Wszystko co musisz wiedzieć o suszarce do grzybów, owoców i warzyw
Suszenie jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności. Dzięki dobrym suszarkom możemy wysuszyć różnego rodzaju produkty m.in. zioła, warzywa, grzyby, owoce, a nawet mięso.
07.10.2015 11:39
Wprawdzie ten rok nie jest najlepszy dla grzybiarzy, a to za sprawą długotrwałej suszy, to oprócz suszonych grzybów w ten sam sposób możemy konserwować również owoce i warzywa. Pamiętajmy, że suszenie jest najstarszą metodą utrwalania żywności. Polega na zredukowaniu wody w surowcu, poprzez jej wyparowanie. Proces ten był już znany w czasach prehistorycznych, kiedy to suszono mięso, w tym również ryby. Początkowo suszenie odbywało się z wykorzystaniem słońca oraz wiatru, później zaczęto do tego wykorzystywać ogień, choć w tym przypadku bardziej to przypominało wędzenie. Obecnie na rynku są dostępne urządzenia, które umożliwiają suszenie w domowych warunkach.
Korzyści z suszenia
Proces suszenia niesie ze sobą szereg korzyści w kilku aspektach. Dzięki suszeniu uzyskujemy pełną kontrolę nad procesem i przedmiotem suszenia, dzięki czemu wiemy co jemy. Poza tym nie musimy stosować żadnych środków chemicznych, a wszystkie cenne składniki nadal pozostają zachowane. Przy okazji warto wspomnieć o tym, że w suszonych owocach jest o 3. proc. mniej wody, za to zdecydowanie więcej witamin niż w takiej samej ilości owoców świeżych. Zawierają one dużo witaminy K oraz B, a także minerały oraz błonnik, który jest ważny dla jelit. Kolejną zaletą domowego suszenia jest to, że zdecydowanie mniej wydajemy pieniędzy niż gdybyśmy kupowali gotowe, zakonserwowane produkty kupione w sklepie.
Jak działa suszarka do grzybów, owoców i warzyw?
Jest to niewielkie urządzenie, które zostało zbudowane z podstawy, kilku sit oraz pokrywy z dmuchawą. Proces suszenia odbywa się za pomocą ciepłego powietrza pompowanego przez wentylator w przestrzeń suszarki. Rozprzestrzenia się ono od dna ku górze, w kierunku wywietrzników, przechodząc po kolei przez wszystkie piętra urządzenia. Przy pomocy suszarki przyrządzimy również zdrowe chipsy owocowe /warzywne dla dzieci czy przygotujemy porcję suszonych grzybów na pierogi. Jest to idealny sprzęt dla miłośników zdrowego i ekologicznego jedzenia. Tak naprawdę wystarczy pokroić w plasterki dany produkt, ułożyć na sitkach i włączyć urządzenie. Już po kilku godzinach nasz susz będzie gotowy do spożycia.
Jak powinniśmy suszyć?
W urządzeniu suszymy umyte i obrane owoce oraz warzywa. Powinny być pokrojone w cienkie plastry, najlepiej tej samej grubości. W przypadku grzybów sprawa wygląda nieco inaczej. Większość specjalistów uważa, że nie trzeba ich myć, tylko bardzo dokładnie wytrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Namoczone w wodzie grzyby przede wszystkim tracą swój smak i wymagają dłuższego suszenia. W końcu później i tak poddawane są obróbce termicznej, czyli gotowaniu.
W suszarkach oprócz suszenia grzybów, owoców czy warzyw możemy ususzyć również zioła, pestki, a nawet orzechy. Z jej pomocą możemy przygotować również desery np. batony, a nawet żelki. Możemy także ususzyć wędliny.
Piekarnik czy suszarka, gdzie lepiej suszyć?
Proces suszenia wymaga od nas stałej temperatury i odpowiedniego obiegu powietrza. Zwykle w piekarniku odbywa się to bardzo nierównomiernie. Szybciej suszą się warzywa w tylnej części piekarnika niż te z przodu. Wymaga to od nas większej troski i dbałości w trakcie suszenia. Poza tym ułożone owoce na blaszce nie mają zapewnionej odpowiedniej wentylacji, co spowoduje większą utratę wartości odżywczych produktów. Dodatkowo, jeśli mamy w domu małe dzieci, to wolimy nie mieć uchylonych przez pół dnia drzwiczek piekarnika. W przypadku suszarki nie mamy takiego problemu i możemy ją pozostawić włączoną.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszarki?
Równomierne suszenie
Przede wszystkim ważne jest, aby produkty równomiernie suszyły się w tym samym tempie i to zarówno na górze, jak i na dole. Do tego będzie potrzebny wentylator, który zapewni równomierny obieg powietrza. Bardzo ważna jest również wielkość otworów w sitkach. To właśnie od nich zależy łatwość przedostawania się powietrza. Poza tym wpływa to również na łatwość ich czyszczenia po zakończeniu suszenia.
Pojemność
Pojemność suszarki określona jest przez ilość sit, a także ich wielkość i głębokość. Najmniejsze suszarki mają trzy poziomy, za to największe dziewięć. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się, jak duże urządzenie będzie nam potrzebne. Dobrym rozwiązaniem są suszarki, w których dowolnie możemy zmniejszać lub zwiększać liczbę poziomów. Zwykle kształt sit jest okrągły, a ich średnica wynosi do 3. cm, za to optymalna głębokość to około 5 cm.
Moc
Czas suszenia jest związany z mocą urządzenia. Na rynku dostępne są suszarki w przedziale od 25. do 400 W. Moc ma wpływ na wydajność urządzenia. Im będzie większa tym więcej suszu jesteśmy w stanie przygotować. I tak na przykład aby wysuszyć jabłka potrzebujemy około 5 godzin, grzybom w zależności od stopnia wilgotności potrzeba od 3 do nawet 15, za to pietruszkę ususzymy od 2 do 10 godzin. Pamiętajmy jednak, że nie sama moc ma tutaj największe znaczenie. Warto również zwrócić uwagę na wentylator (10 - 15 W) oraz grzałkę, która jest bardzo podobna do tej stosowanej m.in w suszarce do włosów. Dlatego wybierając odpowiedni model suszarki nie powinniśmy wybierać najsłabszego, ponieważ suszenie nie będzie wydajne, ale również nie powinniśmy wybierać tego ze zbyt dużą mocą, ponieważ może to spowodować przesuszenie wierzchniej warstwy suszu, za to wnętrze w ogóle nie będzie wysuszone.
Regulacja temperatury
Akurat ten parametr jest ważny tylko i wyłącznie wtedy, kiedy mamy zamiar suszyć różnorodne produkty. Dlatego najlepiej sprawdzi się urządzenie umożliwiający płynną regulację temperatury. W pozostałych przypadkach, jeśli będziesz suszyć jednorodne składniki, to regulacja temperatury nie będzie aż tak istotna.
Obudowa
W pierwszej kolejności dobrze by było sprawdzić, czy pokrywa szczelnie przylega do suszarki. Jeśli posiadamy zmywarkę, to warto również upewnić się czy zdejmowane części możemy w niej myć. Z kolei przeźroczyste ścianki mogą nam pomóc lepiej kontrolować stopień wysuszenia produktów. W niektórych urządzeniach może być również zainstalowane pokrętło umożliwiające zmianę mocy suszenia, dzięki czemu użytkownik jest w stanie samodzielnie zdecydować, jakiej mocy potrzebuje do wysuszenia owoców i warzyw.
Dodatkowe funkcje
- funkcja powietrza obiegowego - zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza po suszarce, przy pomocy wentylatora lub dmuchawy;
- timer - czyli tzw. programator, dzięki któremu możemy ustawić czas suszenia. Dzięki tej funkcji nie zapomnimy o naszym suszu, a urządzenie samo się wyłączy w odpowiednim momencie;
- zabezpieczenie przed przegrzaniem - uchroni urządzenie przed zbyt wysoką temperaturą i spaleniem.
Cena suszarki
Ceny suszarki do grzybów, owoców i warzyw zaczynają się już od 7. zł wzwyż. Za przyzwoite polskie modele urządzeń zapłacimy około 120 zł.
_ Źródło: mowimyjak / urzadzamy / parazgara / WP _