Sokowirówka czy wyciskarka - jaki sprzęt wybrać, by cieszyć się smakiem zdrowych soków?
Smak przygotowanego samodzielnie soku doceniają dzieci i dorośli. I choć niektórzy uważają posiadanie profesjonalnej wyciskarki za luksus, to zgadzają się z tym, że soki nalewane z kartonu nie zastąpią tych, które możemy przygotować w domu. Dlatego warto mieć sprytne urządzenie, dzięki któremu łatwo wyciśniemy zdrowy sok dla całej rodziny. Przed zakupem zastanówmy się, jakie funkcje urządzenia są dla nas istotne i na tej podstawie podejmijmy decyzję. Poszczególne modele różnią się m.in. jakością wykonania, procesem przygotowywania soku czy szybkością działania.
Decydując się na samodzielne przygotowywanie soków, należy w pierwszej kolejności określić swoje potrzeby i przejrzeć ofertę rynkową. Zawsze warto poszukiwać najlepszej propozycji w danym przedziale cenowym, kierując się własnymi upodobaniami. Inne urządzenie powinni wybrać miłośnicy małych owoców leśnych, a inne ci, którzy uwielbiają cytrusy.
_ Wyciskarka poradzi sobie nie tylko z owocami, ale również z ziarnami kawy, orzechami, a nawet mięsem. Na przygotowanie soku będziemy jednak musieli poświęcić więcej czasu niż w przypadku szybko działającej sokowirówki _- mówi ekspert Neonet, Michał Poroszewski.
Wyciskarka czy sokowirówka?
Jeśli chcemy kupić idealne urządzenie, powinniśmy wziąć pod uwagę wszystkie jego cechy. Warto kierować się poniższymi radami, a wybór z pewnością będzie łatwiejszy. Przede wszystkim pamiętajmy, że sok przygotowany w sokowirówce będzie się różnił od soku z wyciskarki:
• Sok z sokowirówki jest klarowny, ponieważ miąższ z owoców zostaje w niej starannie wyciśnięty
• W wyciskarce uzyskamy naturalnie mętny sok z cząstkami owoców
• Ze względu na budowę, w sokowirówce nie przygotujemy soku z małych owoców oraz warzyw liściastych; idealnie nadaje się do tego wyciskarka
Kolejnym parametrem decydującym o wyborze urządzenia jest ilość produktu, jaką może ono przetworzyć, ilość powstałego soku oraz czas jego przygotowania:
• Sokowirówka pozwala szybko przygotować sok z dużej ilości warzyw oraz owoców. Modele z sitem, na którym gromadzi się miąższ, mają jednak ograniczoną ilość owoców i warzyw, którą mogą przetworzyć. Natomiast sokowirówki z oddzielnym pojemnikiem na miąższ (o otwartym obiegu) przetworzą więcej surowca, jednak przygotują mniej soku niż modele z sitem.
• Najmniej soku przygotujemy w wyciskarce, za to będzie on bardziej bogaty w substancje odżywcze, z uwagi na dłuższy czas przygotowania.
Dla wielu osób najważniejsza w wyborze urządzenia jest łatwość jego czyszczenia. W przypadku sokowirówek, zajmuje to sporo czasu, ponieważ w drobnych sitach gromadzi się dużo miąższu i resztek owoców. Wyciskarki łatwiej utrzymać w czystości.
Na co zwracać uwagę? Wybierz sprzęt dla siebie
Sokowirówka to najpopularniejsze urządzenie do przygotowywania soku. Jest proste w obsłudze, a sok wyciska dzięki wirującemu situ z ostrzami.
W modelach z zamkniętym systemem miąższ osadza się na sicie, które po umyciu znów nadaje się do użytku. Inaczej jest w urządzeniach z otwartym obiegiem, w których pozostałości owoców i warzyw są od razu usuwane do zewnętrznego zbiornika. W krótkim czasie w sokowirówce można przygotować dużo soku, jednak nie nadają się do tego małe owoce leśne oraz warzywa liściaste, m.in. sałata czy kapusta. Przygotowany napój trzeba natychmiast spożyć ze względu na jego wysokie napowietrzenie. Jeśli więc chcemy przygotować sok na później, powinniśmy wybrać wyciskarkę.
Wyciskarki do cytrusów to najlepsze rozwiązanie dla miłośników kwaskowatych owoców. Urządzenie składa się z sitka ze stożkiem, do którego przykłada się połowę owocu (cytryny, pomarańczy, grejpfruta) i jeżeli jest to wyciskarka automatyczna, to urządzenie natychmiast się uruchomi.
W większości urządzeń stożek równomiernie się obraca, dzięki czemu sok jest wyciskany z całego owocu. W przypadku wyciskarek ręcznych, trzeba się trochę napracować, ale ich zaletą jest możliwość użycia nawet w plenerze. Cicha praca to zdecydowany plus urządzenia.
Wyciskarki, w przeciwieństwie do sokowirówek działają na wolnych obrotach, dokładnie miażdżąc owoce i warzywa oraz wyciskając z nich sok. Dzięki temu gotowy produkt nie jest klarowny, a –. co najważniejsze – nie jest napowietrzony i można go przechowywać. Na wyciśnięcie soku trzeba przeznaczyć sporo czasu, ale warto go zarezerwować z uwagi na bardzo szeroki zakres działania takiej wyciskarki: można w niej wyciskać sok z warzyw liściastych oraz ziół, a nawet przyrządzić mus owocowy, zmielić ziarna kawy i orzechy oraz mięso. Jeśli potrzebujemy urządzenia wielofunkcyjnego i mamy dużo czasu na jego używanie, to wyciskarka do owoców jest bardzo dobrym wyborem.
Cena też ma znaczenie
Jeśli w wyborze urządzenia równie istotna co funkcje, jest dla nas cena, to powinniśmy przyjrzeć się uważnie temu parametrowi. Najtańsze wyciskarki do cytrusów i do soku można nabyć już za kilkadziesiąt złotych. Większy wydatek to sokowirówka, na którą będziemy musieli wydać średnio 200 do 400 zł, w zależności od producenta oraz funkcjonalności poszczególnych modeli.
Zalet profesjonalnych urządzeń do przygotowywania soku jest wiele: pozwalają przygotować zdrowy i pełen wartości odżywczych sok dla całej rodziny, są proste w obsłudze, potrafią przetworzyć zarówno owoce, jak i warzywa. Dokonując wyboru sprzętu, zawsze trzeba zwracać uwagę na jego funkcje oraz nasze osobiste preferencje. Jeśli mamy mało czasu, a chcemy się cieszyć smakiem domowego soku, wybierzmy sokowirówkę, która w szybkim czasie przetworzy dużo owoców i warzyw. Jeżeli chcemy wyciskać soki z warzyw liściastych oraz małych owoców, poszukajmy dobrej jakościowo wyciskarki, która poradzi sobie z nimi lepiej niż sokowirówka. Co więcej, upora się także z ziarnami kawy, orzechami, a nawet mięsem. Jeżeli natomiast uwielbiamy pomarańcze czy grejpfruty, to wystarczy nam prosta w obsłudze wyciskarka do cytrusów.