Nowa, genetycznie modyfikowana pszenica jest o 12 proc. wydajniejsza
Naukowcy z Uniwersytetu w Yorku opracowali genetycznie modyfikowaną pszenice, które daje średnio 12 proc. bogatsze plony.
Angielskim badaczom udało się zmodyfikować pszenicę, zwiększając ilość białek odpowiadających za kontrolę rozrost roślin. W efekcie otrzymali gatunek pszenicy, który produkuje ziarna o 12 proc. większe.
Eksperymentalna uprawa w Chile pokazała, ze liczba ziaren nie zmniejszyła się, czyli efektywność plonów wzrosła o 12 proc.
Naukowcy i laboratoria zajmujące się modyfikowaniem roślin uprawnych mają pełne ręce roboty. Populacja Ziemi zwiększa się znacznie z dekady na dekadę. Prognozy mówią, że w 2050 roku na Ziemi będzie blisko 10 mld ludzi. A muszą oni coś jeść.
Drugim problemem, z którym naukowcy starają się sobie poradzić, jest ograniczona powierzchnia ziemi uprawnej. Aby ograniczyć efekt kryzysu klimatycznego, należy zaprzestać wycinania lasów pod pola i odwrócić ten trend.
Tym problemom mają zaradzić rośliny i żywność modyfikowana genetycznie. Do pozostałych należy np.: zapewnienie ludziom odpowiednich składników odżywczych (np złoty ryż bogaty w wit. A) i umożliwienie uprawy roślin w warunkach nieprzystępnych.