Takiego piekarnika nie ma nikt - polska firma Polska wyprzedziła światowych gigantów
Polska firma Solgaz znana jest głównie ze swoich bezpłomieniowych płyt gazowych – opatentowanej technologii, która cieszy się sporym zainteresowaniem zarówno w kraju, jak i zagranicą. Teraz ponownie Polakom udało wyprzedzić się światowych gigantów z branży i zaprojektować piekarnik, jakiego nikt inny nie ma ofercie. Co w nim takiego wyjątkowego? Udało się w jednym urządzeniu zmieścić aż trzy kuchenne sprzęty.
01.06.2016 15:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielu próbowało, nikomu się nie udało
Solgaz wprowadza do swojej oferty piekarnik kompaktowy SP –. 34 - PM. Na rynku są już tego typu kombajny, mieszące w sobie piekarnik i funkcję mikrofali lub parowania. Nikomu nie udało się jednak połączyć tych wszystkich funkcji w jednym kompaktowym sprzęcie.
- Wiele osób podejmowało już takie próby, ale wszystkie z nich kończyły się tak samo. Finalnie okazywało się, że użycie pary wodnej niszczyło podzespoły odpowiadające za produkcję mikrofal. Te po jakimś czasie po prostu rdzewiały i całe urządzenie zwyczajnie nie nadawało się do użycia - tłumaczy Mieczysław Kaczmarczyk, prezes firmy Solgaz. - Nasz dział badań i rozwoju od kilku lat starał się znaleźć rozwiązanie tego problemu. Udało się i po blisko dwóch latach testów jesteśmy w stanie wprowadzić na rynek piekarnik kompaktowy, który w małej, zgrabnej obudowie mieści wszystkie funkcje większych braci, a także mikrofalę i gotowanie na parze –. dodaje.
Piekarnik sam dobiera moc i sposób przyrządzania
Abyśmy samodzielnie nie musieli zaprzątać sobie głowy wszystkimi możliwościami przyrządzania potraw w tym piekarniku, wyręczy nas w tym elektronika. W pamięci urządzenia znalazły się gotowe ustawienia dla 8. potraw. Wystarczy wybrać, co chcemy przygotować, np. szparagi, wprowadzić wagę i to wszystko. Maszyna dopasuje odpowiednią temperaturę, ilość pary, moc grzałki czy wentylację, a po odpowiednim czasie poinformuje, że danie jest gotowe.
Dokładnie przemyślane
Jak zapewnia producent, przy projektowaniu urządzenia nie było miejsca na przypadki. Badania konsumentów pokazują, że coraz więcej osób gotuje w domu amatorsko, próbuje nowych smaków, ale i dba o to, aby żywność była zdrowa. Stąd właśnie wprowadzenie do urządzenia gotowania na parze, która jest najzdrowszym sposobem przygotowywania żywności. Witaminy nie są wypłukiwane i w całości pozostają w potrawach.
Choć kuchnie Polaków wciąż się rozrastają, wielu z respondentów nie chciało poświęcać tej przestrzeni na posiadanie aż trzech osobnych urządzeń. Ich miejsce woleli przeznaczyć na większy blat roboczy, wstawić stół jadalny czy zyskać przestrzeń na przechowywanie garnków i innych akcesoriów kuchennych.
Zbadano także nawyki domowych kucharzy. Okazało się, że przeciętny użytkownik rzadko kiedy w swoim piekarniku piecze więcej niż dwie blaszki jednocześnie. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić, bo dzięki mniejszej objętości wnętrza, urządzenie szybko się nagrzewa, a czas gotowania jest o wiele krótszy.
Co w środku?
Piekarnik do zabudowy o pojemności 3. litrów zasilany jest ze zwykłej sieci elektrycznej o napięciu 230 V. Wbudowany moduł kuchenki mikrofalowej generuje fale o mocy 900 W, natomiast generator pary ma moc 1500 W. Piekarnik posiada 16 programów stałych oraz 80 programów automatycznego gotowania. Dostępne są takie tryby pracy jak termoobieg, opiekacz, grill powierzchniowy, gotowanie na parze, tryb kuchenki mikrofalowej oraz tryby kombinowane np. piekarnik + mikrofale czy piekarnik + para wodna.
Cena: około 3400 zł.
Źródło: Solgaz
jb