Przełom w walce z COVID-19. Ekstrakt z soi blokuje koronawirusa
Japońscy naukowcy dokonali odkrycia, które może pomóc w walce z pandemią koronawirusa. Według najnowszego badania ekstrakt z natto, czyli ze sfermentowanej soi, blokuje zakażenie SARS-CoV-2 w warunkach laboratoryjnych. Nie wiadomo jednak jeszcze, jaka jest jego skuteczność w formie żywności.
24.07.2021 12:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Eksperyment, którego wyniki zostały opublikowane 13 lipca w międzynarodowym piśmie naukowym "Biochemical and Biophysical Research Communications", przeprowadził zespół naukowców z Tokijskiego Uniwersytetu Rolnictwa i Technologii we współpracy z innymi japońskimi instytucjami. Wynika z niego, że enzym wydzielany przez bakterię natto utrudnia infekcję koronawirusem – informuje Polska Agencja Prasowa.
Autorzy badania tłumaczą, że chodzi o substancję rozkładającą białka. Podkreślają, że niezwykle rzadko udaje się potwierdzić, iż składniki żywności mają działanie przeciwwirusowe. Na razie nie wiadomo jednak, czy spożywanie natto chroni przed zachorowaniem na COVID-19. Eksperyment został bowiem przeprowadzony na komórkach hodowanych w laboratorium.
Badanie polegało na połączeniu w probówce ekstraktu natto ze szczepem koronawirusa i zastosowaniu go w komórkach. Okazało się, że składniki ekstraktu rozkładają białka kolców występujących na powierzchni patogenu. W ten sposób nie dochodzi do zainfekowania komórek.
Stwierdzono przy tym, że enzym blokujący koronawirusa jest podatny na działanie wysokiej temperatury. Po podgrzaniu mieszaniny dezaktywuje się, przez co nie można już zapobiec zakażeniu.