Brak piekarnika w domu? Są na to sposoby

Brak piekarnika w domu? Są na to sposoby
Źródło zdjęć: © Fotolia | Photographee.eu

30.06.2015 17:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Piekarnik jest jednym z ważniejszych elementów w kuchni. Dzięki niemu przygotowujemy wiele smacznych i zdrowych potraw na obiad. Z pewnością z łatwością spod naszej ręki wyjdą również ciasta i ciasteczka. Nawet przygotowanie w piekarniku frytek sprawia, że będą one dużo zdrowsze niż te smażone tradycyjnie na oleju. Dlatego prawdziwą katastrofą dla mieszkania jest to, gdy piekarnik odmówi nam posłuszeństwa.

Patelnia pokryta jest nieprzywieralną powłoką, która pozwala na pieczenie z minimalną ilością tłuszczu. Dzięki dużemu rozmiarowi, można przygotować obiad nawet dla kilku osób. Dużym atutem patelni jest jej mobilność oraz niska waga, dzięki czemu można ją zabrać wszędzie tam, gdzie będziemy mieć kontakt.
Poniżej przykładowe patelnie elektryczne.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

_ LAUSON AED 102 _

Patelnia ma średnicę 3. cm i głębokość 6 cm. Posiada nieprzywieralną powłokę. Za pomocą regulowanego termostatu można dobrać odpowiednią temperaturę do każdej potrawy. W patelni można przygotować praktycznie wszystkie dania: począwszy od placków, warzyw po pizzę, mięso, ryż oraz kaszę. Urządzenie bardzo łatwo utrzymuje się w czystości, wystarczy tylko przetrzeć patelnię za pomocą miękkiej, wilgotnej szmatki z użyciem niewielkiej ilości detergentu. W wyposażeniu patelni znajdziemy również pokrywkę, która została wykonana z hartowanego szkła. Urządzenie kupimy za 105 zł.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

_ Clatronic PP 3570 C _

Głęboka na 4,9 cm, o średnicy 4. cm i mocy 1500 W pozwala nie tylko na gotowanie, ale także pieczenie, duszenie, a nawet odmrażanie. Patelnia posiada funkcję szybkiego nagrzewania i długotrwałego utrzymania ciepła. PP 3570 C została wyposażona w ceramiczną powłokę, która odporna jest na zarysowania i nie pozwola na przywieranie potraw do dna. Dzięki odłączanemu przewodowi zasilania wraz z termostatem, łatwiejsze jest czyszczenie urządzenia po zakończeniu smażenia. W zestawie znajdziemy również żaroodporną pokrywkę szklaną z uchwytem, która będzie zatrzymywała ciepło podczas przygotowywania potrawy. Urządzenie posiada także termoizolacyjne uchwyty, które uchronią przed poparzeniem podczas podnoszenia urządzenia. Clatronic można kupić już za 109 zł.

Opiekacz

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

_ CAMRY CR 6008 _

CR 600. jest piekarnikiem elektrycznym o pojemności 60 litrów i maksymalnej mocy 2000 W. Piekarnik daje możliwość wyboru sposobu grzania: z góry lub jednocześnie z góry i z dołu. Elementy grzejne zostały wykonane ze stali nierdzewnej, co zapewnia ich trwałość i niezawodność. Urządzenie posiada również timer, dzięki czemu użytkownik będzie informowany o upłynięciu konkretnego czasu. W załączonym wyposażeniu znajdziemy: ruszt, rożen, brytfannę do pieczenia, uchwyt do wyjmowania rusztu oraz brytfanny. Pieczenie odbywa się w wybranej temperaturze, którego zakres wynosi od 100 do 230 stopni C. Piekarnik możemy kupić już za 430 zł.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

_ Severin TO 2058 _

42-litrowe urządzenie posiada regulowany termostat (w zakresie temperatur od 6. do 230°C), czteropoziomową możliwość ustawienia blachy, dwugodzinny timer sygnalizujący wyłączenie piekarnika oraz cztery możliwości ustawienia grzania (grzanie górne, górne i dolne, dolne, górne i dolne z termoobiegiem). Urządzenie wyposażone jest również w kamień do pizzy o średnicy 29 cm, ruszt o wymiarach 38,5 x 31,5 cm, rożen do mięsa i drobiu oraz wyjmowaną blachę. Urządzenie kupimy w cenie 460 zł.

Kombiwar

Kombiwar składa się z naczynia, panelu sterowniczego oraz pokrywy grzelnej. Urządzenie jest niewielkich gabarytów, więc świetnie się sprawdzi w dwu maksymalnie trzyosobowej rodzinie. W zależności od producenta w wyposażeniu możemy znaleźć różne akcesoria, które sprawiają, że urządzenie staje się jeszcze bardziej funkcjonalne. Poniżej przykładowe kombiwary.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

_ BOTTI BW7503 _

Kombiwar o pojemności 1. litrów z możliwością rozbudowania do 18 litrów. Obudowa została wykonana z żaroodpornego szkła odpornego na zarysowania. Urządzenie zostało wyposażone w następujące programy: smażenie, pieczenie, opiekanie, grillowanie, duszenie, odmrażanie oraz odgrzewanie. W skład zestawu wchodzi dodatkowo ruszt niski i wysoki, obręcz zwiększająca pojemność, szczypce do grillowania, oraz uchwyt na pokrywkę. Termostat z płynną regulacją temperatury pozwala na precyzyjne jej dobranie w zakresie od 0 do 250 stopni C. Urządzenie posiada również 60-minutowy timer z alarmem, co pozwala na kontrolowanie czasu przygotowywanej potrawy. BOTTI BW7503 można kupić już za 150 zł.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

_ Kalorik OT1003CF _

Urządzenie o pojemności zaledwie 8,5 litra do stosowania jako frytkownica, ale dzięki dodatkowemu pierścieniowi istnieje możliwość rozszerzenia kombiwara do 14,5 litra jako piec konwekcyjny. Kalorik świetnie nadaje się do smażenia ziemniaków, ale również beztłuszczowych i zdrowych posiłków. Kombiwar posiada maksymalną moc 155. W. W zestawie znajdziemy pierścień ze stali nierdzewnej oraz ruszt do wykorzystania w piecu konwekcyjnym. W urządzeniu umieszczono również funkcję timera do mieszania. Misa została wykonana ze szkła żaroodpornego, co pozwala na pieczenie w wysokich temperaturach. Kalorik kupimy za 250 zł.

Prodiż

Urządzenie głównie kojarzy się z kuchnią naszych babć. Ostatnio trochę zapomniane, jednak teraz przyszedł czas na wielki powrót. Nowoczesne prodiże są nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale oszczędzają wiele miejsca i zużywają niewiele energii. Na rynku dostępne są przede wszystkim prodiże elektryczne, chociaż niektórzy producenci posiadają w swojej ofercie również gazowe. Niestety nie cieszą się one takim uznaniem klientów ze względu na konieczność podłączenia do gazu.
Prodiże wykonuje się zazwyczaj z blachy aluminiowej. Urządzenie służy przede wszystkim do wypieku ciast, ale i nie tylko. Bowiem w prodiżu można również przygotowywać całe dania m.in. zapiekanki makaronowe, ziemniaczane, pizze, a także różnego rodzaju mięsa. Ponadto urządzenie może posłużyć do podgrzewania posiłków. Poniżej przykładowy prodiż.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

_ Prumel PPG-92 _

Prodiż PPG-9. jest urządzeniem o pojemności 3,5 litra. Prumel został rozbudowany o podstawkę do podgrzewania potraw. Łączna moc urządzenia sięga 650 W (podstawka o mocy 200 W oraz pokrywa o mocy 450 W). Obsługa urządzenia jest banalnie prosta, wystarczy tylko umieścić produkty w misce i podłączyć urządzenie do prądu. Dzięki temu, że prodiż jest niewielkich gabarytów, świetnie sprawdzi się nawet w niewielkiej kuchni. Za powyższy model firmy Prumel zapłacimy 190 zł.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)