Sprytne pałeczki do jedzenia azjatyckich zup
Od kilku lat restauracje oferujące sushi wyrastają u nas jak grzyby po deszczu. Jeśli od czasu do czasu odwiedzasz taki przybytek, pewnie jesteś przekonany, że jedzenie pałeczkami to pestka.
16.09.2013 13:38
Rzeczywiście, chyba każdy potrafi, po kilku próbach, uchwycić ten japoński przysmak za pomocą pałeczek. Prawdziwy problem zaczyna się jednak, gdy zamawiamy zupę, a trzeba wiedzieć, że w Azji tradycyjnie wszystkie dania je się w ten sposób. Już nie jest tak łatwo, prawda?
Dla osób zaczynających przygodę z egzotycznymi zupami wymyślono specjalne pałeczki. Od tradycyjnych odpowiedników odróżnia je to, że zostały wykonane z tworzywa sztucznego, u dołu mają po kilka otworów, a w środku są puste.
Zobacz: Jak czyścić grilla - poradnik
Dzięki temu pałeczki pełnią nie tylko swoją zwyczajową funkcję, ale w razie potrzeby działają niczym rurki do napojów. Makaron i kawałki mięsa możemy więc zjeść pałeczkami, a resztę zupy wypić przez słomkę. Proste i sprytne.
Anna Paczuska