Szybkowar Tefal Clipso - urządzenie do gotowania ciśnieniowego

Gotowanie obiadu kojarzy się z kilkugodzinną pracą w kuchni. Co więcej, tradycyjne gotowanie w garnkach bywa nie tylko czasochłonne, ale także często pozbawia potrawy witamin i naturalnych składników odżywczych. Szybkowary mają pozwolić na przygotowanie potrawy nawet do pięciu razy szybciej niż do tej pory tradycyjnymi metodami.

Szybkowar Tefal Clipso - urządzenie do gotowania ciśnieniowego
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Do tej pory, chcąc ugotować zieloną fasolkę (400 g), musieliśmy poświęcić na to ponad 30 minut. Producent zapewnia, że w szybkowarach fasolka będzie gotowa po 6 minutach i 30 sekundach. Zużycie energii podczas gotowania w szybkowarze podczas wynosi 965 kW. Model Clipso Control dodatkowo wyposażony jest w perforowany koszyk Vitamin przeznaczony do gotowania na parze.

Urządzenia posiadają pięcioelementowy system zabezpieczeń. Dzięki systemowi otwierania i zamykania mamy mieć możliwość obsługi urządzenia jedną ręką. Dodatkowo, system ma dbać o to, aby szybkowar nie otworzył się, gdy wewnątrz jest ciśnienie, a także ciśnienie nie powstanie, gdy pokrywa nie jest prawidłowo zamknięta. Sama pokrywa szybkowarów Clipso jest wyposażona w dwie "szczęki", które zakleszczają się automatycznie na krawędzi szybkowaru, a zawór regulujący zabezpieczać ma przed zbyt wysokim ciśnieniem wewnątrz. Co więcej, szybkowar wyposażony jest w dwa kolejne systemy zabezpieczeń, które uzupełniają się nawzajem - zawór bezpieczeństwa oraz uszczelkę.

Obraz
© Clipso One (fot. Materiały prasowe)

Szybkowary mają pojemność 6 litrów. Wykonane są ze stali nierdzewnej, a garnki można myć w zmywarce (model Clipso One bez pokrywy). Najwyższy Model Clipso Control wyposażony jest w timer z wyświetlaczem LCD. Timer automatycznie wykrywa moment parowania, rozpoczyna odliczanie i odmierza ustawiony czas oraz informuje o zakończeniu gotowania za pomocą dźwięku. Ponieważ urządzenie jest wyjmowane, nie trzeba przebywać w kuchni podczas gotowania. Można schować timer np. do kieszeni, a on powiadomi nas, gdy potrawa będzie gotowa.

Obraz
© Clipso Modulo (fot. Materiały prasowe)

W szybkowarach Clipso można gotować tradycyjnie w wodzie, ale także na parze, można też piec mięsa, dusić potrawy i gotować żywność mrożoną. Trzywarstwowy spód indukcyjny dba o dystrybucję ciepła. Wszystkie modele posiadają dwa programy do gotowania posiłków - jeden delikatny do warzyw oraz drugi do mięs, ryb i potraw mrożonych.

Szybkowary z linii Clipso dostępne są w cenach:
Tefal Clipso Control - około 550 zł
Tefal Clipso Modulo - około 450 zł
Tefal Clipso One - około 500 zł

Źródło: informacje prasowe, PS, WP.PL

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)