Genialnie proste gotowanie. Kombiwary i multicookery już od 99 zł

Kombiwar to rozwiązanie dla ciebie, jeśli szukasz prostych i praktycznych patentów w kuchni. Dodatkowy gadżet posłuży jako mały piekarnik, opiekacz i garnek elektryczny. Podłączasz urządzenia np. z mięsną potrawą wymagającą długiej obróbki termicznej, a piekarnik pozostaje wolny na słodkie wypieki.

"Klik" i pieczeń nastawiona - kombiwary i multicookery ułatwiają przygotowanie wielu potraw
"Klik" i pieczeń nastawiona - kombiwary i multicookery ułatwiają przygotowanie wielu potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nowoczesny następca prodiża

Kombiwar zastąpił prodiż, który wiele osób pamięta z babcinej kuchni. Funkcjonalnością przypomina uproszczoną wersję multicookera, ale jest od niego znacznie tańszy. Pojemność tych urządzeń to najczęściej kilkanaście litrów, co zapewnia szybki czas nagrzewania się komory (znacznie szybszy niż w piekarniku), a tym samym skrócenie czasu oczekiwania na gotową potrawę. Obsługa urządzenia jest prosta – kilka programów pieczenia, timer i regulacja temperatury pozwolą dopasować tryb pracy kombiwaru do potrzeb.

W środku komory kombiwaru znajdują się: wentylator oraz halogenowa grzałka. To właśnie one umożliwiają gotowanie w kombiwarze. Im bardziej zaawansowane urządzenie, tym skuteczniejszy termoobieg. Tańsze, prostsze urządzenia mogą wymagać np. odwrócenia potrawy w trakcie opiekania. W tym tkwi różnica między kombiwarem i garnkami elektrycznymi, które podgrzewają komorę od spodu - kombiwar "piecze" gorącym powietrzem, czym przypomina działanie frytownicy beztłuszczowej.

Funkcjonalny gadżet, który ułatwi gotowanie

Najczęściej wykorzystywane funkcje kombiwaru to opiekanie, pieczenie, rozmrażanie, podgrzewanie i grillowanie potraw, co kojarzy się z funkcjonalnością opiekaczy. Jednak w przypadku kombiwarów zakres temperatur jest nieco większy, bo sięga 250 st. Celsjusza i mamy możliwość nastawienia dłuższego programu pracy. W porównaniu do popularnych multicookerów, kombiwary i garnki elektryczne mają mniejsze możliwości, bo tylko w droższych kombiwarach przyrządzimy gulasze, zupy, dżemy czy owsiankę, ale ich zaletą jest większa pojemność (niektóre milticookery mimo licznych funkcji mają mniejszą pojemność, która nie zaspokoi potrzeb rodziny).

Gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu

Kombiwar za pomocą gorącego powietrza gotuje i piecze bez dodawania tłuszczu do potraw, dzięki czemu są one mniej kaloryczne, a przy tym dobrze smakują. Pomaga przygotować różne potrawy, szybko się nagrzewa i jest bardzo prosty w obsłudze. Jego działanie można porównać do małego piekarnika z nieco węższym zakresem funkcji, ale o kompaktowych wymiarach i dużej poręczności. Po użyciu można go po prostu wstawić do szafki albo schowka, dzięki czemu to świetne rozwiązanie do kawalerki.

Czy warto kupić tani kombiwar?

Zgodnie z opiniami użytkowników, kupując tańszy model trzeba liczyć się z pewnymi kompromisami. Charakterystyczne brzęczenie urządzenia nie jest bardzo głośne, ale niektórym może przeszkadzać. Różne materiały, z których wykonuje się tańsze modele, nie zawsze łatwo się czyszczą. Na szczęście większość kombiwarów ma elementy, które łatwo zdemontować i włożyć do zmywarki.

Ten typ urządzeń niektórzy producenci reklamują jako uniwersalne do potraw na słono i słodko. Tańszy model może spełnić nasze oczekiwania, kiedy pieczemy szynkę albo przygotowujemy szaszłyki, ale ciasto może nie wyjść tak, jak oczekiwaliśmy. Tańsze modele nie zapewnią pełnej cyrkulacji powietrza, dlatego niektóre potrawy (w zależności od kierunku nadmuchu gorącego powietrza) mogą być niedogotowane od spodu lub zanadto spieczone z wierzchu. Mogą też generować wyższe opłaty za prąd, w przeciwieństwie do oszczędnych multicookerów w wyższej klasie energetycznej.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)