Nowa bakteria odkryta w sadzy z komina. Naukowcy wiążą z nią spore nadzieje

Mikrobiolog dr Piotr Siupka z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach odkrył nieznany dotąd szczep bakterii, żyjący w sadzy z regularnie używanego komina. Wstępne badania potwierdzają, że bakteria może mieć szerokie zastosowanie - zwłaszcza w sadownictwie i uprawie rolnej.

Nowa bakteria odkryta w sadzy z komina. Naukowcy wiążą z nią spore nadzieje
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY

02.03.2020 | aktual.: 03.03.2020 11:26

Rosnąca antybiotykoodporność sprawia, że naukowcy wciąż poszukują nowych odmian bakterii z rodziny promieniowców, które charakteryzują się m.in. silnymi właściwościami przeciwgrzybicznymi. Poszukiwania zaprowadziły badacza z Uniwersytetu Śląskiego do nietypowego środowiska związanego z węglem kamiennym. To właśnie w sadzy dr Piotr Siupka odkrył nowy szczep promieniowca.

- Promieniowce to mikroorganizmy, bakterie powszechnie występujące w środowisku, szczególnie w glebie. Mają one złożoną morfologię oraz są producentami wielu użytecznych substancji np. antybiotyków: streptomycyny, neomycyny czy wankomycyny – wyjaśnił w rozmowie z PAP mikrobiolog dr Piotr Siupka.

Ten konkretny szczep wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze i prawdopodobnie może być stosowany do ochrony roślin przed grzybami patogennymi. Już pierwsze eksperymenty potwierdziły teorię mikrobiologa. Dalsze badania pokażą, czy wyizolowany szczep może znaleźć zastosowanie w ochronie roślin, ale na tą chwilę trudno stwierdzić, czy bakteria nie będzie miała negatywnego wpływu na samą roślinę.

Jednak to nie koniec niespodzianek z jakimi zetknęli się badacze. Na podstawie DNA udało się zidentyfikować enzymy, które mogą być przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, cytotoksyczne. Ponadto bakteria ma ich aż 55, gdzie większość promieniowców ma ich od 20 do 30.

Następnymi krokami, by lepiej poznać promieniowca z sadzy, będą m.in. badania jego wpływu na rośliny, analizy chemiczne wytwarzanych metabolitów wtórnych oraz dalsze badania genetyczne pod kątem wspomnianych enzymów.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)