The William - płyta, która dostosuje powierzchnię grzejną do rozmiaru naczynia
Klasyczne płyty grzewcze - gazowe lub elektryczne - oferują cztery lub pięć palników, a powierzchnia pomiędzy nimi pozostaje nieużywana. Projektant Greg Beck postanowił to zmienić - jego The William to płyta, której aż 85% powierzchni może służyć do podgrzewania potraw.
08.05.2012 13:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Płytę pokrywa 150. niezależnie podgrzewanych pól, wzorowanych na plastrach miodu. Po postawieniu naczynia na płycie, sensory automatycznie wyczuwają jego wagę i rozmiar, a rozpoczęcie pracy rozpoczyna emisję ciepła tylko z pól znajdujących się bezpośrednio pod jego dnem. Płyta pozwala na jednoczesne podgrzewanie aż 21 przedmiotów przy użyciu różnych, niezależnych od siebie, temperatur.
Kolejną innowacyjną funkcją jest zastąpienie klasycznych pokręteł na panelu sterowania dotykowym ekranem. Położenie każdego z naczyń na płycie obrazowane jest na wyświetlaczu z lewej strony panelu, podczas gdy po prawej stronie wyświetla się regulacja ciepła emitowanego przez pola pod każdym z nich. Panel daje też dostęp do niezależnego programowania każdego elementu, np. stopniowe zmniejszanie temperatury, lub automatyczne wyłączenie danych pól po określonym czasie.
Nie wiadomo czy projekt wyjdzie poza fazę koncepcyjną.