Samsung NV70F7 - upiecze jednocześnie dwie potrawy w różnych temperaturach
11.02.2013 09:00
Na lutowych targach w Monako został pokazany najnowszy piekarnik do zabudowy - Samsung NV70F7.
Nowy piekarnik firmy Samsung wyposażono w technologię Twin Convection. Jest to znajdująca się w komorze piekarnika ruchoma przegroda, za pomocą której użytkownik decyduje, jak chce skorzystać z piekarnika. Może zrobić to na trzy sposoby:
- Wstawiając przegrodę zmniejszyć pojemności komory o połowę. Użycie niewielkiej części piekarnika, np. do szybkiego przygotowania niewielkiej przekąski, zmniejsza ogrzewaną przestrzeń, przez co używana część nagrzewa się szybciej, a zużycie prądu jest niższe
- Przegroda tworzy dwie komory wewnętrzne, umożliwiając przygotowanie dwóch różnych rodzajów dań (na przykład mięsa i ciasta)
jednocześnie w różnych temperaturach. Przegroda przeciwdziała przenikaniu ciepła i zapachów
- Można też wykorzystać całą 70-litrową komorę
Zobacz: Jaki wybrać i kupić piekarnik?
Tryb gotowania Pro Roasting umożliwia obsmażenie potraw mięsnych w temperaturze 220 stopni Celsjusza, aby zapobiec wypływaniu soków, a następnie kontynuację pieczenia w niższej temperaturze. Z kolei tryb intensywnej obróbki cieplnej - Intensive Cooking - ma zastosowanie przy potrawach mrożonych. Piekarnik wykorzystuje wówczas wszystkie grzejniki jednocześnie.
Urządzenie ma dwie funkcje podgrzewania. Pierwsza to podtrzymywanie temperatury aby potrawa nie wystygła, druga natomiast polega na możliwości podgrzania talerzy. Kolejny program, Fan + Gril umożliwia grillowanie.
Piekarnik posiada systemy umożliwiające szybkie nagrzewanie i chłodzenie urządzenia. Producent zapewnia, że dzięki systemowi szybkiego podgrzewania wstępnego, jest możliwe podgrzanie piekarnika w sześć minut, w zależności od żądanego poziomu temperatury. Z kolei dwukierunkowy system chłodzenia służy do szybszego doprowadzania urządzenia do bezpiecznej temperatury.
Źródło: materiały prasowe, PS, WP.PL