Jaki kupić piekarnik? Wybieramy urządzenie idealne
Lubimy smak własnoręcznie przygotowanych pieczonych smakołyków. Do ich przygotowania niezbędny jest dobrej jakości piekarnik, jednak wiele z nas gubi się w bogatej ofercie sklepowej. Jaki wybrać piekarnik i na co zwracać uwagę podczas zakupu podpowiada Michał Poroszewski, ekspert Neonet.
25.10.2012 09:44
Samodzielny czy z płytą?
Zanim zdecydujemy, jaki kupić piekarnik, zastanówmy się, jaki mamy na niego pomysł. Czy chcemy, aby był oddzielnym urządzeniem umieszczonym z dala od płyty grzejnej, a może wolimy piekarnik z płytą, w formie klasycznej kuchni do zabudowy?
Piekarniki samodzielne są coraz częstszym widokiem, zwłaszcza w nowoczesnych kuchniach. Są samowystarczalne, ponieważ do funkcjonowania nie potrzebują innego sprzętu. Można je zamontować w dowolnym miejscu kuchni, np. między szafkami na wysokości ręki, aby wygodnie było z niego korzystać.
Piekarniki współpracujące z płytami to wciąż najpopularniejszy rodzaj piekarników w polskich domach. Są one wyposażone w wielofunkcyjny panel sterowania, z którego można zarządzać zarówno pracą piekarnika, jak i płyty grzewczej. Piekarnik w taki wydaniu nazywany jest kuchnią do zabudowy i montuje się go klasycznie - pod blatem. Nie jest on natomiast przeznaczony do podwyższonej zabudowy, ponieważ stanowi całość z płytą.
Do dużej czy do małej kuchni?
O tym, na jaki kupić piekarnik, decyduje wielkość twojej kuchni oraz tryb życia, jaki prowadzisz. Jeśli masz małą kuchnię, ale chcesz stworzyć najbardziej optymalne dla ciebie wnętrze, powinieneś wybrać piekarnik kompaktowy o zminimalizowanych wymiarach (ok. 40-4. cm wysokości) i przeznaczony do tzw. podwyższonej zabudowy, czyli do umieszczenia w szafce na wysokości wygodnej dla użytkownika, a nie pod blatem kuchennym. Taki piekarnik wpisuje się w najnowsze trendy wzornicze - wystarczy dodać do niego inne kompaktowe urządzenia, by stworzyć modną i funkcjonalną kuchnię.
Wiele osób nie wyobraża sobie jednak kuchni bez tradycyjnego piekarnika, połączonego z płytą grzewczą. Takie urządzenie można znaleźć w każdym sklepie z AGD, ponieważ jego standardowe wymiary (ok. 6. cm wysokości, szerokości i głębokości) pozwalają umieścić je w każdej szafce pod piekarnik i dopasować do większości kuchennych pomieszczeń - zauważa Michał Poroszewski.
A jeśli masz dużą kuchnię albo jest ona bezpośrednio połączona z salonem? Wtedy możesz sobie pozwolić na powiększony model, w którym z łatwością przygotujesz nie jedną, ale nawet kilka potraw. Jest to możliwe w większych niż standardowe piekarnikach, których szerokość może wynosić nawet do 9. cm. Decydując się na ten typ urządzenia, trzeba jednak pamiętać, że również szafki kuchenne powinny mieć nieregularne wymiary.
Funkcjonalność przede wszystkim
Nowoczesne piekarniki posiadają szereg różnorodnych funkcji, które bardzo ułatwiają przygotowywanie posiłków. Ich możliwości nie ograniczają się wyłącznie do „zwykłego”. pieczenia.
Jedną z najpopularniejszych funkcji spotykanych w nowoczesnych piekarnikach, jest funkcja przygotowywania potraw na parze. Piekarnik parowy jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy są entuzjastami zdrowego odżywiania albo chcieliby, mimo niewielkiego doświadczenia, osiągać doskonałe efekty w kuchni.
Jeżeli nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez kurczaka z rożna, powinieneś wybrać piekarnik z rożnem. To wyjątkowy element wyposażenia ułatwiający wygodne przyrządzanie dużych porcji mięsa na obrotowej szpili. Na rynku coraz częściej można spotkać piekarniki posiadające oprócz rożna, także funkcję mikrofalówki, dzięki czemu w niedługim czasie można w nich przyrządzić smakowite posiłki na rodzinny obiad albo podgrzać gotową pizzę czy grzanki za pomocą mikrofal. _ Jak widać, piekarnik to urządzenie wielofunkcyjne, przydatne zarówno kuchennym amatorom, jak i bardziej zaawansowanym kucharzom _–. mówi Michał Poroszewski,
Termoobieg to funkcja, która występuje powszechnie w większości piekarników, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z jej znaczenia. Tymczasem dzięki termoobiegowi możliwe jest równomierne rozprowadzenie gorącego powietrza w całej komorze piekarnika. To dlatego możemy w tym samym czasie upiec np. kilka placków na różnych poziomach piekarnika.
Aby było wygodniej i bezpieczniej
W nowoczesnych piekarnikach instalowane są dodatkowe rozwiązania, które znacząco poprawiają komfort użytkowania urządzenia. Termosonda albo inaczej pieczeniomierz to specjalna sonda pozwalająca w łatwy sposób kontrolować temperaturę przygotowywanej potrawy. Końcówkę urządzenia umieszczamy w potrawie i na bieżąco sprawdzamy temperaturę. A kiedy danie będzie wystarczająco ciepłe, piekarnik zostanie automatycznie wyłączony. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla początkujących kucharzy.
Prowadnice teleskopowe są powszechnie już stosowanym rozwiązaniem, które pozwala łatwo wysuwać przygotowane potrawy z wnętrza piekarnika bez obaw o oparzenia. Prowadnice zostały bowiem tak skonstruowane, by zwiększać bezpieczeństwo podczas użytkowania piekarnika. Podobnie działa chłodzona obudowa, stosowana w większości nowoczesnych modeli.
W przypadku każdego piekarnika bardzo ważne jest utrzymywanie jego czystości. Systematyczne czyszczenie i konserwacja powinny stać się zasadą, ale pamiętajmy, że najlepiej używać w tym celu specjalnych środków czyszczących, które mają delikatne działanie i nie rysują powierzchni urządzenia. Coraz więcej jest też urządzeń z funkcją czyszczenia automatycznego albo wykonanych np. z emalii łatwoczyszczącej, co bardzo ułatwia pracę. Natomiast kupując piekarnik z funkcją pary, zwróćmy uwagę, czy posiada on również funkcje odkamieniania i czyszczenia parowego.
Cena
Tak jak w przypadku innych urządzeń AGD, cena piekarnika zależy m.in. od jej wielkości czy funkcjonalności. Za dobrej jakości piekarnik z podstawowymi funkcjami i w wysokiej klasie energetycznej A zapłacimy około 800-900 złotych. Model z bardziej zaawansowanymi funkcjami będzie kosztował około 1500 złotych, natomiast najnowocześniejsze modele można nabyć już za około 2000 złotych.