Kupujemy frytownicę. Na co należy zwrócić uwagę?
Współczesna frytkownica wbrew swojej nazwie może służyć nie tylko do przyrządzania w niej pysznych frytek. Równie dobrze poradzi sobie z kurczakiem, rybą a nawet owocami morza. Co więcej, zaawansowane modele potrafią podgrzewać, dusić a nawet rozmrażać potrawy. Jak zatem poradzić sobie z trudnym wyborem odpowiedniego modelu wśród kilkudziesięciu dostępnych na rynku? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.
19.01.2016 15:32
Już nie musisz biec do restauracji typu fast-food, gdy masz ochotę na złociste i wypieczone frytki. Odpowiednio dobrany model frytkownicy może być eleganckim i funkcjonalnym dodatkiem do naszej kuchni. Wbrew pozorom, nie służy ona jedynie do przygotowywania frytek, w głębokim oleju można także smażyć mięso, rybę lub pączki.
Rodzaje frytownic
Na rynku dostępne są dwa rodzaje frytownic - wolnostojące oraz do zabudowy. Pierwsze ustawiamy na blacie kuchennym lub stole, drugie zaś wbudowywane są na stałe w blat. Zatem decyzja dotycząca rodzaju kupowanego urządzenia powinna zapaść zanim przestrzeń kuchenna zostanie zaaranżowana. Ponadto, warto zadać sobie pytanie, czy sprzęt ten będzie na tyle często użytkowany, że musimy mieć do niego stały dostęp. Pamiętajmy, że wolnostojącą frytownicę zawsze możemy schować, w momencie gdy z niej nie korzystamy, dzięki czemu nie będzie nam zajmowała miejsca na kuchennym blacie.
Najczęściej jednak stosuje się podział bazujący na sposobie działania. Wyróżnia się frytownice tradycyjne, które nadają się do przygotowania potraw smażonych na głębokim tłuszczu, a także beztłuszczowe. Ten typ urządzenia jest skierowany do osób, które zdrowo się odżywiają i ograniczają spożywanie smażonych dań. To właśnie wśród frytownic beztłuszczowych spotyka się określenie - "smażenie na łyżce oleju". Warto jednak zaznaczyć, że smak takiej przekąski jest zdecydowanie inny niż w przypadku krojonych ziemniaków zanurzonych w pełnym tłuszczu. Inny jest również ich wygląd oraz konsystencja, słowem –. jeśli lubimy frytki, takie jak nam serwują w fast foodach, to ich zdrowsza wersja z pewnością nie przypadnie nam do gustu. Ponadto, wadą takiego rozwiązania jest długi czas oczekiwania na przygotowanie potrawy, który może wynosić nawet 50 minut.
Pojemna misa
Misa to podstawowy element wyposażenia frytownicy, więc to od niej w dużej mierze zależy, jak komfortowe będzie smażenie potraw. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na jej pojemność, która wpływa na rozmiar całego urządzenia, a także pozwala zamontować koszyk o danej wielkości. Najczęściej misy mają pojemność od 0,5 do nawet 4 litrów. Kolejnym ważnym aspektem jest rodzaj materiału, z jakiego została wykonana. Powinna być odporna na wysoką temperaturę, ale także być łatwa w czyszczeniu zabrudzeń. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie stal nierdzewna lub aluminium. Ponadto, jeśli dodatkowo misa została pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, tym lepiej. Dzięki niej frytki czy inne produkty nie będą "przyklejać" się do ścianek, a tym samym nie przypalą się. Ostatnią rzeczą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę, to sposób zamontowania misy - tzn. czy jest ona założona na stałe. Jeśli tak, urządzenie powinno być wyposażone w specjalny dzióbek lub spust oleju, który pozwoli na wymianę
zużytego tłuszczu.
Frytownica z mocą
Kolejnym istotnym parametrem frytownicy jest oczywiście jej moc. Im większa wartość, tym urządzenie szybciej nagrzeje się i usmaży nasze potrawy. Na rynku możemy dostać sprzęt mieszczący się w przedziale od 80. do nawet 2400 W. Zatem, jaką moc warto wybrać? Według specjalistów, jeśli mamy w zwyczaju korzystać z mrożonych frytek, warto wybrać urządzenie o mocy powyżej 1200 W. Natomiast przy świeżo skrojonych ziemniakach spokojnie poradzi sobie urządzenie o niższej mocy - nawet 800 W.
Redukuj nieprzyjemne zapachy
Wielu użytkowników frytkownic narzeka na intensywny zapach oleju oraz smażonych frytek w mieszkaniu. Dlatego, aby zapobiec tego typu sytuacjom, warto skorzystać ze specjalnych filtrów redukujących nieprzyjemne zapachy. Prostsze konstrukcje zazwyczaj zawierają tylko i wyłącznie filtry olejowe, które niwelują wspomniany zapach i sprawiają, że tylko my wiemy, że robimy frytki, a nie cała klatka schodowa. Z kolei nieco lepiej spisują się filtry węglowe, które dodatkowo eliminują powstającą parę, również przenoszącą intensywny swąd frytek - te jednak znajdziemy w nieco droższych produktach.
Potrzebne dodatki
Wielu producentów oferuje rozwiązania, które znacznie mają ułatwić korzystanie z frytownicy. Zwykle najprostsze modele za około 15. złotych posiadają pokrętła, które służą do ustawiania temperatury oraz lampkę kontrolną pozwalającą na zbadanie, w którym momencie temperatura oleju jest odpowiednia do wrzucenia frytek. Jeśli chodzi o droższe urządzenia, to mogą być one wyposażone w wyświetlacz LCD z wybranymi parametrami pieczenia. Warto jednak pamiętać o podstawach - każda frytownica, niezależnie od ceny, powinna posiadać miejsce do zawieszenia kosza nad taflą oleju, umożliwiając jego obciekanie. Ponadto standardem jest specjalne, przezroczyste okienko w pokrywie, umożliwiające sprawdzenie stanu przygotowania frytek. Bez tych elementów nawet nie ma co patrzeć na taki sprzęt.
Cena? Wszystko w granicach rozsądku
Ceny frytownic są dość zróżnicowane. Uzależnione przede wszystkim od zaawansowania technologicznego sprzętu, jego pojemności oraz mocy. Najmniejsze i najmniej wydajne urządzenia kupimy już za około 10. złotych i będzie to dobry wybór dla osób oszczędnych. Bardziej wydajną frytownicę kupimy już za 250 - 300 złotych - będzie ona posiadać wszystkie potrzebne funkcje i zapewni odpowiednią moc umożliwiającą szybkie i sprawne przygotowywanie frytek. Za to, jeśli jesteśmy zwolennikami "zdrowych" frytownic, to ich koszt będzie się wahał w granicach 400-500 złotych.
_ ag _