Sałata, która urosła w kosmosie. Astronauci z NASA oceniają jej smak

Sałata, która urosła w kosmosie. Astronauci z NASA oceniają jej smak

Sałata, która urosła w kosmosie. Astronauci z NASA oceniają jej smak
Źródło zdjęć: © NASA
Arkadiusz Stando
06.03.2020 09:08, aktualizacja: 06.03.2020 10:43

Jak smakuje sałata, która urosła w kosmosie? Dokładnie tak, jak powinna - zapewniają astronauci. Naukowcy mówią natomiast: jest nawet lepsza.

Pierwszy eksperyment tego typu ruszył w 2014 roku. Wówczas na pokład Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zostały dostarczone pierwsze "komory" pozwalające na rozwój warzyw w mikrograwitacji. Oczywiście astronauci nie byli królikami doświadczalnymi. Zebrane próbki zamrożono, a następnie przesłano z powrotem na Ziemię. Przeprowadzono dokładną analizę w Kennedy Space Center, a testy nie wykazały nic niebezpiecznego. Kolejne badania pokazały za to dużo ciekawsze zjawisko.

Obraz
© NASA

W latach 2014 - 2016 podano starannej analizie sałatę rzymską, hodowaną na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Wyniki pozwoliły ustalić, że rosnące w kosmosie warzywa są wolne od drobnoustrojów powodujących choroby i są równie pożywne co żywność uprawiana na Ziemi. Tym samym zarówno są bezpieczniejsze w uprawie jak i w konsumpcji.

Niedługo po tym, jak pierwsze komory NASA do produkcji warzyw zostały dostarczone do stacji kosmicznej. Wyniki z pierwszych zbiorów zostały zamrożone i przesłane do Kennedy Space Center w celu analizy. Wstępne testy wykazały, że sałata jest bezpieczna.

Obraz
© NASA

Żywność w kosmosie - jest trudna w produkcji, ale niezbędna

Zdolność produkcji jedzenia w kosmosie jest niezwykle ważna w perspektywie prowadzenia eksploracji Układu Słonecznego. A Amerykanie już szykują się do lotu zarówno na Księżyc jak i na Marsa. Odległość między Ziemią a tymi ciałami niebieskimi jest zbyt duża, aby dostarczanie zasobów miało sens. Z tego względu od lat NASA testuje możliwość sadzenia roślin w kosmosie.

Transport żywności na Międzynarodową Stację Kosmiczną również stanowi problem, chociaż to odległość "zaledwie" 500 kilometrów. Astronauci żywią się suszonymi owocami, orzechami, masłem orzechowym, mięsem drobiowym i wołowym czy przeróżnymi koktajlami. Jednak żadne świeże warzywa nie przetrwają tej podróży, przez skutki temperatury absolutnego zera panującej w przestrzeni kosmicznej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)