziołka z bloga Po prostu pycha podkreśla, że korzystanie z ekspresu ciśnieniowego od De’Longhi to uniwersalne rozwiązanie, obojętnie czy preferujemy czarną kawę, czy jej mleczne odpowiedniki:

Wiem, że wiele osób preferuje jedynie porządne, mocno aromatyczne espresso, lecz ja uwielbiam kawy białe, a cappuccino to jest to co piję najczęściej. Jeżeli posiada ono również idealnie kremową piankę, wtedy w ogóle uśmiech pojawia się automatycznie na mojej twarzy. (…) Już za dotknięciem jednego guzika, można sobie zaserwować włoskie klasyki takie jak: aromatyczne espresso, coffee long, doppio, ristretto czy espresso lungo oraz szeroki wachlarz kaw z mlekiem: od pysznego cappuccino i perfekcyjnego latte macchiato, po kremowe caffellatte. Jednak to co urzekło mnie najbardziej to rozbudowana funkcja Moja Kawa, dzięki której można dostosowywać każdy przepis do swoich własnych upodobań: ilość kawy, mleka, mocy napoju itp.

Warto też pamiętać, że na finalny smak kawy wpływa to, z jakiego systemu do spieniania mleka będziemy korzystać oraz w jaki sposób zostaną zmielone ziarna kawy. Joanna również podkreśla ten fakt:

Moim zdaniem największą zaletą ekspresu De’Longhi jest system spieniania mleka LatteCrema. To rozwiązanie pozwala na przygotowanie perfekcyjnej pianki o kremowej, aksamitnej konsystencji. O aromacie, a także smaku perfekcyjnego espresso odpowiada stopień zmielenia ziaren. Warto wiedzieć, że słabe wypalenie, które oznaczają się jasnym kolorem ziaren wymagają zdecydowanie drobniejszego zmielenia, zaś silne wypalenie (ciemniejszy kolor ziaren), wymagają grubszego ustawienia młynka.

Dobre maniery, savoir-vivre i kawa? Oglądając poniższy materiał dowiesz się jaką opinię ma Łukasz Kielban z bloga czasgentlemanow.pl o ekspresach De'Longhi.

W jaki sposób możemy spienić mleko do kawy?

Jak spienić mleko za pomocą dyszy?

Nie ma dobrej białej kawy bez właściwie spienionego mleka. W zależności od tego, jakiej metody użyjemy, uzyskamy trochę inny efekt. Istnieje kilka możliwości na dodanie spienionego mleka do kawy (nie licząc mleka w proszku w ekspresach kapsułkowych). Metodą najczęściej stosowaną w kawiarniach jest podgrzewanie i napowietrzanie mleka za pomocą dyszy parowej. Profesjonalne ekspresy kolbowe mają już wbudowane takie dysze. Wydostająca się z nich para spienia mleko, co w rezultacie prowadzi do powstania mlecznej pianki.

Niektóre ekspresy przeznaczone do domowego użytku również są wyposażone w taką dyszę. Aby z niej skorzystać, należy nalać do dzbanuszka zimne mleko. Pamiętajmy, by nie było go za dużo, bo napowietrzony płyn zwiększy swoją objętość dwukrotnie i mógłby się wylać. Pojemnik z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę, tak by znajdowała się tuż pod powierzchnią. Po włączeniu urządzenia wykonujemy dzbankiem koliste ruchy, a mleko powoli zacznie się spieniać. Kiedy wierzchnia warstwa jest już gotowa, możemy przesunąć dyszę do dolnej części mleka. Na koniec warto zastukać w dzbanek, tak żeby pęcherzyki mleka nieco opadły.

Automatyczne spienianie mleka w ekspresie ciśnieniowym

Większość nowoczesnych ekspresów jest wyposażona w system automatycznego spieniania mleka z rurką lub zaawansowane systemy spieniania (np. ze zintegrowanym pojemnikiem na mleko). W przypadku takich maszyn naszym jedynym zadaniem jest dbanie o czystość systemu mlecznego oraz dolewanie mleka do pojemnika. Systemy z rurką są dość kłopotliwe w czyszczeniu i może nam się zdarzyć, że w niedokładnie umytych elementach zostaną jakieś resztki mleka. Kawa z takim dodatkiem nie będzie przyjemnością. Dlatego producenci coraz większy nacisk kładą nie tylko na jak najprostsze tworzenie mlecznej pianki, ale również na to, by ekspres był łatwy w czyszczeniu.

Jeżeli zależy nam na prawie bezobsługowej maszynie, szukajmy urządzeń, które są wyposażone w zintegrowany pojemniki na mleko. Takie rozwiązanie jest idealne dla osób, którym nie w smak jest spędzanie czasu podczas mycia resztek mleka.

Obraz
© Materiały prasowe

Ręczny spieniacz elektryczny - czy warto?
Jeżeli nie przekonują nas wbudowane systemy mleczne, możemy zainwestować w dobry ekspres przygotowujący tylko czarną kawę i dokupić do niego profesjonalny, elektryczny spieniacz do mleka. Taka maszyna sama podgrzewa i spienia mleko. Wystarczy tylko nacisnąć guzik. Jednak niewiele osób korzysta z takiego rozwiązania. Zakup dodatkowej maszyny może nie być opłacalny i jest jednak mniej wygodny niż korzystanie ze wbudowanego systemu mlecznego w ekspresie automatycznym.

Jak zrobić pyszne latte macchiato i cappuccino?

Najpopularniejsze mleczne kawy to właśnie latte macchiato i cappuccino. Jak łatwo przygotować je w domu? Na zrobienie obu z nich będziemy potrzebować nie więcej niż 10 minut!

Aby przygotować latte macchiato, potrzebujemy świeżo zaparzonego espresso lub mokki, 200-220 ml mleka, wysokiej szklanki z długą łyżeczką oraz ulubionych dodatków (np. wiórków czekoladowych, cynamonu czy karmelu). Pierwszym krokiem jest odpowiednie spienienie mleka i przelanie jego większej części do szklanki. Kiedy pianka się wyważy i jej lżejsza warstwa uniesie się do góry, możemy zacząć wlewać kawę. Robimy to bardzo ostrożnie i cienkim strumyczkiem do centralnej części szklanki. Jeżeli zrobimy to prawidłowo, kawa powinna osiąść na środkowym poziomie, tworząc charakterystyczny pas. Na wierzch kładziemy resztę mlecznej pianki i dekorujemy kawę zgodnie z własnym gustem. Jeżeli mamy ochotę na latte macchiato z dodatkiem syropu smakowego, to pamiętajmy, by dodać go do szklanki jeszcze przed wlaniem mleka.

Jeżeli chodzi o cappuccino, to cały proces parzenia tej kawy jest jeszcze łatwiejszy. Potrzebujemy tylko świeżo zaparzonego espresso, 150 ml mleka (najlepiej tłustego, 2% lub 3,2%), filiżanki średniej wielkości z podstawką oraz ulubionych dodatków do posypania (np. czekolady, brązowego cukru lub kakao). Cały proces tak samo, jak poprzednio, zaczynamy od odpowiedniego spienienia mleka. Możemy zrobić to ręcznie lub skorzystać ze wbudowanego systemu do spieniania mleka, który mamy w swoim ekspresie. Do filiżanki wlewamy zaparzone espresso, a potem bardzo ostrożnie dodajemy do niego mleka. Musimy to robić powoli, by delikatna mleczna pianka została na powierzchni filiżanki. Na sam koniec gotowe cappuccino posypujemy ulubionymi dodatkami i gotowe!

Źródło artykułu:Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)