Jak upiec kurczaka własną dłonią? Reddit zadaje pytanie - Reddit odpowiada

Jak upiec kurczaka własną dłonią? Reddit zadaje pytanie - Reddit odpowiada

Jak upiec kurczaka własną dłonią? Reddit zadaje pytanie - Reddit odpowiada
Źródło zdjęć: © 123RF
Arkadiusz Stando
24.02.2019 06:54

Z cyklu ciekawostki z Reddita. Jeden z użytkowników zadał pytanie - skoro energię kinetyczną można zamienić w ciepło, to jak mocno musi uderzyć kurczaka, żeby go upiec. Szybko znalazł się fizyk, który dał odpowiedź.

Pewnie nigdy o tym nie pomyśleliście, ale teoretycznie można upiec kurczaka za pomocą własnej dłoni. Chociaż w rzeczywistości będzie do trudne do zrealizowania, to wedle podstawowych zasad fizyki byłoby możliwe. Energia kinetyczna może zostać zamieniona w energię termiczną. Przy odpowiedniej prędkości uderzenia, możemy upiec kurczaka.

Jeden z fizyków zebrał średnie wartości masy dłoni ludzkiej i kurczaka. W tym przypadku będzie to kolejno 0,4 kg i 1 kg. Użytkownik wyliczył, że do upieczenia kurczaka potrzebujemy temperatury około 205 stopni Celsjusza, a wstępna temperatura tkanki będzie wynosić 0 stopni.

Obraz
© reddit

Jak upiec kurczaka włąsną dłonią?

Natomiast typowa prędkość uderzenia otwartą dłonią to 11 m/s. Wedle obliczeń fizyka, jeden taki cios przetworzy energię kinetyczną na energię termiczną, która zwiększy temperaturę tkanki kurczaka o 0,0089 stopni Celsjusza. W efekcie musielibyśmy w tym samym momencie wywołać 23034 takich uderzeń, aby upiec mięso.

Innym sposobem na upieczenie kurczaka za pomocą dłoni byłoby wykorzystanie odpowiedniej prędkości uderzenia. Aby tego dokonać, otwarta dłoń musiałaby zadać cios z prędkością 1665,65 m/s co daje 5 996,34 km/h. Niestety ludzka dłoń by tego nie wytrzymała, ale kurczak upieczony.

Oczywiście to wszystko tylko ciekawostka. Nie polecamy próbować tego robić, ani nie pochwalamy pomysłu. Aczkolwiek to bardzo zabawne i jednocześnie pokazuje moc internetu. Cały post wraz z odpowiedziami znajdziecie na serwisie Reddit.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)