Kombiwar, parowar i szybkowar - 3 urządzenia, które wspomogą cię w walce o piękną sylwetkę
"Dbanie o ładną sylwetkę wymaga wiele czasu na przygotowanie zdrowych posiłków" - to jedna z wymówek wielu osób, które nie potrafią zmienić stylu życia na lepsze. Tymczasem jest wiele urządzeń AGD, dzięki którym przyrządzimy zdrowe i niskokaloryczne dania w bardzo krótkim czasie.
Kombiwar, parowar i szybkowar to urządzenia, które znajdują się w każdym sklepie ze sprzętem AGD, jednak często mijamy je obojętnie, uważamy za zbyteczne. Przecież w każdym domu znajduje się tradycyjnie duet w postaci kuchenki gazowej lub elektrycznej i piekarnika, który wystarcza do przygotowania większości posiłków, do których jesteśmy przyzwyczajeni: smażonych i duszonych mięs, pieczeni, warzyw z wody itp.
Można jednak jeść dania zdrowsze, mniej kaloryczne i smaczniejsze, a przy tym przyrządzić je szybciej! Bez prawdziwej chęci zmiany ani rusz, ale są urządzenia, które pomogą nam w walce o piękną sylwetkę. Przygotują smaczne i zdrowe dania w krótkim czasie. Mowa o kombiwarze, parowarze i szybkowarze. Jak działają, co potrafią i na co zwrócić uwagę przy zakupie każdego z tych urządzeń, dowiesz się z tego artykułu.
Kombiwar
Kombiwar to mobilne urządzenie wielofunkcyjne, w którym można przygotowywać potrawy na różne sposoby. Może zastąpić piekarnik, ma także funkcję gotowania na parze, robienia grzanek czy smażenia. Każdy kombiwar składa się ze szklanej żaroodpornej misy ze szczelną pokrywą, halogenowej grzałki i wentylatora, które wytwarzają termoobieg. Podstawowym wyposażeniem są pokrętła regulacji temperatury i czasu przyrządzania potraw.
Co potrafi kombiwar?
Kombiwar pozwala na przygotowanie jedzenia na prawie każdy możliwy sposób. Będzie sprzymierzeńcem walki o ładną sylwetkę dzięki funkcjom gotowania na parze, pieczenia bez tłuszczu czy grillowania. Warto dodać, że kombiwar przygotuje potrawy w czasie nawet o połowę krótszym niż inne urządzenia. Pełny zakres funkcji kombiwaru przedstawia się następująco:
Rozmrażanie – dzięki termoobiegowi kombiar może rozmrozić potrawy dosyć szybko i równomiernie. Najlepiej ustawić w tym celu temperaturę około 30 stopni Celsjusza.
Gotowanie na parze *– do tego potrzebna będzie specjalna tacka, na której należy ułożyć przyrządzane jedzenie (powinna znajdować się w zestawie z urządzeniem lub jako oddzielne akcesorium). Aby utworzyć parę, należy wlać na dno pojemnika trochę wody.
*Podgrzewanie – kombiwar może zastąpić kuchenkę mikrofalową, ponieważ podgrzeje wcześniej przygotowane potrawy bez konieczności użycia tłuszczu.
Grillowanie – to kolejny sposób na przyrządzenie zdrowych dań za pomocą kombiwaru. Aby przygotowane produkty pozostały soczyste, warto je owinąć folią aluminiową. Do grillowania służy dołączony ruszt.
Pieczenie – o ile nie potrzebujemy upiec całego indyka, kombiwar może z powodzeniem zastąpić piekarnik. Można tu przygotować zarówno mięsa, zapiekanki, jak i ciasta – często szybciej niż w tradycyjnym piekarniku.
Smażenie – w kombiwarze wygląda nieco inaczej niż na patelni. Aby usmażyć mięso, rybę czy frytki, należy przed włożeniem ich do misy kombiwaru namoczyć je w oleju lub oliwie.
Gotowanie jaj – w kombiwarze można przygotować jaja zarówno na miękko, jak i na twardo.
*Opiekanie pieczywa *–. jeśli nie jemy grzanek codziennie, kombiwar może także zastąpić toster, ponieważ opiecze na złoto bułki lub chleb.
Na co zwracać uwagę, wybierając kombiwar
Moc – wszystkie kombiwary dostępne na rynku mają moc od 1200 do 1500 W. Są to niewielkie różnice, moc nie jest więc najważniejszym parametrem, którym należy kierować się, kupując to urządzenie. Warto jednak zauważyć, że kombiwar zużywa o wiele mniej energii niż piekarnik elektryczny.
Pojemność – kombiwary znacząco różnią się rozmiarami. W sklepach znajdziemy urządzenia o pojemności wynoszącej od 10 do nawet 20 litrów. Oczywiście wybór rozmiaru zależy od naszych potrzeb: tego, jak dużo i dla ilu osób będziemy przygotowywać posiłki. Do niektórych modeli kombiwarów można dokupić specjalne pierścienie (czasem są już w zestawie z urządzeniem), które, zamontowane u góry misy, zwiększają pojemność urządzenia nawet o 7 litrów.
*Zakres temperatur *– maksymalna temperatura w kombiwarach niemal zawsze wynosi tyle, co w piekarniku elektrycznym, czyli 250 stopni Celsjusza. Urządzenia te często różnią się natomiast temperaturą minimalną. Te ze skalą od 65 stopni Celsjusza nadają się do pieczenia, smażenia, gotowania i grillowania, natomiast kombiwary z temperaturą minimalną 0 stopni nadają się także do rozmrażania żywności i odświeżania pieczywa.
*Dodatkowe akcesoria *
Oprócz wspomnianych wcześniej: tacki do gotowania na parze i pierścienia zwiększającego pojemność, warto zwrócić uwagę, czy do wybranego modelu kombiwaru dołączono ruszty do grillowania, tackę do smażenia, szpilki do szaszłyków. Można je zazwyczaj także dokupić osobno. Przed zakupem warto zobaczyć, czy elementy urządzenia można myć w zmywarce.
Ceny
Ceny poszczególnych modeli nie różnią się tak znacznie, jak opisanych dalej parowarów i szybkowarów. Dobry sprzęt można kupić za 200-500 złotych.
Parowar
Parowar jest urządzeniem, które coraz częściej spotykamy w polskich kuchniach. Zwolennicy gotowania na parze słusznie twierdzą, że przyrządzane w ten sposób jedzenie jest zdrowe i niskokaloryczne (do gotowania na parze nie trzeba używać tłuszczu) i pozwala zachować więcej wartości odżywczych niż inne sposoby obróbki cieplnej. Ci, którzy nie mogą się do tego urządzenia przekonać, twierdzą, że potrawy są bez smaku i liczba dań, które można przyrządzić w ten sposób, jest ograniczona.
Jak działa parowar?
Zasada działania i budowa wszystkich dostępnych na rynku parowarów są podobne. U dołu urządzenia znajduje się pojemnik na wodę, który przed włączeniem sprzętu do prądu należy napełnić. Woda nagrzewa się, a tworząca się w wyniku tego procesu para wodna unosi się, ogrzewając zgromadzone w przezroczystych pojemnikach produkty żywnościowe.
Na co należy zwracać uwagę przy zakupie parowaru?
Moc – najlepiej wybrać urządzenia o jak najwyższej mocy, np. powyżej 2000 W – wtedy ugotowanie nawet całego obiadu trwa stosunkowo krótko.
Liczba pojemników *– dostępne na rynku parowary mają od 1 do 3 pojemników. Wybór modelu powinien zależeć od tego, czy zamierzamy gotować w parowarze tylko warzywa, czy kilkuskładnikowe obiady; nie bez znaczenia jest też ilość dostępnego miejsca w kuchni.
*Rozmieszczenie pojemników – pojemniki do gotowania żywności mogą być rozmieszczone pionowo, jeden nad drugim, lub poziomo. Zaletą pierwszego rozwiązania jest oszczędność miejsca w kuchni (takie parowary zwykle są także składane), dużym atutem drugiej opcji – możliwość gotowania jednocześnie np. mięsa i ciasta bez wzajemnego przenikania się potraw zapachami. Sterowanie – może być manualne lub elektroniczne. To drugie pozwala kontrolować więcej parametrów. Większość nowszych ( i droższych) urządzeń ma wygodne i czytelne wyświetlacze LCD.
Wyjmowane dno – niektóre parowary mają pojemniki z wyjmowanym dnem, dzięki czemu zamiast 3 mniejszych komór do gotowania, można uzyskać jedną większą.
Uzupełnianie wody w zbiorniku - warto wybrać model, w którym można uzupełniać parującą wodę w trakcie gotowania. Starsze modele nie mają często takiej funkcji i żeby nalać wody do podstawy, trzeba zdemontować pojemniki z jedzeniem. Jest to bardzo niewygodne.
Podtrzymywanie temperatury *– dzięki tej funkcji jedzenie w parowarze nie stygnie po wyłączeniu urządzenia, nie musimy więc podawać obiadu zaraz po ugotowaniu.
*Wskaźnik zużycia wody – bardzo przydatna funkcja, dzięki której bez zaglądania do nieprzezroczystej podstawy dowiemy się, kiedy należy uzupełnić wodę w zbiorniku. Przyspieszony start - funkcja ta nosi także nazwę Vitamin+. Dzięki niej urządzenie osiąga maksymalną temperaturę w zaledwie kilka sekund. Dzięki temu żywność zachowuje wszystkie witaminy i składniki odżywcze.
Automatyczny timer - parowar sam dobiera czas gotowania do wybranego rodzaju potrawy. Funkcja ta jest dostępna w najnowszych modelach parowarów.
Dodatkowe akcesoria
Poszczególne parowary różnią się między sobą dodatkowym wyposażeniem. Wśród najbardziej popularnych akcesoriów warto wymienić pojemnik do gotowania jaj, aromatyzer do ziół (pojemnik, który pod wpływem gorącej pary uwalnia aromat ziół), tacki ociekowe, pojemniki na produkty sypkie (np. kasze, ryż), kubki do deserów (np. budyniu). Przed zakupem warto zobaczyć, czy elementy urządzenia można myć w zmywarce.
Ceny
Ceny parowarów wahają się od ok. 6. do 700 zł. Wybór powinien zależeć przede wszystkim od tego, jak często zamierzamy używać urządzenia. Jeśli na poważnie postanowiliśmy się zdrowo odżywiać i gotować w parowarze niemal codziennie, warto wybrać bardziej zaawansowany i wygodny w obsłudze model z wyższej półki. Jednak także urządzenia za niecałe 100 złotych spełnią swoje zadanie.
Szybkowar
Szybkowar to dobry wybór dla osób zapracowanych, które rzadko mają czas na gotowanie w domu. Koncepcję „szybkiego garnka”. wymyślono już dawno temu – projekt opracował w XVII wieku Daniel Papin, ale urządzenie dobrze sprawdza się także dziś.
Jak działa szybkowar?
Szybkowar to garnek z bardzo szczelną pokrywą. Dzięki temu w czasie gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia. Powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. W większości szybkowarów panuje ciśnienie od 0,5 do 2 bar. Przy tym ciśnieniu woda wrze w temperaturze około 12. °C. Specjalny zwalniający się zawór w pokrywie upuszcza w razie potrzeby nadmiar pary, utrzymuje stały poziom ciśnienia w naczyniu i nie pozwala na to, żeby garnek eksplodował. Ponadto, dzięki szczelnej pokrywie, para wodna powstała podczas gotowania zostaje wewnątrz naczynia, dzięki czemu potrawy nie przypalają się, nie tracą smaku ani koloru oraz cały czas utrzymują stałą temperaturę gotowania.
Z szybkowarem wymówka „nie mam czasu na gotowanie”. traci rację bytu, ponieważ przyrządzimy w nim warzywa, zupy czy wszelkiego rodzaju potrawy jednogarnkowe w kilka-kilkanaście minut. Na przykład ziemniaki gotują się w tym urządzeniu tylko 6 minut, zupa jarzynowa 4 minuty, kurczak – około 10 minut.
Sposób użycia
Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste. Do garnka należy włożyć jedzenie, które chcemy ugotować, nalać wody (ale znacznie mniejszą ilość niż w przypadku tradycyjnego gotowania) i szczelnie zamknąć pokrywę. Gdy w środku zostanie osiągnięte właściwe ciśnienie, zawór szybkowaru zacznie głośno gwizdać, wypuszczając nadmiar pary wodnej. Należy wtedy zmniejszyć ogień pod garnkiem. Gdy potrawa będzie gotowa, pokrywę będzie można zdjąć bezpiecznie dopiero wtedy, gdy zawór odblokuje się.
Rodzaje szybkowarów
Wszystkie szybkowary działają podobnie, różnią się natomiast sposobem zasilania i sterowania.
Szybkowar klasyczny – to garnek ze szczelną pokrywą i zaworem, w którym można gotować zarówno na kuchence gazowej, jak i elektrycznej.
Szybkowar elektryczny *– to samodzielne urządzenie, które wymaga podłączenia do gniazdka prądowego.
*Szybkowar ze sterowaniem elektronicznym *–. to bardziej nowoczesna wersja tego urządzenia; za pomocą przycisków i ekranu LCD można ustawić dokładniejsze parametry.
*Na co należy zwracać uwagę przy zakupie szybkowaru?
Zakres ciśnienia – im większy zakres ciśnienia, w którym można gotować, tym więcej różnych potraw można przyrządzić. Np. ryby lepiej gotować pod mniejszym ciśnieniem niż wieprzowinę. Poza tym, im wyższe ciśnienie, tym jedzenie będzie szybciej gotowe. Zakres ciśnień większości szybkowarów dostępnych w sprzedaży waha się zazwyczaj między 0,5 a 2 bar.
Pojemność – pojemność szybkowarów wynosi zwykle od 2 do 10 litrów. Dla singla wystarczy najmniejsze urządzenie, minimum dla czteroosobowej rodziny to 5 litrów. Wiele zależy także od tego, czy w szybkowarze będziemy gotować całe dania, czy pojedyncze składniki (np. ziemniaki, mięso).
Bezpieczeństwo –. ponieważ szybkowar pracuje pod dużym ciśnieniem, istnieje groźba eksplozji. Aby uniknąć ryzyka, lepiej kupić urządzenie znanej firmy i koniecznie zwrócić uwagę, czy uszczelka nie jest uszkodzona, czy garnek ma dwa zawory (zwykły i bezpieczeństwa) oraz czy został wyposażony w dodatkowe zabezpieczenia, np. przed otwarciem pokrywy w momencie pracy szybkowaru.
Dodatkowe akcesoria
Szybkowar może w razie potrzeby stać się tradycyjnym garnkiem, można za jego pomocą także gotować na parze i rozmrażać żywność. W tym celu najlepiej zakupić specjalne sitka, pokrywy i tacki. Przed zakupem wybranego modelu warto upewnić się, czy producent dołączył zapasową uszczelkę lub zorientować się, ile ona kosztuje, ponieważ trzeba ją wymienić po kilku-kilkunastu miesiącach. Dobry pomysł to także zakup modelu wyposażonego w timer, tematyczne programy gotowania czy możliwość kontroli temperatury. Przed zakupem warto zobaczyć, czy elementy urządzenia można myć w zmywarce.
Ceny szybkowarów
Ceny szybkowarów zależą od materiału, z którego wykonano urządzenie (najlepsze jest anodowane aluminium), rodzaju sterowania i ilości dodatkowych funkcji. Dlatego zakres cen jest szeroki –. wynosi od 100 do 1300 złotych.
Anna Paczuska