Sprytne pałeczki do jedzenia azjatyckich zup
Od kilku lat restauracje oferujące sushi wyrastają u nas jak grzyby po deszczu. Jeśli od czasu do czasu odwiedzasz taki przybytek, pewnie jesteś przekonany, że jedzenie pałeczkami to pestka.
Rzeczywiście, chyba każdy potrafi, po kilku próbach, uchwycić ten japoński przysmak za pomocą pałeczek. Prawdziwy problem zaczyna się jednak, gdy zamawiamy zupę, a trzeba wiedzieć, że w Azji tradycyjnie wszystkie dania je się w ten sposób. Już nie jest tak łatwo, prawda?
Dla osób zaczynających przygodę z egzotycznymi zupami wymyślono specjalne pałeczki. Od tradycyjnych odpowiedników odróżnia je to, że zostały wykonane z tworzywa sztucznego, u dołu mają po kilka otworów, a w środku są puste.
Zobacz: Jak czyścić grilla - poradnik
Dzięki temu pałeczki pełnią nie tylko swoją zwyczajową funkcję, ale w razie potrzeby działają niczym rurki do napojów. Makaron i kawałki mięsa możemy więc zjeść pałeczkami, a resztę zupy wypić przez słomkę. Proste i sprytne.
Anna Paczuska