#dziejesienazywo: Wybieramy grill ogrodowy na majówkę

Grillowanie to doskonała metoda przyrządzania potraw na świeżym powietrzu - w ogrodzie, na tarasie czy na działce. W tym przypadku bardzo ważny jest wybór odpowiedniego modelu urządzenia, dzięki któremu przygotujemy smaczne dania dla całej rodziny. W dzisiejszym odcinku #dziejesienazywo, Alicja Grabowska wraz z Przemysławem Loręckim - Grill Master Barbecook, podpowiedzą nam w co powinien być wyposażony nowoczesny grill. Ponadto, ekspert wyjaśni nam jakie są zalety z grilla gazowego. Zapraszamy do materiału.

#dziejesienazywo: Wybieramy grill ogrodowy na majówkę
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska

29.04.2016 14:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grillowanie to doskonała metoda przyrządzania potraw na świeżym powietrzu - w ogrodzie, na tarasie czy na działce. W tym przypadku bardzo ważny jest wybór odpowiedniego modelu urządzenia, dzięki któremu przygotujemy smaczne dania dla całej rodziny. W naszym programie #dziejesienazywo Alicja Grabowska wraz z Przemysławem Loręckim z Grill Master Barbecook, wyjaśniają, w co powinien być wyposażony nowoczesny grill. Ponadto ekspert tłumaczy, jakie są zalety z grilla gazowego. Zapraszamy do materiału.

Zanim rozpoczniemy grillowanie, pamiętajmy o posmarowaniu rusztu olejem, dzięki czemu ułatwimy sobie późniejsze usuwanie zanieczyszczeń. Ewentualnie możemy wyposażyć się w aluminiowe tacki, które będą stanowić dodatkową ochronę przed tłuszczem.

Poczekaj aż ogień zgaśnie

Zanim rozpoczniemy czyszczenie grilla, poczekajmy, aż wszystkie węgle całkowicie się wypalą. Następnie zużyty popiół możemy wykorzystać np. w ogrodzie bądź po prostu przełożyć do worka i wyrzucić. Jeśli chcemy wygasić węgle wcześniej, wyjmijmy je ostrożnie za pomocą szczypiec i ułóżmy na niezarośniętej ziemi. Następnie dokładnie przysypmy piaskiem, odcinając w ten sposób dopływ tlenu i ostrożnie zgaśmy wodą.

Obraz
© (fot. commons.wikimedia / Manuel QC / CC BY-SA 2.0)

Szybko uporaj się z brudem

Czyszczenie grilla warto rozpocząć wtedy, gdy ruszt jest jeszcze ciepły. Wykorzystajmy do tego drucianą szczotkę i usuńmy mechanicznie wszystkie resztki. Następnie za pomocą preparatów odtłuszczających, wyczyśćmy dokładnie metalowe pręty. Nie zapominajmy również o ruszcie węglowym. Gdy usuniemy z niego cały popiół, umyjmy go od zewnętrznej i wewnętrznej strony.

Jeśli wolimy korzystać z naturalnych środków czyszczących, idealnie sprawdzi się mieszanka wody i octu. Ewentualnie możemy przygotować domowej roboty pastę czyszczącą na bazie sody oczyszczonej oraz odrobiny soli.

A co z grillem gazowym i elektrycznym?

Czyszczenie grilla elektrycznego opiera się na usunięciu tłustych resztek. Na rynku znajdziemy specjalne preparaty, które szybko i sprawnie radzą sobie z tłustymi zabrudzeniami. Niestety są one drogie, dlatego zwykłe środki w postaci sody, octu oraz soli często wystarczą, aby otrzymać podobny efekt.

Komentarze (0)