Sezon grillowy przez cały rok. Wybieramy grill elektryczny
Pozwalają przenieść urok letniego grillowania do domu i cieszy ć się nim cały rok. Na rynku są dostępne różne rodzaje grillów elektrycznych. Na co zwracać uwagę podczas zakupu i jak przygotować swoje pierwsze smakołyki z rusztu?
Niewątpliwą zaletą elektrycznego grilla jest jego uniwersalność. Można go używać w kuchennym zaciszu, na balkonie, w chłodniejsze dni. Nie potrzebujemy węgla drzewnego ani brykietu, unikniemy uciążliwego dymienia.
Jaki wybrać: stojący czy przenośny? Zamknięty czy otwarty?
Jeśli chcemy grillować na świeżym powietrzu, warto rozważyć zakup grilla stojącego, składającego się z rusztu, półki na akcesoria grillowe i nóżek podtrzymujących konstrukcję. Grille przenośne zajmują mniej miejsca i sprawdzą się przy grillowaniu w pomieszczeniach. Za to zamknięte są w zasadzie połączeniem tradycyjnego grilla z opiekaczem i pozwalają również przyrządzać np. tosty.
- _ Otwarte grille pozwalają cieszyć się aromatem potraw, możemy na nich przyrządzić nie tylko mięso, ale również prażyć orzechy czy piec pizzę bez użycia tłuszczu. Odporna na przywieranie powierzchnia wymaga małego użycia tłuszczu do przygotowywania potraw, co sprawia, że są zdrowszą alternatywą dla dań z tradycyjnego rusztu. Otwarte grille mają różne rodzaje płyt - tradycyjny ruszt, karbowaną płytę lub gładką powierzchnię, która dobrze sprawdza się przy grillowaniu warzyw _ - mówi Bartosz Kordala, dyrektor handlowy marki Botti Electronic.
Na zakupach. Rzut oka na parametry
Po podjęciu decyzji, jaki rodzaj grilla chcemy kupić, podczas wizyty w sklepie warto zwrócić uwagę na niektóre z parametrów
Moc grilla. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń elektrycznych, dużą rolę odgrywa moc grilla. Im jest ona większa, tym szybciej nagrzewa się grzałka, a tym samym przygotowanie potraw zajmie mniej czasu. Średnia moc grilla elektrycznego wynosi 150. W. Warto tutaj zaznaczyć, że dodatkowe wyposażenie urządzenia w pokrywkę zwiększy szybkość grillowania.
Rodzaje rusztu. Do wyboru mamy trzy typy. Pierwszy to karbowany z otworami, drugi to płaski oraz trzeci, będący połączeniem pierwszego i drugiego. Na płaskiej powierzchni grillujemy warzywa, ryby, a na karbowanej mięso, które ma dużo tłuszczu. Przy ruszcie należy także zwrócić uwagę na wysokość rantu wokół, dzięki czemu łatwiej będzie się zdejmować grillowane produkty.
Czyszczenie. Grille elektryczne dzięki odpornej na przywieranie powierzchni wymagają użycia niewielkiej ilości tłuszczu, nie musimy się martwić, że resztki spalonego mięsa zepsują smak potraw i będą trudne do wyczyszczenia. Zwracajmy uwagę, czy powłoka jest łatwa do czyszczenia, czy części są ruchome i nadają się do mycia w zmywarce.
Regulacja temperatury. Regulowany termostat pomoże w grillowaniu różnych produktów i idealnym ich wysmażeniu, dostosowując temperaturę do typu grillowanego dania. Dzięki temu idealnie wysmażymy stek i unikniemy przypalania potraw.
Powierzchnia grzewcza i rozmiar. Zależą od naszych preferencji - ile możemy wygospodarować przestrzeni w domu na ten sprzęt, jak często planujemy grillować i w jak dużym gronie.
Jak grillować? Kilka wskazówek dla początkujących
Przed grillowaniem najlepiej posmarować ruszt lub same potrawy niewielką ilością oleju. Oczywiście grillujemy tylko świeże warzywa, ryby i mięso. Żadnych mrożonek i produktów konserwowanych! Na koniec prezentujemy mały trik. Wielbiciele tradycyjnego grillowania narzekają, że w przypadku grilli elektrycznych brakuje dymu. Aby go wytworzyć podczas smażenia, warto dodać szczyptę ulubionych ziół, które delikatnie paląc się, wytworzą aromatyczną woń i nadadzą potrawom specyficznego smaku.
Po grillowaniu ruszt należy oczyścić płytę za pomocą ręcznika kuchennego, a następnie umyć w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Warto również zaznaczyć, że do czyszczenia grilla nie należy stosować żadnych środków z dodatkiem alkoholu.
Źródło: Botti Electronic