Ekstrakt z konopi indyjskich może być pomocny w walce z COVID-19. Tak wynika ze wstępnych badań
Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców sugerują, że stosowanie konopi indyjskich może zapobiegać infekcji COVID-19. Wszystko za sprawą zmniejszonej liczby receptorów ACE2, które pozwalają koronawirusowi na wniknięcie do organizmu.
24.05.2020 | aktual.: 24.05.2020 10:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Konopie indyjskie, znane również pod nazwą "marihuana" to jeden z gatunków konopi, który charakteryzuje się wysoką zawartością THC oraz CBD. THC (tetrahydrokannabinol) posiada działanie psychoaktywne. Z kolei CBD (kannabidiol) oddziałuje na przebieg odurzenia pod wpływem THC.
Marihuana w zapobieganiu infekcji COVID-19
Wstępne badania wykazały, że wyciąg z niektórych odmian konopi siewnej, bogatych w kannabidiol pozwala na obniżenie o 73 proc. liczby receptorów ACE2. Są to receptory odpowiadające za przedostawanie się koronawirusa do organizmu i jego zagnieżdżenie w płucach.
Naukowcy z University of Lethbridge w Calgary uzyskali obiecujące wstępne wyniki analiz. Mniejsza liczba receptorów jest tożsama z mniejszym ryzykiem zakażenia COVID-19. Muszą je potwierdzić w trakcie badań klinicznych. Mają jednak problem ze zgromadzeniem funduszy na ten cel.
- Potrzeba dalszych badań by zrozumieć, czy to CBD, THC (czynnik psychoaktywny marihuany), czy może ich kombinacja obniżają liczbę receptorów – informował w dzienniku ”Calgary Herald” Igor Kovalchuk, jeden z autorów badania.
Jeśli dalsze badania przebiegną pomyślnie, na rynek może trafić seria antywirusowych produktów, które w swoim składzie zawierają CBD. Wśród nich wymienia się m.in. płyny do płukania ust, inhalatory czy pastylki żelowe.